Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

roma2 14:55, 14 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Nie rozumiem, co z trucizną?

Ja też nie, ale tak sobie pomyślałam Ewo, że może dlatego ten kleszcz mój osobisty padł?

Wracam do rabat ognistej i jeżówkowej. I tak sobie myślę, to odczucia z tego szalonego upalnego lata, że chłodne barwy są potrzebne tam, gdzie przebywamy. Sama próbuję robić taką rabatę i powiem Ci, że w te nieznośne upały, jakoś lepiej oddycha się w mniej intensywnie wybarwionych miejscach. Ale to tylko, takie tam moje wrażenia ciągle pogubionej ogrodniczki.

GorAna 15:45, 14 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

To może trochę wyjaśnić
https://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_czarny_bez.html
Niedojrzałe owoce mogą spowodować najwyżej wymioty.
sylwia_slomc... 16:36, 14 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Bo czarny bez zawiera jakieś związki szkodliwe na surowo, mniej w dojrzałych owocach, które w trakcie przetwarzania traci. Nie pamiętam jak one się nazywają. A fermentacja to nie to samo co poddanie wysokiej temperaturze.
Gruszka_na_w... 19:01, 14 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Robiłam soki z czarnego bzu i jabłek. Zakodowane miałam w pamieci, że owoce muszą być dojrzałe, bo te bez pełnej dojrzałości są trujące.
Zerknęłam teraz do sieci i znalazłam to
Niezdrowe są niedojrzałe owoce bzu czarnego. Zawierają glikozyd – sambunigrynę, która może wywołać lekkie zatrucie objawiające się nudnościami, a w cięższych przypadkach także wymiotami. Związek ten znajduje się również w liściach. Owoce w pełni dojrzałe pozbawione są sambunigryny, więc bez obaw można z nich przyrządzać soki i galaretki, tym bardziej że pod wpływem wysokiej temperatury glikozyd ten ulega rozkładowi.
i to
Trujący czy nie?
Faktycznie – jagody, kora i liście czarnego bzu są trujące. Zatrucia najczęściej powoduje spożycie pięknie wyglądających, kuszących, ale niedojrzałych owoców. Bez względu na to, w jakiej znajdują się formie (źle przygotowane dżemy i powidła będą tak samo szkodliwe, jak surowe jagody prosto z krzewu), nie powinniśmy po nie sięgać bez ówczesnego zapoznania się z informacjami o tej roślinie. Warto jednak wiedzieć, że gotowanie oraz smażenie jagód bez przykrycia, usuwa trujące właściwości.

Sok robiłam w sokowniku.
Dziękuję za podróż po pięknym ogrodzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sierika 21:00, 14 wrz 2018

Próbowałam kiedyś zrobić ogród tylko w chłodnej tonacji, nie wyszło bo zaplątały się
liliowce w ciepłych kolorach, postanowiłam więc przenieść je w zupełnie odrębną część ogrodu ale kiedy nadszedł termin przeróbek poczułam żal za wesołymi kolorami. Zostały na swoim miejscu, rozrosły się i kwitły obficie, jakby chciały powiedzieć zrobiłaś dobry wybór i odwdzięczamy się. Nie jestem entuzjastką gorących rabat ale odrobina ciepła i radości przydaje się. Wczoraj niestety powędrowały moje liliowce na zapasowy zagon ale powodem było zubożenie kwitnienia, czas na odnowę ich sił witalnych. W przyszłym sezonie pałeczkę w gorącej sztafecie przejmą jeżówki, wiesz, że nowe, oczywiście puste odmiany pięknie pachną?
Co do filozofii kontrolowania rabat mam identyczne podejście.
Czy jest sens kupować teraz sadzonki jednoroczne dzięgla, gigasa naturalnie, miałam kiedyś cudne ale nigdy nie udało mi się wyhodować z nasion w przeciwieństwie do Ciebie, te rabaty tak bogato zdobione nim wywołują tęsknotę.....
Mala_Mi 09:12, 15 wrz 2018

Uczta dla oczu.. w każdym z ogrodów..

Jakim cudem u Ciebie kwitnie jeszcze rdest.. u mnie do lipca i koniec..
Mala_Mi 09:27, 15 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Odmładzanie jeżówek odbywa się przez samosiew właśnie. Wydaje mi się, że one się przemieszczają na tej rabacie. Nie wiem tylko, jak można odróżnić na etapie 2 liści jeżówkę w kolorze różowym od jeżówki w kolorze białym skoro to ten sam gatunek. A jeżówki białe tam były też (ale raczej) po bokach.

Z moich obserwacji to jeżówki białe sieją się słabiej.. miałam rabatę z białych i gdzieś dalej różowa, po kilku latach nie mam białych (pojedyncze rodzynki) a same różowe. Myślę, że natura tak komponuje te jeżówki, a ogrodnik tylko usuwa nadmiar..i ewentualnie różowe kolory z białych.

sylwia_slomc... 09:36, 15 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Moja została ścięta w połowie sierpnia (właściwie susza ją i tak ścięła). Teraz już jest przykryta kompostem po dosadzeniu w niej cebulowych i dosianiu kwiatków łąkowych. Zrobię zdjęcie.

Trzeba ją już ściąć na pewno. Najlepiej w suchy dzień.

Na łąkę dajesz kompost? A ona nie powinna rosnąc na jałowym? Wszędzie tak pisało, że na żyznym niektóre gatunki zaczynają dominować i wypierać inne bardziej wartościowe. Dla tego siano należy zbierać. Tak czytałam na temat kwietnych łąk.....coś się zmieniło?
Mala_Mi 14:40, 15 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Na łąkę dajesz kompost? A ona nie powinna rosnąc na jałowym? Wszędzie tak pisało, że na żyznym niektóre gatunki zaczynają dominować i wypierać inne bardziej wartościowe. Dla tego siano należy zbierać. Tak czytałam na temat kwietnych łąk.....coś się zmieniło?

Pszczółka w łące ma cebulowe a one potrzebują "papu" inaczej słabo będą kwitnąć.
sylwia_slomc... 15:22, 15 wrz 2018

Mala_Mi napisał(a)

Pszczółka w łące ma cebulowe a one potrzebują "papu" inaczej słabo będą kwitnąć.

Wiem, że ma narcyzy tam, ale potem jest to łąka kwietna też, czy już tylko trawnik?