Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

ana_art 21:22, 18 lis 2013

ja w tym roku tez kilkanaście taczek kompościku wyłożyłam na rabatę W listopadzie robie tyko to co musze w ogrodzie. Zdecydowanie wolę jak słoneczko delikatnie grzeje...
A winko robiłaś?
Pszczelarnia 21:29, 18 lis 2013

Winko dostałam. Mocne świeże, jeszcze pracujące.
Joku 21:29, 18 lis 2013

Mnie brakuje kompostu, bardzo. Mam go niewiele, niemal jak skarb traktuję każde wyrwane zielsko, które nie grozi eksplozją potomstwa w przyszłości i noszę na stosik w kącie ogrodu.
Poczytałam Ewa o twoich poczynaniach listopadowych i jestem pełna podziwu. Strasznie pracowita z ciebie dziewczyna. No i piękny cisowy żywopłot tobie wyszedł. A te kulkowe damskie cisy mogą się przydać w przyszłości.
barbara_kraj... 21:35, 18 lis 2013

Pszczelarnia napisał(a)

A nowe kupiłam i posadziłam. Nic tylko czekać aż się zespolą. Ale będzie to czekanie czynne: trzeba pilnować podlewania, bo cisy rosną pod starym jesionem.

Co za ład i konsekwencja!
Pszczelarnia 21:37, 18 lis 2013

alinak napisał(a)

a wiesz że ja nie moge się przez te panienki dorobić choćby jednej wiśni w ogrodzie . wytrzymuje tylko rok . wyciągam potem na wiosnę pojedynczy patyczek korzenia .zjedzone wszystko po kolei , każdy korzonek .już spasowałam .
lubię podpatrywać twoje zmiany . wszystko masz tak przemyślane do końca . ja w kwestii warzywniaka dalej jestem w powijakach . dusza by chciała taaaki wieki a ciałko już wysiada powoli i ogląda się za leżaczkiem .
Ewka czy ty będziesz w Białce ???. pytanie formalne , bo uważam za nie możliwe żebyś NIE była .

Tak, tylko tematy warzywno-sadownicze mam przemyślane. Coś jest na rzeczy, że nornice uwielbiają wiśnie: Raz zjadły mi dwa 15-letnie okazy owocujące. Wyciągnęłam bez problemu z ziemi. I dlatego sadzę dużo drzew owocowych, żeby przechytrzyć nornice, żeby "nie zdążyły oblecieć" - jak mawia mój Tato. A jak popracujemy nad sobą, to może pierwszy cidre mousseux zrobimy z naszych jabłek? Kiedyś.

W Białce nie będę - niestety żaden ze mnie narciarz, noga nie chce współpracować, ociąga się, pozostaje w tyle.
Zielona 21:42, 18 lis 2013

Pszczelarnia napisał(a)

noga nie chce współpracować, ociąga się, pozostaje w tyle.

a jadem pszczelim gdyby ją potraktować? Widziałam Pana, którego kolana spowodowały, ze już nie chodził.... a po leczeniu jadem... uniknął wózka... i chodzi o własnych siłach... Ja sama zahamowałam tym sposobem rozwój haluksa...
Mala_Mi 21:45, 18 lis 2013

Spóźniłam się na "Wesele", spóźniłam się na przesadzanie cisów, na produkcje kompostu... ale obejrzałam cały spektakl.. Tyś jest sama jak ta Pszczółka, bardzo pracowita.. bardzo konsekwentna.. ale zywopłocik cisowy piękny

I dlaczego cisy z koralikami są do niczego????
Pszczelarnia 21:46, 18 lis 2013

Jad niedobry, bo rozgrzewa a trzeba by lodem raczej.
alinak 21:49, 18 lis 2013

a popytaj ty Irenki . ona ma do polecenia preparat . jednak wiem że to są sprawy ortopedyczne i żadna poprawa tkanki ścięgna cudów nie uczyni . o jadzie pszczelim nie słyszałam . co to takiego ?
agniecha973 21:50, 18 lis 2013

asc napisał(a)

I dlaczego cisy z koralikami są do niczego????

No właśnie. Ja mam wszystkie trzy z koralikami i strasznie jestem z tego rada Wyglądały od września jak choinka bożonarodzeniowa.

Pszczółko, poopowiadaj mi wszystko o kompoście, tzn. przede wszystkim jak Ty to robisz, że masz aż tyle taczek??? Co dajesz na kompost? Ja mam chyba już esencję kompostową, bo od kilku lat cały czas zbieramy i nie wybieramy. Kiedyś wpuściliśmy tam dżdżownice kalifornijskie i one chyba mają mega moc przerobową, bo jak na zimę narzucimy na to kilka wiązek słomy, to na wiosnę jak już ruszą, słoma znika nie wiadomo kiedy.