Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Zielona 16:27, 18 lis 2013

A w sprawie golfa: widziałaś to?
http://www.handicapgolf.pl/pytania-putting.php
Pszczelarnia 19:38, 18 lis 2013

Widziałam, jakoś wybrnęłam ekwiblirystyczie słowie: "kobiety okazały się lepsze w puttingu".
Pszczelarnia 19:56, 18 lis 2013

Dlaczego lubię listopad? Bo jest mglisty ale w zdumiewający sposób pozwala ostro spojrzeć na ogród i to co wokół. Bo lubię w listopadzie pracować w ogrodzie i bardzo lubię charakter tych prac, np. odzyskiwanie popiołu z ogniska, kiedy już to co musiało, zostało obrócone w listopadowy proch:

Kiedy ponownie można wzbogacić glebę kompostem albo obornikiem:

Albo ulżyć jej, wydobywając kamienie podczas jesiennego przekopywania warzywnika:

WilczaGora 19:59, 18 lis 2013

ale wspaniałe zdjęciówki
my 22 taczki "złota" pozyskaliśmy w tym sezonie...i mało i dużo...i tak w plecach mnie do dziś boli
Pszczelarnia 20:07, 18 lis 2013

Była mowa o cisach, że zorientowałam się, że w małym szpalerze (mającym za zadanie zasłonić ramę bramy automatycznej) połowa to okazy z nasionami (t. media x 'Hicksii') a połowa to okazy bez nasion (t. baccata męski). Drażniło mnie to do tego stopnia, że 9 szt. 'Hicksii' wykopałam i poszły na zadołowanie (będę obmyślać ich przeznaczenie):

A nowe kupiłam i posadziłam. Nic tylko czekać aż się zespolą. Ale będzie to czekanie czynne: trzeba pilnować podlewania, bo cisy rosną pod starym jesionem.

Zielona 20:07, 18 lis 2013

Pewnie znowu zadam śmieszne pytanie, ale... do czego używasz ogniskowego popiołu?
Pszczelarnia 20:17, 18 lis 2013

Na brzegu warzywnika rośnie kolejne pokolenie cisów bez konkretnego przeznaczenia.Pisałam już o tym, że kiedyś kupiłam hurtem około 60 szt. w szkółce leśnej. I tak je sobie uprawiam.

A tymczasem część użytkowa wygląda tak:

Zielnik udało się nawet posprzątać na zimę (konieczne jest okrycie stroiszem szałwii) - był okropnie zarośnięty:

Zastanawiam się czy klosze zostawione na zimę wytrzymają w ogrodzie?

Pszczelarnia 20:20, 18 lis 2013

Zielona napisał(a)
Pewnie znowu zadam śmieszne pytanie, ale... do czego używasz ogniskowego popiołu?

Do róż, do cebuli. Do ziemi o której wiem, że jest za kwaśna dla danej rośliny. Do trawnika - bardzo często; czasami mieszam z kompostem i przegrabiam.
Pszczelarnia 20:25, 18 lis 2013

WilczaGora napisał(a)
ale wspaniałe zdjęciówki
my 22 taczki "złota" pozyskaliśmy w tym sezonie...i mało i dużo...i tak w plecach mnie do dziś boli

U nas było ok. 60 taczek kompostu, 10 taczek popiołu, przyczepa obornika. Wszystko zużyte. Była nawet mała bitwa słowna z M. o obornik: czy do warzywnika czy do róż. Przydałaby się jeszcze produkcja kory sosnowej albo zrębków do ściółkowania.
agniecha973 20:29, 18 lis 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Zielnik udało się nawet posprzątać na zimę (konieczne jest okrycie stroiszem szałwii) - był okropnie zarośnięty:

Ewa, taką zwyczajną szałwię trzeba okrywać czy masz jakiś delikatniejszy egzemplarz? Ja nieświadoma niczego takiego w ub. roku nie zrobiłam i przeżyła.