Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Milka 10:27, 13 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Ireno, ja też mam dość. Może inaczej - szkoda mi czasu na te nawierzchnie. Ale zimą je widać bardzo i mobilizuję się.

W lecie udało mi się te chwasty spalić octem - faktycznie działał. I faktycznie chwasty potem odrosły ale po randapie jest dokładnie tak samo.

Octem też robiłam i też z takim samym skutkiem. Raz też wodą słoną robiłam, ale nie polecam.
Pszczelarnia 10:27, 13 lis 2019

anka_ napisał(a)
Hm... ale z drugiej strony do lata też nie zdążą się w pełni ukorzenić a wtedy dodatkowo dochodzą upały zwiększające transpirację. A w okresie jesienno-zimowym nawet przy lekkich mrozach ziemia głęboko nie zamarza i korzenie rosną.

To też mi się Ewo w nich podoba. Dla mnie pod tym względem są podobne do jarzębów szwedzkich.

Tak, tak. Coś w tym jest.

Czy pisałam o tym, że u mnie jarząby szwedzkie (3 szt.) padały ofiarą karczownika natychmiast?

A te zwykłe 7 szt. się jakoś trzymają.

Ale jak spotkam takie co wejdą do auta - na pewno kupię. Takie to nasze emocjonalne ogrodowanie.
Brzozowadzie... 11:43, 13 lis 2019

Ha, też mam największą ochotę na działania pod koniec sezonu
Widok zza drzwi skradł moje serce, co tam kostka. Kombinuję już gdzie i kiedy upolować kulkę cisową i wcisnąć między seslerie. Tak więc kopię zrobię, co tam, że nieudolną.
mira 14:01, 13 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Tak, tak. Coś w tym jest.

Czy pisałam o tym, że u mnie jarząby szwedzkie (3 szt.) padały ofiarą karczownika natychmiast?

A te zwykłe 7 szt. się jakoś trzymają.

Ale jak spotkam takie co wejdą do auta - na pewno kupię. Takie to nasze emocjonalne ogrodowanie.

No takie emocjonalne na wszelkie sposoby.
Jakie u mnie w szkółce są cudne jarząby z białymi i rożowymi koralami duże po 100 zł to chyba od Szmita.

A skąd wiesz że to karczownik?

Emocjonalnie przemyślałam kupno judaszowca i sobie pomyślałam że gdybym się nim cieszyła przez kilka lat i by mi przemarzł po tych kilku latach to by mnie trafiło - no i miałam argument nie kupować

a teraz sobie myślę że np. wcześniej np coś by go podgryzło o też po drzewie

no i mój argument padł

Dzidka mi poddała pomysł na stewarcję kameliową - mam o czym dumać

chyba Danusia miała musze podpytać
Pszczelarnia 14:22, 13 lis 2019

mira napisał(a)

No takie emocjonalne na wszelkie sposoby.
Jakie u mnie w szkółce są cudne jarząby z białymi i rożowymi koralami duże po 100 zł to chyba od Szmita.

A skąd wiesz że to karczownik?

Emocjonalnie przemyślałam kupno judaszowca i sobie pomyślałam że gdybym się nim cieszyła przez kilka lat i by mi przemarzł po tych kilku latach to by mnie trafiło - no i miałam argument nie kupować

a teraz sobie myślę że np. wcześniej np coś by go podgryzło o też po drzewie

no i mój argument padł

Dzidka mi poddała pomysł na stewarcję kameliową - mam o czym dumać

chyba Danusia miała musze podpytać

Po zimie wyciągałam goły pień zaostrzony na ołówek. Miał siedlisko w skarpie nadrzecznej, obserwowałam (Mariusz z Bolestraszyc pisał jak się karczownika eliminuje). Sąsiad raz przyszedł i pytał, co to za zwierzę grasuje na mojej skarpie. Były ślady. Biologię karczownika opanowałam. Pomogła mi Ania Mała Mi.

Na początku myśleliśmy, że to przysłowiowa nornica.

Mira, te Wasze szkółki ich obfitość powodują, że przypomina mi się bajka o osiołku "osiołkowi w żłobie dano..." .

Wszystko Ci może paść z jakiś względów (prozaiczna przyczyna, po zimie rozłupany pień drzewa, nawet dorosłego). Trzeba wybrać wersję rozsądną. U Ciebie jest zacisznie a przy tarasie to już w ogóle. Przy judaszowcu to chodzi o ciepłą glebę raczej.

Dzidka - ma ciekawe pomysły.

Kielichowiec (wiem, ze masz) też jest fajny przy tarasie.

inka74 14:52, 13 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

To wersja idealna, tam przed tym widoczkiem jest właśnie kawałek tej kostki do pielenia.
szczerze - to mi w ogóle nie przeszkadza, skupiam się na rabacie a ta jest piękna. My chyba już tak mamy, że skupiamy się na niedoskonałościach we własnych ogrodach, widzimy rzeczy do zrobienia .
mirkaka 18:23, 13 lis 2019

mira napisał(a)
Kierunek spedycji mi nie obcy ale akurat teraz nie. A te swidosliwy śnią mi się po nocach bajeczne to była Ballerina.
A ja dziś oglądałam w szkolce judaszowca białego i teraz nie daje mi spokoju ale 300 spory był i pięknie zapakowany. Ale chyba nie na moje nerwy dlatego magnolii nie mam. Ale ale ten judaszowiec biały hmmm.
Czytam ile cebul masz podziwiam. Wreszcie wystartowała z pracami ale już pada i kolejne dni też. Będzie czas pomyśleć.

A ja właśnie kilka dni temu kupiłam Balerinę
Nad judaszowcem myślę, bo lubi suszę, a to obecnie jest ważne
ewsyg 18:38, 13 lis 2019

Pamiętam, że w którymś odcinku Mai w ogrodzie, pan chodził z palnikiem i opalał chwasty w kostce.
Brzozowadzie... 11:41, 14 lis 2019

Oj, przepraszam, mała pomyłka Pozdrawiam serdecznie
ewsyg 20:32, 14 lis 2019

Ewa, ja mam do Ciebie pytanie dotyczące pszczół. Jest ich u mnie coraz więcej. Kiedy kwitły marcinki było ich bardzo dużo, aż mnie to zaskoczyło. Przyjrzałam się im uważnie i różniły się między sobą. Teraz pytanie. Czym różni się pszczoła muraka od miodnej? Czy wszystkie pszczoły miodne wyglądają jednakowo ?