Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Milka 17:14, 12 lis 2019

anka_ napisał(a)
Rany Miłko, naprawdę?! Truć się we własnym ogródku. On jest jeszcze gorszy od Roundapu.

A mnie powiedzieli, że rolnicy to używają. Raz w roku w masce oprysk, innej chemii nie używam. Jak znajdę inny sposób, to i to zaprzestanę.
anka_ 17:14, 12 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Czy można przesadzić teraz cisy? (wiem, że nie można ale może można).

Z okazji 11 listopada posadziłam 2 drzewa. W tym jednego kasztanowca czerwonego, oczywiście nie u siebie.
Pytanie było do fachowców (nim nie jestem), ale swoje cisy z gołym korzeniem sadziłam w ostatnim tygodniu listopada. I na ponad 100 sztuk padły cztery. Jak dla mnie to zdecydownie lepszy termin niż wiosna, spokojnie się ukorzenią do przyszłego sezonu. Co szczególnie ważne przy ostatnich upalnych latach.

Kiedyś szłam jedną z warszawskich ulic z łezką w oku obserwując szpaler w zasadzie martwych kasztanowców. Niby dychały jeszcze, ale te suche poskręcane liśćie tylko dodawały zgrozy. Ku mojemu zaskoczeniu po nich ukazał się szpaler cuuuudowych kasztanowców czerwonych. Piękne, zdrowe. Rany, a jak one kwitły.
Hm... Ewo a wiesz czy jesienią one się przebarwiają? Też jestem ciekawa jakie to drugie drzewko.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Urszulla 19:10, 12 lis 2019

Fanną inspirację u Ciebie wypatrzyłam, chryzantemy pod trawami
sylwia_slomc... 20:04, 12 lis 2019

Milka napisał(a)

Jak kiedyś miałam te róże, cięłam już na jesień, bo też chciałam mieć oplewione, nigdy im nic nie było, a wiosną jeszcze więcej pędów wypuszczały. Oddałam je Sylwii.
U mnie ocet się nie sprawdził, używam Orkan.
Ziemia ciepła i wilgotna, uważam, ze cisy można przesadzić, ja to zrobiłam, na początku wodę im dawałam, teraz z nieba pad, to nie muszę.
Czerwony kasztanowiec piękny, ale i wielki, to chyba dobre miejsce dla niego znalazłaś. A drugie drzewo?

I rosną wspaniale
sylwia_slomc... 20:06, 12 lis 2019

anka_ napisał(a)
Pytanie było do fachowców (nim nie jestem), ale swoje cisy z gołym korzeniem sadziłam w ostatnim tygodniu listopada. I na ponad 100 sztuk padły cztery. Jak dla mnie to zdecydownie lepszy termin niż wiosna, spokojnie się ukorzenią do przyszłego sezonu. Co szczególnie ważne przy ostatnich upalnych latach.

Kiedyś szłam jedną z warszawskich ulic z łezką w oku obserwując szpaler w zasadzie martwych kasztanowców. Niby dychały jeszcze, ale te suche poskręcane liśćie tylko dodawały zgrozy. Ku mojemu zaskoczeniu po nich ukazał się szpaler cuuuudowych kasztanowców czerwonych. Piękne, zdrowe. Rany, a jak one kwitły.
Hm... Ewo a wiesz czy jesienią one się przebarwiają? Też jestem ciekawa jakie to drugie drzewko.

Aniu czyli tych czerwonych szrotówek nie atakuje?
Bo miałam chrapke na tego czerwonego, ale się bałam szrotówka
Pszczelarnia 21:55, 12 lis 2019

Bukiecik z prawie ostatnich kwiatów (ciemierniki będą ostatnimi kwiatami w tym roku do bukietu)

KasiaLangier 21:57, 12 lis 2019

Urocze bukieciki..szczególnie pierwszy skradł moje serce
Pszczelarnia 22:11, 12 lis 2019

Tak, tak - takie kamyczki wyciągało się podczas zakładania rabat w naszym ogrodzie.

Jesień 11.11.2019

Niektórzy mają fajny sposób na niepogodę - zawinąć się w kokon.

Moje pierwsze świadomie posadzone cisy" 'Elegantissimy'

Moja słabość do dereni:

dereń świdwa

Montbrencje są bardzo wyraziste

Co i rusz zawieszam oko na r. glauca

Pszczelarnia 22:22, 12 lis 2019

anka_ napisał(a)

Posadziłaś 100 cisów - jesteś fachowcem.

Tak, zauważyłam, że w Szwecji kasztanowce to bardzo popularne drzewa alejowe, uliczne i przy domach. Moje drzewko zostało wyhodowane z takiego właśnie owocu kasztana ze Szwecji. Szrotówek jakoś ich nie rusza. Przebarwia się chyba na żółto. Ale w zasadzie to po zielonym od razu gubi liście, szybko.

Drugie drzewko to proza życia ale fajne, długowieczne. Morwa.

Dereniowa

Pszczelarnia 22:28, 12 lis 2019

Milka napisał(a)

A mnie powiedzieli, że rolnicy to używają. Raz w roku w masce oprysk, innej chemii nie używam. Jak znajdę inny sposób, to i to zaprzestanę.

Jak rolnicy to używają, to zła rekomendacja dla mnie.

To wracam do pracy ręcznej - nożyk, nakolanniki i godziny medytacji nad kostką kamienną.

Autor tej książeczki zaleca nade wszystko pielenie - zawsze to jakaś mobilizacja wewnętrzna.