Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:42, 18 lis 2013

Okrywam wszystkie, zwłaszcza 'Purpurascens' i tę zielono-cytrynową. Bo kiedyś nie okrywałam i zawsze podmarzała i późno startowała.
jotka 20:46, 18 lis 2013

Ewo, podziwiam Twoje prace - mądrej, pracowitej ogrodniczki Żeby w przyszłym sezonie cieszyć się efektami warzywnika, zielnika, rabat, podziwiać trawnik wykonujesz pracę u podstaw. Tą najważniejszą!
Czy kompost, który wykorzystywałaś był jednoroczny czy dwuletni?

Te cisy, które masz "na wychowaniu" będą miały solidne podstawy
Ja bym te cudne klosze jednak schowała. Nie wiem na ile szkło, z którego zostały wykonane wytrzyma różnice temperatur i inne zjawiska zimowe.
Bogdzia 20:50, 18 lis 2013

Też uważam że klosze trzeba schowac , takie grube szkło pęknie na mrozie.
Pszczelarnia 20:56, 18 lis 2013

A listopadowe klimaty w domu i ogrodzie przypominają mi sceny z "Wesela" Wyspiańskiego.
Wschodzi niespokojny księżyc nad Igliczną:

Sad uśpiony

Pszczelarnia 21:07, 18 lis 2013

Moja mania etykietowania i znaczenia osiągnęła w tym roku apogeum: oprócz etykiet w zielniku, etykiet na niektórych różach także drzewa owocowe otrzymały etykiety.Pomyślałam sobie, że warto, aby każdy wiedział z jakiego drzewa zjada owoc. Ja zrywam z drzew poniemieckich i niestety nie umiem rozszyfrować odmian.
Oto niektóre etykiety wykonane na łupku:

Zielona 21:08, 18 lis 2013

Ewo... przeczytałaś mój post na stronie 584 (ostatni na tamtej stronie)? Jeśli masz doświadczenie w tej sprawie: myślisz, że 4 i 7 latce mogę podawać pyłek pszczeli? Dla siebie robię wieczorem - rozpuszczam w letniej w wodzie, dodając miód. Rano dolewam trochę ciepłej wody i na czczo "dla zdrowotności" łykam. Propolisu już nie dodaję, choć wiem, że wzbogaca miksturę. Zastanawiam się tylko, jak jest w przypadku Dzieci...
Pszczelarnia 21:10, 18 lis 2013

jotka napisał(a)

Czy kompost, który wykorzystywałaś był jednoroczny czy dwuletni?

Jeden był jednoroczny, drugi dwuletni - ale każdy jest przesiewany. 60 taczek tego dobra wyszło.
Pszczelarnia 21:15, 18 lis 2013

Zielona napisał(a)
Ewo... przeczytałaś mój post na stronie 584 (ostatni na tamtej stronie)? Jeśli masz doświadczenie w tej sprawie: myślisz, że 4 i 7 latce mogę podawać pyłek pszczeli? Dla siebie robię wieczorem - rozpuszczam w letniej w wodzie, dodając miód. Rano dolewam trochę ciepłej wody i na czczo "dla zdrowotności" łykam. Propolisu już nie dodaję, choć wiem, że wzbogaca miksturę. Zastanawiam się tylko, jak jest w przypadku Dzieci...

Marto, ja pozyskuję tylko miód i wosk. Pyłek - jeżeli to alergiczki, to trzeba sprawdzić, podać i zobaczyć. Pyłek jest pozyskiwany z roślin, które mogą uczulać. Pyłek jest nieprzetworzoną formą pszczelej pracy (nie przeszedł przez trawienie pszczół). Nie umiem powiedzieć.
Zielona 21:20, 18 lis 2013

Dziękuję za odpowiedź Poszperam u Doktora Gugla jeszcze
alinak 21:22, 18 lis 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Najbardziej boję się o drzewa owocowe - nornice. Krety zaś wywalają każdą mniejszą roślinę. Jak miałam tylko gruz w ogrodzie, to nie miałam tyle tego tałatajstwa.

a wiesz że ja nie moge się przez te panienki dorobić choćby jednej wiśni w ogrodzie . wytrzymuje tylko rok . wyciągam potem na wiosnę pojedynczy patyczek korzenia .zjedzone wszystko po kolei , każdy korzonek .już spasowałam .
lubię podpatrywać twoje zmiany . wszystko masz tak przemyślane do końca . ja w kwestii warzywniaka dalej jestem w powijakach . dusza by chciała taaaki wieki a ciałko już wysiada powoli i ogląda się za leżaczkiem .
Ewka czy ty będziesz w Białce ???. pytanie formalne , bo uważam za nie możliwe żebyś NIE była .