Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:18, 13 lis 2013

mira napisał(a)

Ewa brakuje Ci miejsca? Już do rzeki wchodzisz - no to zrozumiałe.
Ten zestaw jest świetny od choiny poprzez pozostałe, też taki mam, tyle że pod świerkami i trochę za sucho.
Proszę podaj mi, jaką masz hortensję w tym zestawie, bo hortensji akurat nie mam.

Miro, tam rośnie dużo hortensji: o wiele za dużo, bo aż 9 szt. Wszystkie możliwe odmiany.
Na pewno H. paniculata 'Le Vasterival' - ona wymaga wyeksponowania jednak, bo jest wyjątkowa.
Rośnie też H. arborescens 'Annabelle' (uwielbiam) w ilościach 2 szt. - te muszą pójść z boku ale na przód, ze względu na niższy i bardziej okrągły pokrój. Muszą mieć więcej miejsca na boki.
Jest i H. paniculata 'Grandiflora' - mam ją w 2 miejscach w ogrodzie od 6 lat i do tej pory jakoś nie mogę dostrzec jej zalet - u mnie się po prostu rozkłada i wygina, prawie pokłada.
Jest H. p. 'Silver Dollar', 'Everest', 'Pinky Winky', 'Vanille Fraise', 'Unique' - ta ostatnia niespecjalna.

Więc czekają mnie wiosenne porządki i tutaj. Choć z daleka ładnie to wygląda (tak "po mojemu różnorodnie") ale uroda hortensji nie jest odpowiednio wyeksponowana.
Pszczelarnia 20:26, 13 lis 2013

Tutaj widać te hortensje (ale też bez uroku) - 2012 r. Teraz nie ma już na tej rabacie jałowca, wierzby, bzu czarnego, korkowca amurskiego i jarzębiny.
mira 21:01, 13 lis 2013

no to zgromadziłaś sporo tych hortensji - jeszcze młode

a ta H. paniculata 'Le Vasterival' - już o niej gdzieś czytałam, że ładna
i w końcu nie wiem jakie ma kwiaty, na zdjęciach są koloru lekko cytrynkowego

chodzi mi szczególnie o kolor bo szukam kremowej a nie białej
w opisie znalazłam taki zapis koloru

"Kwiaty przez długi czas są czysto białe; później różowieją. Kwitnie od VII do X. "

a u Ciebie jaki ma kolor ?

ja w tym roku skusiłam się na 3 rodzaje ,, Hydrangea paniculata Bobo,
Hydrangea paniculata Little Lime, Hortensja bukietowa EARLY SENSATION i mam nadzieję , już w kolejnym roku zobaczę ich urok a liczę na tę ostatnią
Agania 21:11, 13 lis 2013

No to miejsce pszczółko zaprasza i nie da się go ominąć, nie wiem jaki widok jest przed ławeczką, ale bym ją odróciła, bo widok horti obłędny, napisz jak się nazywa ta biała po prawej stronie ta co ma rzadsze i wyższe kwiatostany
GorAna 21:30, 13 lis 2013

Tak sobie czytam i dochodzę do wniosku, że my wszyscy tutaj na O to niespokojne dusze jesteśmy.....zawsze znajdziemy coś co trzeba przesadzić...zmienić, przyciąć, wyciąć
Pozdrawiam...Pszczółko pracusiu
grazyna 21:43, 13 lis 2013

GorAna napisał(a)
Tak sobie czytam i dochodzę do wniosku, że my wszyscy tutaj na O to niespokojne dusze jesteśmy.....zawsze znajdziemy coś co trzeba przesadzić...zmienić, przyciąć, wyciąć
/quote]

Oj tak ! 3 razy Tak

Pozdrawiam Ewo, powiększa się klub anty opuchlakowy Damy radę ...
Milka 07:00, 14 lis 2013

A ja wsrod tego gąszczu wypatrzyłam sliczną hostę, warto wiosna podzielic i taki rządek zrobić
Irysy masz
Pszczelarnia 12:29, 14 lis 2013

Kupiłam 7 cisów, słusznych rozmiarów - następuje wymiana w celu ujednolicenia szpaleru (tak wiem jestem ?, pan w szkółce też się dziwił. Pani powiedziała, że wiedziała, że mnie jeszcze zobaczy w listopadzie). Wysadzam cisy z koralikami 'Hicksii' do przechowalni a wsadzam bez koralików zwykłego cisa.

Przesadziłam derenie. Zwykłe (derenie białe) poszły na pieczenie kartofli. A posadziłam takie o seledynowych liściach i zielonych gałęziach (wiem na pewno, że nie jest to dereń rozłogowy 'Flaviramea'). A propos ogniska: odzyskaliśmy 10 taczek ziemi popielnej!

Milka 12:35, 14 lis 2013

koniecznie pokaż nowy dereń!
ZbigniewG 16:26, 14 lis 2013

Pszczelarnia napisał(a)
..Jest H. p. 'Silver Dollar', 'Everest', 'Pinky Winky', 'Vanille Fraise', 'Unique' - ta ostatnia niespecjalna. ..

Ewa może to nie Unique - ta odmiana jest często podmieniana, swojej dawałem szansę przez dwa lata i poszła w kąt , kupiłem drugą z kwiatem zupełnie co innego, jest OK