Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Helen 20:13, 08 lis 2020

Ewa, dzięki
Nadziwić się nie mogę tym pięknym donicom i ich uporządkowaniu
Pszczelarnia 20:14, 08 lis 2020

Joku napisał(a)
Przepiękny ten widoczek. Kupujesz dojrzały obornik tzn. kilkuletni czy u ciebie dojrzewa?

Różnie to bywa. Raz jest tak, raz tak. Nie ma reguły. Staram się zawsze z dużym wyprzedzeniem zamawiać taki przekompostowany. Raz obornik leżał 3 lata na pryzmie - był zbyt świeży i nierozdrobniony. To była wielka bydlęca kupa. Teraz zawsze proszę o przepuszczenie go przez rozrzutnik na miejscu w ogrodzie na pryzmie.

antracyt 20:22, 08 lis 2020

Ale masz fajne te tyły, może się w końcu takich w wersji mini dorobię Kogucik bardzo w moim stylu. Mam jakiegoś koguciego hopla, kilka różnych w ogrodzie się chowa, teraz powoli rozglądam się za odpowiednim wiatrwskazem na drewutnię
A obielę gdzie przeniosłaś?
vita 20:51, 08 lis 2020

Takich tyłów nigdy mieć nie będę! No to pokazałaś co potrafisz, ach

Pszczelarnia 21:16, 08 lis 2020

antracyt napisał(a)
Ale masz fajne te tyły, może się w końcu takich w wersji mini dorobię Kogucik bardzo w moim stylu. Mam jakiegoś koguciego hopla, kilka różnych w ogrodzie się chowa, teraz powoli rozglądam się za odpowiednim wiatrwskazem na drewutnię
A obielę gdzie przeniosłaś?

Ja też mam hopla. Mam 4 kogutki.

Obiela czeka. Nie wiem, co z nią zrobić. Pasowałaby do ogrodu młodszej siostry ale tam wszystko jeszcze w rozsypce. Chyba ją na zimę eM. zadołuje.

Mam jeszcze 3 kaliny sztywnolistne Pragensis - te pójdą do niej jeszcze w tym roku. Ogród się rozrasta i część roślin musi dostać eksmisję. Miałam do wyboru zostawić kule z cisa 'Brzeg' czy te kaliny. Zostawiłam kule.

Pszczelarnia 21:29, 08 lis 2020

vita napisał(a)
Takich tyłów nigdy mieć nie będę! No to pokazałaś co potrafisz, ach

Vita, stara chyląca się ze starości szopa. Były jakieś deski, resztki resztek i eM. zrobił jakieś półki. Ale warto zorganizować wyprzedaż garażową, w ogrodach holenderskich były takie "brocante" - ogrodowe nadwyżki różnych utensyliów.

Np. w takiej szklarni u Nithy.

I jeszcze jej kolekcja kloszy. I wiele wiele innych pięknych przedmiotów w uroczym ogrodzie.

vita 21:37, 08 lis 2020

Hm, bardziej miałam na myśli idealny porządek i poziom 'wyszorowania' donic
Na inspiracje do Ciebie jak w dym
Andrzej_ 21:56, 08 lis 2020

Pszczelarnia napisał(a)

I jest mój najprawdziwszy stół roboczy do sadzonkowania i doniczkowania. Pod ręka zawsze perlit i piasek.

Prześwietny kącik roboczy Znaczy prawdziwy warsztat ogrodnika! Powoli dojrzewam do własnego...
hankaandrus_44 22:13, 08 lis 2020

Stół do pozazdroszczenia! Cały ogród do podziwiania, a właścicielka? Właścicielka niczym angielska dziedziczka z kamiennego zamku! I taką Ciebie widzę! I taką pozostań
Gabriela 20:05, 09 lis 2020

Stoły-garść inspiracji z Holandii, Niemiec i Francji, można sobie pozgadywać co jest skąd. W Anglii nie przypominam sobie nigdzie takich stołów, tam stoły robocze są w szklarniach i budynkach gospodarczych.

Co do miejsca roboczego, to przeniosłam sobie na tyły nowej szopy pod dach starą szafkę z drzwiczkami i blatem, z napisem "zmywalnia" na porcelanowej naklejce (widziałaś ją, stała pod wiatą) i wreszcie będę miała stolik do przesadzania tuż obok kompostu, więc koniec jeżdżenia z taczkami z ziemią i szafkę zamykaną na doniczki i rzeczy brzydsze a niezbędne.
Piękny masz ogród z opadłymi liśćmi.