Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 12:37, 26 lut 2019

Nowa12 napisał(a)
Ja też tak jak Sylwia nigdy do zera nie ciachałam turzyc. Ale w tym roku chyba tak zrobię bo nigdy mu się nie udało tak do końca ją wyczyścić z brzydkich liści i nigdy nie była taka super ładna

To będziemy wiedzieć jak się zachowuje. Zrób dokumentację i instruktaż - przyda się.

Czytałam o goleniu do zera ale nie praktykowałam nigdy, a na starych kępach to bym się nie odważyła.
Nowa12 12:45, 26 lut 2019

I wyjdzie instruktaż, czego nie praktykować na turzycach .
Pszczelarnia 13:35, 26 lut 2019

Poppy napisał(a)

A jakie ma stanowisko?
Moj padl, tzn ze trzy padly, kupowane co roku i sadzone w inne miejsca. Inne rosna, w tym korsykanski, a ten nie chcial, i nie wiem sama, co mu przeszkadzalo.

Ciemierniki cuchnące mam na 2 stanowiskach.

1. Od południowej strony na skarpie nad strumieniem ale pod krzewami i nawet cisami (Elegantissima) na kamienistej ziemi.
2. Od północnego-zachodu na otwartym stanowisku, bez żadnych osłon krzewów. Też raczej sucho. Gleba podobna. Ale na stanowisku 2 nie ma już kamieni w podłożu.

Miejsca zaciszne i głęboka ściółka liściasta. Chłodne latem.

Poppy 16:03, 26 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Ciemierniki cuchnące mam na 2 stanowiskach.

1. Od południowej strony na skarpie nad strumieniem ale pod krzewami i nawet cisami (Elegantissima) na kamienistej ziemi.
2. Od północnego-zachodu na otwartym stanowisku, bez żadnych osłon krzewów. Też raczej sucho. Gleba podobna. Ale na stanowisku 2 nie ma już kamieni w podłożu.

Miejsca zaciszne i głęboka ściółka liściasta. Chłodne latem.

Dziekuje. To chyba raczej brak kombinacji odpowiedniej Tam gdzie mam chlodno latem jest mega glina,chociaz juz 'usprawniana' no i sciolki lisciastej mi brak. Ale moze tam brakowalo slonca? Z kolei inne sloneczne miejsca z dobra przepuszczalna ziemia po prostu za gorace.
Poppy 16:06, 26 lut 2019

Nowa12 napisał(a)
I wyjdzie instruktaż, czego nie praktykować na turzycach .

Swoich sie balam ciac i mialam takie brzydsze. W zeszlym roku podcielam porzadnie, praktycznie do spodu, bo po mega zimie i sniegu (jak na nasze warunki) byly tak paskudne, ze bardziej sie nie dalo,w efekcie byly ladne, wiec w tym roku tez to zrobilam, chociaz mniej drastycznie
Ice dance nie cielam akurat, tylko wszystkie inne.
Gabriela 16:22, 26 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Gabrysiu, ale pokazana na zdjęciu wyżej to 'Diana' (a tak nie chciałaś Diany). Afrodyta strajkuje i nic nie przyrosła - na wiosnę ją rozkopię i posadzę jeszcze raz.

I dalej nie chcę Diany, bo jej nie widać w ogrodzie, widać na zdjęciu. Zachwycam się Afrodytą, zdecydowanie. Może daj jej trochę czasu na zadomowienie się i dbaj żeby miała wilgotno. Mój oczar który jest najwyżej i w rabacie bylinowej, najwolniej rośnie, bo ma tam najbardziej sucho i konkurencję o wodę.
Pszczelarnia 17:34, 26 lut 2019

Zapisuję sobie linka od Poppy. Wsiąkłam.

Magazyn online Dana Pearsona

Pszczelarnia 17:36, 26 lut 2019

Gabriela napisał(a)

I dalej nie chcę Diany, bo jej nie widać w ogrodzie, widać na zdjęciu. (...)

Okrutnie widać. Ale fakt nie świeci jak odmiany pomarańczowe i żółtokwietne.

Zrobię zdjęcie z progu domu i od furtki (czyli z punktów widokowych) oraz z okna izby.
Gruszka_na_w... 19:34, 26 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)

To będziemy wiedzieć jak się zachowuje. Zrób dokumentację i instruktaż - przyda się.

Czytałam o goleniu do zera ale nie praktykowałam nigdy, a na starych kępach to bym się nie odważyła.

W kwietniu w Wojsławicach jechali po turzycach kosą spalinową. Bez żadnej wrażliwości.

Swoje tnę. Pięknie odrastają. Trzeba tylko uważać, żeby nie uszkodzić "serca" kępy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nowa12 20:03, 26 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W kwietniu w Wojsławicach jechali po turzycach kosą spalinową. Bez żadnej wrażliwości.

Swoje tnę. Pięknie odrastają. Trzeba tylko uważać, żeby nie uszkodzić "serca" kępy.

Co to znaczy? Nie ciąć zbyt nisko?
Myślicie że wszystkie turzyce tak można potraktować?