Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Tarnina 16:30, 17 lut 2014

Masz przepiękny ten sad i w tle ule.....Przeurocze... ja dopiero planuję mini sadzik.... na razie mam posadzone maleńkie brzoskwinki od mojej mamy.... o ile przeżyły zimę i "biegi przełajowe" dzieciaków...
ka1sia 17:17, 17 lut 2014

Ja ostatnio ciągle spóźniona, to i na pączuszki się nie załapałam ale na cieplutkie pozdrowionka nigdy nie za późno, więc je Ewuś u Ciebie zostawiam
Celina 19:40, 17 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
To, co dobre wraca, Ana. Wracają sady i wracają pasjonaci.

Na działce mam kilka starych drzew owocowych. Prawie 40!!! -letnich.

kompletnie zabiedzone. Aż mi ich żal ,

Ale wynikało to nie z mojego lenistwa...Z nimi mam wspomnienia z dzieciństwa . ...

obiecałam sobie ,że w tym roku zacznę je ratować. Podobnie jak wcześniej, wszystko to, co zostało po rodzicach na działeczce.

Zobaczymy czy dam radę.Pozdrawiam

Tess 21:49, 17 lut 2014

Ewo, kibicuję i trzymam kciuki.
Tylko tyle i aż tyle
Wieloszka 10:31, 18 lut 2014

Pszczółko, przespacerowałam się wczoraj po ogrodzie, przyjrzałam krytycznie moim lawendom i już wiem, dlaczego się z nich wyleczyłaś - spacer był dla mnie lekarstwem
Pooglądałam Twoje cisy - bardzo gęste i dorodne. To te kupowane w Twojej okolicy? Jeśli tak, to mocno urosły, a z daleka różnic odmianowych nie widać.
zawitka 16:28, 18 lut 2014

Są ciski u mnie Przepraszam zapomniałam zaznaczyć i ??????
Pszczelarnia 17:26, 18 lut 2014

Polecam miłą lekturę:

jak pracują pasjonaci zieleni?
bociek 19:38, 18 lut 2014

Ewuniu, chcialam Cie prosic o rade, bo sie troche bije z myslami. Chodzi o pszczoly, nie wiem jak sytuacja wyglada teraz, bo nie ma nas w ciagu dnia w domu, wiec nie wiem czy robia obloty, ale zastanawiam sie czy profilaktycznie nie kupic ciasta na wiosenne zakarmienie i im nie podac. Tak na wszelki wypadek. Przy okazji moglabym zapuscic szybkiego zurawia i sprawdzic jak sie maja.
Roj jest mlody, pierwszy sezon u nas, miodu nie podbieralismy, dokarmiony invertem na jesieni (jakies 13 kg), zabezpieczony paskami plus dodatkowo odymiony na waroze, siedzi na jakichs 5 ramkach. Raz robily oblot oczyszczajacy, ale to wiadomo o niczym nie swiadczy. Sama nie wiem, czy nie przesadzam... Moj przyjaciel pszczelarz mowi, zeby nie szalec na razie. Ciekawa jestem co Ty sadzisz, czy podajesz ciasto swoim pszczolom?

Co do traw, pomysle
Madzenka 19:41, 18 lut 2014

Piekny pałac. Zachwyca mnie dolina pałaców w okolicach Jeleniej Gory i aż serce sie raduje jak sie ogląda jak je odnowiono.
Pszczelarnia 19:52, 18 lut 2014

bociek napisał(a)
Ewuniu, chcialam Cie prosic o rade, bo sie troche bije z myslami. Chodzi o pszczoly, nie wiem jak sytuacja wyglada teraz, bo nie ma nas w ciagu dnia w domu, wiec nie wiem czy robia obloty, ale zastanawiam sie czy profilaktycznie nie kupic ciasta na wiosenne zakarmienie i im nie podac. Tak na wszelki wypadek. Przy okazji moglabym zapuscic szybkiego zurawia i sprawdzic jak sie maja.
Roj jest mlody, pierwszy sezon u nas, miodu nie podbieralismy, dokarmiony invertem na jesieni (jakies 13 kg), zabezpieczony paskami plus dodatkowo odymiony na waroze, siedzi na jakichs 5 ramkach. Raz robily oblot oczyszczajacy, ale to wiadomo o niczym nie swiadczy. Sama nie wiem, czy nie przesadzam... Moj przyjaciel pszczelarz mowi, zeby nie szalec na razie. Ciekawa jestem co Ty sadzisz, czy podajesz ciasto swoim pszczolom?

Co do traw, pomysle

Bociek, przyjaciel pszczelarz dobrze mówi. Nigdy wiosną nic pszczołom nie podawałam (zeszłej wiosny tylko raz tylko butelkę syropu jednej rodzinie). 13 kg to dużo. Ja daję 10 i jesienią (czyli do 15.08.) zawsze wykręcam wszystko. Możesz zapuścić żurawia ale tylko przy dobrej pogodzie, bez wiatru - warto zobaczyć. Przecież jak jest zimno to pszczoła nie weźmie niczego. Na 5 ramkach to książkowo.

Ale widzę, że każdy pszczelarz przeżywa to samo. Mi się nawet czasami nawet śni, że pszczoły głodują i nie mają siły.
Bociuś, trzeba zaufać tym megaorganizmom, że i mądre są i silne.