Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

hanka_andrus 16:02, 16 lis 2011

Gryczany,mój ulubiony.Zawsze pachnie mi ojcowskim miodem......specjalnie grykę dla pszczół wysiewał.
Właśnie ,,wśród takich pól przed laty, , nad brzegiem ruczaju"w Nowogródzkiej ziemi
mysza 16:07, 16 lis 2011

Pomysł z ławką dookoła drzewa świetny , też się zastanawiałam czy pod moimi dębami nie ustawić .

Moja rodzina miód uwielbia ,zwłaszcza ten pierwszy majowy . Nasz dziadek ma pasiekę . Jako dziecko trochę pomagałam przy wybieraniu ramek i wirowaniu , a najbardziej lubiłam wysysać plastry z miodu .Wszyscy do pasieki zaglądaliśmy , ale nikt z nas nie połknął bakcyla .Przypomina mi się historyjka , kiedy pszczoły wyroiły się na gałęzi drzewa i dziadkowi pomagał tato .Ubrał kapelusz i odpowiednią bluzę , ale nie zapiął guzika w rękawie i w trakcie strącania pszczół do specjalnej skrzynki powpadały mu w ten rękaw .
Pszczelarnia 16:19, 16 lis 2011

Haniu, dalej było:
"brama na wciąż otwarta, przechodniom ogłasza, że gościnna i wszystkich w gościnę zaprasza".
hanka_andrus 16:24, 16 lis 2011

Lubię ten fragment o rodzinnej ziemi.
Pszczelarnia 16:38, 16 lis 2011

Haniu, ja też. I jeszcze Wincentego Pola "Pieśń o ziemi naszej" lubię:
"A czy znasz ty, bracie młody,

Te pokrewne twoje rody?

Tych Górali i Litwinów,

I Żmudź świętą, i Rusinów?

A czy znasz ty, bracie młody,

Twoje ziemie, twoje wody?

Z czego słyną, kędy giną,

W jakim kraju i dunaju?

Twojej ziemi bujne płody?

Twe kurhany i mogiły,

I twe dzieje, co się śćmiły?

Zrobiło się narodowo, wspominkowo - jak to w mglistym listopadzie .... .
bociek 19:05, 16 lis 2011

Hohoho, jak miodnie tutaj. Mam ksiazke o leczeniu miodem, jakbyscie chcieli moge zalozyc watek z leczniczymi recepturami

Ewus, odnosnie dekli, pisalam juz u siebie, postaram sie cyknac jutro rano fotki.
KasiaWB 20:59, 16 lis 2011

Pszczelarnia napisał(a)
Haniu, ja też. I jeszcze Wincentego Pola "Pieśń o ziemi naszej" lubię:
"A czy znasz ty, bracie młody,

Te pokrewne twoje rody?

Tych Górali i Litwinów,

I Żmudź świętą, i Rusinów?

Twoje ziemie, twoje wody?

Z czego słyną, kędy giną,

W jakim kraju i dunaju?

Twojej ziemi bujne płody?

Twe kurhany i mogiły,

I twe dzieje, co się śćmiły?

Zrobiło się narodowo, wspominkowo - jak to w mglistym listopadzie .... .

u mnie w mieście jest Dworek Wincentego Pola zapraszam przy okazji osobiście, a teraz pozwolisz Ewo, że chociaż wirtualnie
http://www.zamek-lublin.pl/index.php?r=365&l=pl
KasiaWB 21:11, 16 lis 2011

Wiedziałam, że gdzieś ten typ ławeczki widziałam na Ogrodowisku bo również bardzo mi się ten pomysł podoba i nawet miałabym gdzie to zrobić znalazłam To chyba zdjęcie Danusi z Anglii ja bym jednak tłuczniem granitowym albo innym żwirkiem podsypała tak jak ma anula pod swoją ławeczką

marzena 21:38, 16 lis 2011

ja widziałam takie ławki w trochę innej scenerii - ale też mi się one bardzo podobały...
monteverde 01:00, 17 lis 2011

ławki super, może już u nas większy i nie drogi wybór będzie, a co do miodu to najlepiej lubię akacjowy, ale i jem gryczany , bo na serce dobry, podobnież, ale ten tylko zdrowotnie na żuławach pełno rzepakowego, wielokwiatu i lipowego, no i ciemny sosnowy