Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

popcorn 19:47, 27 paź 2014

Ten carex przy hortce boski! co za jeden? jakiś wysoki taki? piękny
ja też mam szczepioną morus alba pendula, a owoce ma czarne
nie pokażę, bo właścicielka nakrzyczy hihi

pięknie u Ciebie, Ewo! Ten klimat!
Pszczelarnia 19:51, 27 paź 2014

kosolka napisał(a)

Ewa, a jak poczekają? Bo ja też nie wiem czy od razu jak przyjdą to posadzę..

Zadołowane na płasko w ziemi wilgotnej. Chodzi o to, żeby korzenie nie przeschły.

I jeszcze dygresja: Bonica to świetna niewymagająca róża. Nawet bez liści wygląda ponętnie, a - ponieważ gałązki są cieńkie i rozłożone w każda stronę - są ozdobą.

Upsss, moja akurat z liśćmi. Ale stan kwitnienia w wiechach bezlistnego tez jest piękny.

malgorzata_s... 19:51, 27 paź 2014

Ewuniu jak tam jesień u was?? U nas mrozik zakończył sezon kwitnących. Pozdrawiam
Pszczelarnia 20:14, 27 paź 2014

popcarol napisał(a)
Ten carex przy hortce boski! co za jeden? jakiś wysoki taki? piękny
ja też mam szczepioną morus alba pendula, a owoce ma czarne
nie pokażę, bo właścicielka nakrzyczy hihi

pięknie u Ciebie, Ewo! Ten klimat!

Opowiedziałam obszernie i wcięło (łącza).
Pokaż morwę, będzie do kolekcji.
Nie wiem jaki carex, ten taki o szerszych paskach (morrowi?) ale lekko rozłogowy.
Klimat u nas jest twórczy.
Jak Twoje drzewko szpalerowe po przesadzeniu?
Marzy mi się takie coś, jeszcze nie zgłębiłam tajników podkładek i odmian. To musi być jakaś nowoczesna odmiana, bo te tradycyjne stare są z reguły szczepione na silnie rosnących podkładkach:

Gabriela 20:14, 27 paź 2014

Pszczelarnia napisał(a)
To ja pokażę morwę z ogrodu angielskiego (sic!), Gabrysia, pamiętasz (nota bene, dom i ogród są w posiadaniu tej rodziny od czasów renesansu)?

Zrobiłam tam tylko zdjęcie tych owoców, bo miałam strasznie brudne i lepkie łapy.

A co do róży Bonica, to ona tworzy bardzo dużo ładnych, pomarańczowych owoców, które są śliczną ozdobą zimą.
Pszczelarnia 20:18, 27 paź 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ewuniu jak tam jesień u was?? U nas mrozik zakończył sezon kwitnących. Pozdrawiam

Normalnie. Jesień w pełni. Sezon grzewczy już też. Taka gigantka nie wykazuje oznak zmęczenia. To zasługa wilgci w glebie i w powietrzu oraz dobrej temperatury.
Pszczelarnia 20:35, 27 paź 2014

Gabriela napisał(a)

Zrobiłam tam tylko zdjęcie tych owoców, bo miałam strasznie brudne i lepkie łapy.

A co do róży Bonica, to ona tworzy bardzo dużo ładnych, pomarańczowych owoców, które są śliczną ozdobą zimą.

Lubimy ogrody, w których można coś przekąsić.
A więc wspomnienia? Zapraszam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5092-kitchen-garden-w-stow-hall-gardens-norfolk-anglia
07_Rene 21:09, 27 paź 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Marto, to ten ideał, do któego dążę. Ogrodu naturalnego, użytkowego i "porządnego".

Bardzo mądre i szerokie spojrzenie na ogród Dziękuję za jabuszka.. ekologiczne
Pszczelarnia 23:26, 27 paź 2014

Leida napisał(a)
(...)Pokaż miejsce gdzie ma rosnąć ta świdośliwa, poproszę.
Wybór drzewa świetny. Na granicy niemiecko holenderskiej chyba nie ma takiego miasteczka i ogrodu, gdzie one by nie rosły. Na wiosnę białe kwiaty i na ogół ciemniejsze liście, latem ciemne owoce, przysmak ptaków, jesienią pomarańczowy spektakl.

To miałby być przysmak nasz, ptaki raczej jadłyby po nas .
Hania, więc mamy taką perspektywę po wycięciu orzecha.
Wzdłuż żywopłotu z buka czerwonego, ze wschodu na zachód.

1. Wersja 1.
Na końcu przejścia przez pergolę 2 świdośliwy miedzy nimi albo przed nimi luźno wstawiona ławka albo nic.

2. Wersja 2. Jedna świdośliwa tutaj:

3. Wersja 3: jedna świdośliwa gdzieś tutaj (obok towarzysto jarzębiny likornaja, tylko to jest w rabacie. Gruszy też już nie ma .

Jak to widzicie?

Pszczelarnia 23:37, 27 paź 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Ewo, dla efektów Twojej pracy pochwał wciąż mało. Tyle zaangażowania, perfekcji i dociekliwośći dawno u nikogo nie spotkałam.
Pozdrawiam i zdrówka życzę

Basiu, dziękuję. Perfekcji nie ma, jest mistyfikacja. Staram się, jak mogę, braków nie pokazuję, bo kłują. Dociekliwość ma pokryć cechę charakteru jaką jest "mówię i robię" (czyli od razu, na szybko za szybko z błędami). Ale posprzątałam nieład na stoliku z literaturą ogrodniczą. Czasami stwierdzam, że forum i fora są lepsze niż wszystkie książki razem wzięte.