Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Robaczek 20:44, 07 lis 2013

Ewo,
Natknęłam się na Twój ogród podczas popołudniowego spaceru po meandrach Ogrodowiska i....zostaję!
Twoj ogród to ucieleśnienie marzeń o angielskich ogrodach! Fantazyjne połączenia róż z bylinami, urokliwy warzywnik, pachnący zielnik i wijące się po całym ogrodzie rabaty kipiące kwiatami...cudnie i bardzo klimatycznie. Wiklinowe klomby z groszkiem wyglądają znajomo...Monty Don by się takich nie powstydził Wspaniale zestawienia jeżowek z trawami, przetaczników, ostróżek, lilii, krwawników, bodziszków...i wielu innych! Toż to istne abecadło cottage garden!
Warzywnik urozmaicony kwiatami i te bajeczne róże na każdym kroku....Gertrude Jekyll czułaby się u Ciebie jak w domu
Przysiadłam na ławeczce z hortensjami w tle i wracam do przesympatycznej lektury.
Pozdrawiam serdecznie!
WilczaGora 20:56, 07 lis 2013

jak pięknie opisane rabaty i skatalogowane rośliny...
wczoraj wieczorem znów oglądałam Maję, która nóżki z Tobą moczyła...
pozdrawiam
agniecha973 22:05, 07 lis 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Strona lewa

Strona prawa

Strona studzienna

Ewa, przejrzałam listę roślin i najbardziej zainteresowało mnie to, gdzie posadziłaś choinę w ilości 16 szt.? Jakieś plecy zrobiłaś tej rabatce? I jeszcze 70 czosnków Krzysztofa - ŁAŁ! W czym je posadziłaś. Tzn. wiem, że w ziemi, ale co im się ściele pod nogami?
A lilie z czym połączyłaś? Mam mieszane uczucia co do lilii, najchętniej oglądałabym tylko ich kwiaty zawieszone w trawach na przykład, ale nie wiem czy tak można.
Rench 23:13, 07 lis 2013

Lista imponująca
A może tak ścieżka,brzuszek nad brzuszkiem

ewalm 01:30, 08 lis 2013

"Łykend", Pszczelarnio Jak to wygląda tak zapisane, tak słowiańsko. Bardzo mi sie podoba.
(Zwłaszcza, ze właśnie rozpoczęłam czterodniowy )
Urszulla 01:52, 08 lis 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Nieśmiałe pytanie:
czy taki układ ścieżki wijącej się między dwiema rabatami zostawić, czy zlikwidować te zakrętasy brzuchate i zrobić linię łagodniejszą? Czy zwęzić ścieżkę? Czy ona ma się wić proporcjonalnie, tzn. że gdybyśmy chcieli dwie rabaty złożyć jak w układance puzzlowej, to ściśle by przylegały do siebie?

Nie umiem sobie poradzić z przestrzenią.

Ewo, dla mnie osobiście lewa strona jest wręcz idealna, natomiast prawą bym tylko skorygowała- ponieważ nie umiem narysować tak jak inni to wytłumaczę łopatologicznie tekstem pisanym
Prawa strona poprowadzona równolegle do lewej. Najlepiej byłoby z lewej strony powbijać patyczki jak to Danusia robi i ustalić szerokość ścieżki, a potem równolegle wbijać patyczki z prawej. Masz szerokie wejście trawnika i potem lepiej wyglądałoby gdyby ścieżka wiła się jak rzeka, a na końcu znowu się rozlewała w szerokość jak widać.
To moja wizja, jedna z wielu decyzja należy do Ciebie.
Madzenka 06:43, 08 lis 2013

Przemawia do mnie teoria puzle i wybrzuszenie

Plan rabaty bylinowej imponujący, lato 2014 naleźy do niej!!!!
malgorzata_s... 14:13, 08 lis 2013

Ale bylinówka wow. Marzena ma racje latem bedzie bosko
Agnieszka_B 15:47, 08 lis 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Cudny widok !
Dla mnie bajka
Borbetka 20:14, 08 lis 2013

Ewka, wyczytałam, że polikwidowałaś nierówności trawnikowe od kretów. Jak to zrobiłaś? Mam problem ogromny, dzieci mogą kostki skręcić, zresztą ja też. Mam takie tunele. Poradź.