Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

popcorn 15:35, 05 lis 2012

Jakie fajne przymiarki! Warzywniczo-jagodowa czesc bardzo fajna! Naprawde nornice tak gryzą buki?? u mnie ich sporo, planuję purpurea pendula - moze mi nie zjedza??
pozdrawiam!
vita 17:05, 05 lis 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Coś jest na rzeczy...albo miałaś jakiś wypad, albo swiętujesz te trzysta, albo...
Wygląda mi to na prezenty i to takie, jakie i ja uwielbiam otrzymywać.
Z zazdrością zerkam na jesienne poczynania, chyba dokładnie wiesz czego chcesz. Półtora ara na warzywnik, zielnik i jagodnik? Optymalnie i jest wszystko, czego potrzeba. A gdzie przeniesiesz ognisko?
Tak ja grupa trzyma, wydrukowałam sobie schemat płodozmianu. Basia K. jest tylko jedna, warto korzystać z jej rad. Na bukowy zywopłot i ja mam chęć, ale,,,popatrzę sobie jeszcze. Tęsknie...

Milka 17:21, 05 lis 2012

Pszczółko, czy ty już coś wymyśliłaś?
Bogdzia 17:40, 05 lis 2012

Ewciu poczytałam i pozdrawiam.
Syla 18:24, 05 lis 2012

Ewuś takiego miejsca na warzywnik okrutnie zazdraszczam ....Serdecznie pozdrawiam i gratuluję kolejnej setuni
Madzenka 19:45, 05 lis 2012

Pszczółko fruwasz tu i tam
Czy szkielet ogrodu się wzmocnił czy dopiero się obnażył???
A wersja angielska Ogrodu mniam mniam, a te rękawki huntery to co???
Pszczelarnia 21:42, 05 lis 2012

barbara_krajewska napisał(a)
Ewo, w zasadzie tabela czytelna. Kolory wiele wyjaśniają. Nie pomyliłaś rzędu z kolumną?

I dla uzupełnienia:
należy pamiętać, że
- po kapustnych nie sadzi się buraków i szpinaku
- po cebuli - fasoli, grochu, porów
- po marchwi - selerów, pietruszki
- rzodkiewka nie uda się po burakach i kapustnych

- pod truskawki nie daje się obornika tylko kompost

Nie wiem. Basiu, jeżeli pomyliłam to co i jak? W jednym rzędzie (od góry do dołu kolumny) na zagonie nawiezionym sadzę ogórki, selery, kapustę i ziemniaki?
I wychodzi brak rozeznania matematyczno-logicznego.
Pszczelarnia 21:50, 05 lis 2012

popcarol napisał(a)
Jakie fajne przymiarki! Warzywniczo-jagodowa czesc bardzo fajna! Naprawde nornice tak gryzą buki?? u mnie ich sporo, planuję purpurea pendula - moze mi nie zjedza??
pozdrawiam!

Karola, nie wiem, jest ryte/zryte. Jak dałam karbid wyrzuciły na wierzch, ale leję taką substancję - ona odstrasza na pewno. Są i krety, bo ziemia tutaj ma dużo pożywienia dla nich. Chciałabym wysypać korą zmieloną dla ułatwienia pielęgnacji - boję się jednak, że nie dojrzę dziur i zagrożenia. To jest walka o 25 szt. buków czerwonych młodych bez szans na samoobronę z ich strony.
monteverde 21:55, 05 lis 2012

Pszczółko a ja mam dla Ciebie fotkę

Pszczelarnia 22:06, 05 lis 2012

vita napisał(a)

Coś jest na rzeczy...albo miałaś jakiś wypad, albo swiętujesz te trzysta, albo...
Wygląda mi to na prezenty i to takie, jakie i ja uwielbiam otrzymywać.
Z zazdrością zerkam na jesienne poczynania, chyba dokładnie wiesz czego chcesz. Półtora ara na warzywnik, zielnik i jagodnik? Optymalnie i jest wszystko, czego potrzeba. A gdzie przeniesiesz ognisko?
Tak ja grupa trzyma, wydrukowałam sobie schemat płodozmianu. Basia K. jest tylko jedna, warto korzystać z jej rad. Na bukowy żywopłot i ja mam chęć, ale,,,popatrzę sobie jeszcze. Tęsknie...

Vito, czy ja wiem, czego chcę? Czasami wydaje mi się, że wiem........ . W części użytkowej wiem.
Ognisko - to problem, bo ono nie jest reprezentacyjne, wymaga dużej powierzchni, schowania przed patrzącymi, nie może być w sadzie i przy drzewach oraz w bliskości pasieki. A powinno być w części użytkowej ogrodu. Nie wiem, robiłam kilka podejść do niego i jeszcze nie wiem. W chwili obecnej kończy widok ogrodu. To ta kupka na zdjęciu. Rozwiązać na pewno należy jeszcze kwestię widoku sąsiedztwa. Sąsiedzi posadzili choinki - ale są małe, ja sadzić choinek nie będę ale mam ochotę na coś tam, bo jesienią, wiosną i zimą to jednak widok widoczny ....... .

A co do żywopłotu - przegrody bukowej. Ciekawa jestem czy osiągnie kiedyś kolor takiego bukowego buraczka?