Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Urszulla 10:40, 12 lis 2012

Wspaniale przekopany i uporządkowany ogródek. Nie wiedziałam że drzewa owocowe się nawozi?
Podziwiam Cię za Twoją pracę. A ośmiał rzeczywiście ma przepiękniasty kolor, rozumiem że jest jednoroczny?ale gdzie te nasionka do zbierania?
mira 17:45, 12 lis 2012

wpadlam popatrzeć co u Ciebie - często kukam bo Twój ogród to moje klimaty
zielnik wysprzątany i warzywnik też - a w Twoim warzywniku na wiosne będę siedzieć non stop - jeszcze nie zdecydowałam ale dumam na początek 1mx1m albo w doniczkach - rozochociłam się na warzywa tylko nie wiem co na początek - pewnie rzodkiewka i koper
zbigniew_gazda 17:51, 12 lis 2012

Ewuś też wpadam a najbardziej Cię podziwiam że pszczół się nie boisz. To niesamowite. Pozdrawiam.
Pszczelarnia 18:33, 12 lis 2012

Żeby nie było, że jestem taka "Zosia samosia olalala":
malinami zajęła się moja Matula, warzywnik kopie i z kamieni plewi mój M, Ciocia pięknie wykopała zbiory a ja sobie i innym organizuję pracę bez względu na pogodę.
Kompostowniki zbudował mój Ojciec systemem gospodarczym. Nie są wymarzone ale na razie spełniają swoją rolę dobrze, nie rzucają się w oczy (myślę), tylko ich troszkę mało jest.

Pszczelarnia 18:37, 12 lis 2012

Marzena2007 napisał(a)
A to malutkie okienko to z jakiego pomieszczenia?
Pozdrawiam serdecznie

To okienko było kurnikiem (jeszcze takim pamiętam to pomieszczenie) i składzikiem drewna na podpałkę oraz ramiarnią do oprawiania obrazów. Teraz jest łazienką.

Martku, okiennice to często zamykamy, jak wieje halny to nie ma zmiłuj się. Świszczy z każdej strony.
Mala_Mi 18:40, 12 lis 2012

Pszczółko.... zarządzić dobrze też trzeba umieć
Pszczelarnia 18:46, 12 lis 2012

Urszulla napisał(a)
Nie wiedziałam że drzewa owocowe się nawozi?

Urszullo, tak jak każdą roślinę, trzeba jej dać warunki wzrostu i owocowania. Można obornikiem lub kompostem albo innymi nawozami. Ja w tym roku już nie dobiorę się do kompostu (p. powyżej - chałdy), czekam niech się wszystko przerobi.
Pszczelarnia 18:56, 12 lis 2012

agniecha973 napisał(a)
Ewo, jak te drzewka dobrze u Ciebie mają - obornik, oplewione, ech...marzenie. Pozdrawiam, dziękuję za informacje i zachwycam się porządkiem i tym, że potrafisz się "wyrobić".

Agniecho, to pokażę , że drzewka jak kiedyś sadziłam to nie miałam pojęcia o liniach i przestrzeni, krzywo, linie nie dopasowane, bo brakowało mi punktu podparcia w przestrzeni. I te drzewka, jak teraz myślę, to żyją dzięki ojcu - biegał z polewaczkami i okopywał, i prześwietlał. Ja nie miałam głowy, bo dach nad głową powstawał.
A teraz z tego dobrobytu korzystają i drzewa, i inne stwory podziemne (). Jak na zdjęciu poniżej:

Ale żeby nie narzekać - czy to wiosna?

Pszczelarnia 19:00, 12 lis 2012

eliza3 napisał(a)
To ja chyba wielki błąd zrobiłam, bo pod drzewkami posadziłam trzy lata temu narcyzy i teraz o przekopywaniu z obornikiem mogę zapomnieć. Wiosną wyglądają pięknie jak kwitną, ale chyba trzeba będzie je przenieść gdzie indziej, a drzewka dokarmić.
Pozdrawiam i udanego dnia życzę

Elizo, to daj kompostu. Ja wokół jednej jabłoni też tak posadziłam. A wokół tych na zdjęciach (ale nie wszystkich; tylko tam, gdzie będą mieć wilgoć) planuję nasturcje i nagietki niskie. Nawet zapisałam sobie tę myśl (z Ogrodowiska), żeby nie zapomnieć na wiosnę.
agniecha973 21:27, 12 lis 2012

Elizo, my wiosną (nieregularnie, ale zdarza nam się) po prostu podlewamy np. rozpuszczonymi plackami krowimi lub podobną esencją dającą się rozpuścić w obrębie bryły korzeniowej. Także chyba z tymi narcyzami nie będzie tak źle.

Pszczółko, i tak medal się należy za pracowitość. Pozdrawiam. My mamy jedną ciocię i jednego kolegę, którzy potrafią nas bardzo podbudować. Zawsze jak przyjadą, powiedzą miłe słowo i zauważą wykonaną pracę pomimo wielu innych usterek i niedoróbstwa. Ale to są ludzie, którzy wiedzą ile pracy trzeba włożyć w każdy kawałek ziemi. Miłe to.