Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 19:06, 08 lis 2020

Nowa12 napisał(a)
Którego masz judaszowca? Ale masz już dorodne miłorzęby. Też je uwielbiam. Tylko szkoda że liście zrzucają skoro to drzewa iglaste . Mój już łysy.
Ale masz liści. U mnie też mnóstwo z 7 śliw ale ja lubię kompost z liści bo kompost z trawy i resztek jakoś mi nie wychodzi.

Fajne są te miłorzęby (dopóki nie okaże się, że mam okazy żeńskie). A zrzucają liście tak jak i modrzewie. Te rosły tam przed miłorzębami w liczbie sztuk 4.

Judaszowce mam dwa: Ruby Falls i Forest Pansy.

Pszczelarnia 19:10, 08 lis 2020

Helen napisał(a)
Ewa, czy teraz będziesz rozsypywać obornik?

Wkrótce, czyli na początku grudnia. Jeszcze nie przyjechał. W tym roku zamówiłam mniej, tylko 4 tony.

Pszczelarnia 19:13, 08 lis 2020

Gosiek33 napisał(a)
Mam nadzieję, że uda się uratować tę lipę

Aż poszłam w rabaty powąchać, przekwitnięte kwiaty już nie pachną za to nawet resztki nie uschnięte pachną zupełnie jak grujecznik. Jak dobrze czytać Twój wątek

Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam. Czy w pełni kwitnienia zapach się trochę roznosi czy tylko nos w kwiaty trzeba wsadzać? Mój egzemplarz rośnie w głębi rabaty i nigdy go nie poczułam

Trzeba się przy tej rudbekii pokręcić troszkę. Choć ja mam bardzo roślinnie wyostrzony zmysł powonienia. Mam prawie każdą roślinę obwąchaną.

sylwia_slomc... 19:13, 08 lis 2020

Ewo bo mnie to nurtuje, jak się tak co roku dosypuje na rabaty kompostu, obornika czy kory to po paru sezonach nie okaże się, że rośliny rosną za głęboko zasypane???
W warzywniku już muszę desek dołożyć bo kompost co sezon i namuliło i się ścieżki znalazły niżej niż grunt....
Helen 19:14, 08 lis 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Wkrótce, czyli na początku grudnia. Jeszcze nie przyjechał. W tym roku zamówiłam mniej, tylko 4 tony.

Przegrzebujesz go, czy tylko rozrzucasz? I czy na wszystkich rabatach?
Czy myślisz, że granulowany też byłby dobry na teraz czy raczej wczesną wiosną?
Pszczelarnia 19:17, 08 lis 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Cudnie Pszelarnia zasłana liśćmi U mnie oczary idą w żółte kolory pewnie mają za dużo cienia....trudnoNad zielonokorym myślałam tej jesieni, ale się skończyło na ściętolistnym

Po wewnętrznej walce wysadziłam obielę 'The Bridge' z ogrodu. Wygląda - w pełni kwitnienia a kwitnie bardzo długo w maju - jak panna młoda w welonie - ale właśnie jej pokrój nie przemówił do mnie. Ma bardzo szeroki i silny system korzeniowy z korzeniem palowym i bocznymi podporami. Mocna roślina.
Magnolio, wybacz. Na rabatę pójdą hortensje 'Hayes Starburst'.

Pszczelarnia 19:39, 08 lis 2020

Helen napisał(a)

Przegrzebujesz go, czy tylko rozrzucasz? I czy na wszystkich rabatach?
Czy myślisz, że granulowany też byłby dobry na teraz czy raczej wczesną wiosną?

Tylko rozrzucam pierzynkę. Wiosną przy pieleniu się wymiesza. Rabaty dostają obornik co 3 lata. A ta "longborder" nie miała go już chyba 6 lat.

Granulowany to wczesną wiosną, bo teraz przez zimę wypłucze się niepotrzebnie.
Pszczelarnia 20:00, 08 lis 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewo bo mnie to nurtuje, jak się tak co roku dosypuje na rabaty kompostu, obornika czy kory to po paru sezonach nie okaże się, że rośliny rosną za głęboko zasypane???
W warzywniku już muszę desek dołożyć bo kompost co sezon i namuliło i się ścieżki znalazły niżej niż grunt....

Sylwio, ja co roku nie dosypuję. Kompost w zasadzie cały idzie do sadzenia nowych roślin, zasypywania dziur po starych wysadzonych roślinach, pod żywopłoty. Czasami starcza na rabaty ale przez tyle lat ogrodowania tylko dwa razy zdarzyło mi się kompost położyć na rabaty ozdobne. I 2 razy dałam go kulom bukszpanowym.
Obornik tylko co 3 lata a kory na rabatach nie mam, tylko na ścieżce - ta łatwo się zużywa (wywiewa, czy coś i trzeba co roku uzupełniać) na ścieżkach.

Przy magnoliach mężowskich bardzo uważam, żeby ich korzeni nie udusić, na zimę dostają korę ale wiosną od razu ją zabieram.

W tym roku wiele rabat dostało próchnicę jako ściółkę (nie gruba warstwa - ale 10 ton poszło), przy dorosłym i starym ogrodzie trzeba go non stop suplementować, sąsiedztwo wielkich drzew wyjaławia każdą porcję gleby.

W warzywniku nigdy nie miałam problemu z za dużą ilością gleby nad ścieżkę - po wykopaniu warzyw zostają raczej kratery.

Na poniższym zdjęciu, cisy sadzone w trudnych saharyjskich warunkach dostały czarnoziem i kompost, i ciągle go dostają. Buki 2 lata temu dostały dużo dobrego (przekompostowanego) obornika. Mam jakąś obsesję w temacie uzdatniania gleby.

Joku 20:07, 08 lis 2020

Przepiękny ten widoczek. Kupujesz dojrzały obornik tzn. kilkuletni czy u ciebie dojrzewa?
Pszczelarnia 20:10, 08 lis 2020

Kogucik się przewrócił z wrażenia. Zapanował porządek na tyłach.

I jest mój najprawdziwszy stół roboczy do sadzonkowania i doniczkowania. Pod ręka zawsze perlit i piasek.

Jeszcze nie zwiozłam wszystkich donic z ogrodu. Część zostaje pod chmurką.