Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

sylwia_slomc... 20:51, 09 lis 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Sylwio, ja co roku nie dosypuję. Kompost w zasadzie cały idzie do sadzenia nowych roślin, zasypywania dziur po starych wysadzonych roślinach, pod żywopłoty. Czasami starcza na rabaty ale przez tyle lat ogrodowania tylko dwa razy zdarzyło mi się kompost położyć na rabaty ozdobne. I 2 razy dałam go kulom bukszpanowym.
Obornik tylko co 3 lata a kory na rabatach nie mam, tylko na ścieżce - ta łatwo się zużywa (wywiewa, czy coś i trzeba co roku uzupełniać) na ścieżkach.

Przy magnoliach mężowskich bardzo uważam, żeby ich korzeni nie udusić, na zimę dostają korę ale wiosną od razu ją zabieram.

W tym roku wiele rabat dostało próchnicę jako ściółkę (nie gruba warstwa - ale 10 ton poszło), przy dorosłym i starym ogrodzie trzeba go non stop suplementować, sąsiedztwo wielkich drzew wyjaławia każdą porcję gleby.

W warzywniku nigdy nie miałam problemu z za dużą ilością gleby nad ścieżkę - po wykopaniu warzyw zostają raczej kratery.

Na poniższym zdjęciu, cisy sadzone w trudnych saharyjskich warunkach dostały czarnoziem i kompost, i ciągle go dostają. Buki 2 lata temu dostały dużo dobrego (przekompostowanego) obornika. Mam jakąś obsesję w temacie uzdatniania gleby.

Taka obsesje to tylko chwalić Dzięki za wyjaśnienia bo miałam dylemat jak to jest, jeszcze Kondzia podpytam jak u NichU nas cały kompostownik w warzywnik idzie bo tam stale ta ziemia do poprawy, już było całkiem fajnie no to naniosło powodzią błotnistej gliny i znowu skała, przez to nam się poziom gruntu podniósł nad ścieżki
zawitka 08:29, 12 lis 2020

Ale w dechę ten podręczny kącik do pracy . .Witaj o jak dawno nie byłam a tyle się zmieniło .

Przyszłam od Hani /Zywopłotki cisowe/ w sprawie chryzantem .Z nimi tak jest jak pózno latem oberwiesz czubki to mogą do przymrozków nie zakwitnącćę do tyłu zeby pooglądać nieco
Pszczelarnia 20:00, 20 lis 2020

zawitka napisał(a)
Ale w dechę ten podręczny kącik do pracy . .Witaj o jak dawno nie byłam a tyle się zmieniło .

Przyszłam od Hani /Zywopłotki cisowe/ w sprawie chryzantem .Z nimi tak jest jak pózno latem oberwiesz czubki to mogą do przymrozków nie zakwitnącćę do tyłu zeby pooglądać nieco

Ta biało-waniliowa zakwitła, na nią czekałam:

Ta pomarańczowa kwitnie od początku sierpnia - fenomen:

Pszczelarnia 20:11, 20 lis 2020

Gabriela napisał(a)
Stoły-garść inspiracji z Holandii, Niemiec i Francji, można sobie pozgadywać co jest skąd. W Anglii nie przypominam sobie nigdzie takich stołów, tam stoły robocze są w szklarniach i budynkach gospodarczych.

Gabrysiu, o stole jeszcze nie zdecydowałam. Biję się z myślami. Jeszcze raz przeczytam wpisy "stołowe".

Zawsze wiedziałam, że będę mieć bukiety w domu. Ale nie sądziłam, że to ogród dostarczy mi kwiatów przez cały prawie rok.

Ostatnie chyba kwiaty z ogrodu.

HannaR 20:18, 20 lis 2020

hankaandrus_44 napisał(a)
Cały ogród do podziwiania, a właścicielka? Właścicielka niczym angielska dziedziczka z kamiennego zamku!

Też odnoszę takie wrażenie.

Jak wchodzę na takie wątki to od razu mam do siebie pretensje, że nie pomyślałam o kompoście, stoliku, obieli i stu innych rzeczach i że w ogóle to marna ze mnie ogrodniczka .
Pszczelarnia 20:26, 20 lis 2020

W pomieszczeniu rodzinnie nazwanym cieplarnią, suszą się karpy dalii

Bukiet trwały w szklarni, zawilce się napuszyły

Jeszcze jakieś niedobitki do umycia i schowania (postanowienie na rok przyszły: ograniczyć liczbę doniczek, czyli roślin w donicach)

Posadziłam kilka nowych piwonii (jak zawsze od kilku lat, taki jesienny rytuał), nie posadziłam jeszcze cebulowych. Nie zebrałam nasion kosmosów, bo zgniły. Jeszcze czosnek jadalny do posadzenia. Jeszcze, jeszcze ... . Zimo, poczekaj.

Pszczelarnia 20:31, 20 lis 2020

HannaR napisał(a)

Też odnoszę takie wrażenie.

Jak wchodzę na takie wątki to od razu mam do siebie pretensje, że nie pomyślałam o kompoście, stoliku, obieli i stu innych rzeczach i że w ogóle to marna ze mnie ogrodniczka .

Hanie mają poczucie humoru!

Jesteś!

Daliowe wspomnienie.

sylwia_slomc... 21:35, 20 lis 2020

Bukiety zachwycające, naturalne jak ogród i Ogrodniczka, takie swoje, oddające osobowość i charakter....intymne, osobiste
sylwia_slomc... 21:37, 20 lis 2020

Nie wyobrażam sobie Pszczelarni bez doniczek....to takie wpisane w to miejsce, że są rośliny w donicach......choć wiem, że to masa dodatkowej pracy
Basilikum 07:43, 21 lis 2020

Pszczelarnia napisał(a)

skad masz tyle arbuzow