Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 10:09, 26 lut 2019

mirkaka napisał(a)
Co robisz z turzycą która ładnie przezimowała? Moja Ice Dandce też dość ładnie przezimowała, jednak niektóre liście ma suche a te zielone takie stare. Myślę żeby mimo wszystko ciąć i czekać na młode świeże przyrosty

Swoją powinnam rozsadzić, bo to już 5-letnia kępa. A jak ją zetnę po całości na jeżyka, może nie odbić równomiernie, tylko z boku z młodych pędów??? Ale nie wiem.

Te suche wytnę u podstawy. I chyba ją odmłodzę. Albo jeszcze nie w tym roku - w zależności od czasu.

Wiem, że dziewczyny turzycę tną również po całości. Jak wycięłam turzycę nowozelandzką w tamtym roku (4 letnie kępy) - słabo odbijała (ale to wina chyba przemarznięcia kępy).

Pszczelarnia 10:10, 26 lut 2019

Gabriela napisał(a)
(...)

Ciągle Ci zazdroszczę Afrodyty i jak tylko będzie, to ją kupię.

Masz tyyyle miejsca.

Pszczelarnia 10:11, 26 lut 2019

Poppy napisał(a)

Ewo, ale to wszystko sa kszalty oczarow??

Tak podaje książka, oczarów wirginijskich: witch-hazel growth
Pszczelarnia 10:12, 26 lut 2019

Milka napisał(a)
Aż zazdraszczam tych oczarów, do tej pory ich nie mam.

A miejsce masz?
Pszczelarnia 11:43, 26 lut 2019

Gabriela napisał(a)
(...)

Ciągle Ci zazdroszczę Afrodyty i jak tylko będzie, to ją kupię.

Gabrysiu, ale pokazana na zdjęciu wyżej to 'Diana' (a tak nie chciałaś Diany). Afrodyta strajkuje i nic nie przyrosła - na wiosnę ją rozkopię i posadzę jeszcze raz.
sylwia_slomc... 11:55, 26 lut 2019

Czytam o tej turzycy, a ja nie planowałam wcale ciąć skoro ładne liście po zimie ma, wie ktoś jak się zachowa taka nie cięta wcale?
Joku 11:56, 26 lut 2019

W ub. roku przycięłam swoją Ice Dance na średniego jeżyka bo była brzydka. Trochę trwało zanim się zregenerowała, ale później prezentowała się całkiem, całkiem.
sylwia_slomc... 12:05, 26 lut 2019

Jolu ja moich tak całkowicie to chyba nigdy nie ścinałam jedynie wycinałam te najbrzydsze liście by nie straszyły w czerwcu już były znowu ładne najczęściej, ale tak zupełnie nie ciąć jak liście ładne to jeszcze nigdy nie robiłam. Czytałam na jednym z wątków trawiastych, że można je zgolić na króciutkiego jeża i ładnie odbijają, z regóły brak mi na takie traktowanie czasu
Nowa12 12:29, 26 lut 2019

Ja też tak jak Sylwia nigdy do zera nie ciachałam turzyc. Ale w tym roku chyba tak zrobię bo nigdy mu się nie udało tak do końca ją wyczyścić z brzydkich liści i nigdy nie była taka super ładna
Pszczelarnia 12:33, 26 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czytam o tej turzycy, a ja nie planowałam wcale ciąć skoro ładne liście po zimie ma, wie ktoś jak się zachowa taka nie cięta wcale?

Dobrze się zachowa niecięta, będzie nadal rosła, może później ew. zbrązowieć nieznacznie (czasami takie uszkodzenia mrozowe wychodzą później) albo przy nowych przyrostach będzie kontrast ze starymi liśćmi matowymi.
Ja swojej nigdy nie cięłam w żaden sposób, a tylko wycinałam pojedyncze stare i przemarznięte.