Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

badara 17:54, 06 gru 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Kwitnie vernonia, ogrodowy olbrzym o pięknym kolorze:

Ewo, fajnie, że pokazujesz vernonię, nabyłam i czekam na kwitnienie, czy ona sie nie wywraca? ładnie ja sfotografowałaś
Mariusz 20:44, 06 gru 2014

Ewo jeszcze o dereniu dla Ciebie zapraszam https://www.ogrodowisko.pl/watek/2547-przyjazny-ogrod?page=181#post_4
Madzenka 20:58, 06 gru 2014

Pszczółko jak sądzisz czy pluskwica/świecznica Brunetka pasowalaby w plecy purpurowych róż?
Pszczelarnia 10:18, 08 gru 2014

badara napisał(a)

Ewo, fajnie, że pokazujesz vernonię, nabyłam i czekam na kwitnienie, czy ona sie nie wywraca? ładnie ja sfotografowałaś

Vernonia sfotografowana na tle derenia jadalnego i strumienia.
Vernonia się rozgałęzia ale to są grube sztywne łodygi. Nie wywraca się (chyba, że jakiś wiatr ją położy - ale wątpię, bo wydaje się być żelazna).

Tutaj w założeniu ma rosnąć na rabacie wśród wielkoludów (astry, miskanty, sadźce), jakby co, będą się podtrzymywać. Rabata na razie jeszcze służy za dołownik i rozsadnik, więc śmiesznie to wygląda.
Pszczelarnia 10:20, 08 gru 2014

Mariusz napisał(a)

Czyli jaka wysokość potrafi osiągnąć, posadziłem 5 co 50-80 cm - nie za gęsto? Pozdrawiam

Nie, nie za gęsto. Ale może być i 1m. U mnie vernonia w tej chwili w drugim roku po posadzeniu miała 1m rozpiętości.
Pszczelarnia 10:23, 08 gru 2014

paniprzyroda napisał(a)
Śledzę rok ogrodniczki z uwagą i przyjemnością Świecznica zanotowana, lubi wilgotne gleby podobno, ale czy cień też musi mieć? Zachwyciłam się rdestem himalajskim

Tak, wilgotność gleby to podstawa. Ja ją sadziłam na żwirze samym (kiedyś tam był strumień ale został przesunięty), więc do dołu 120 cm głębokiego dałam kompost i ziemię zdobyczną, rośnie. Cień wskazany, inaczej zawsze ją przypala. U mnie rośnie od południa ale w cieniu leszczyny.
Pszczelarnia 10:26, 08 gru 2014

Kondzio napisał(a)
Pszczółko ztęskniłem sie za toba i tyle wspomnień widzę z tamtego roku. Zazdroszcze obornika ja bym może i miał z koąd ale nie mam czym przywiżć

Kondzio, wstawiasz do auta cynową wannę i ładujesz do bagażnika, do wanny, jakiejś balii. Potem podstawiasz deskę i tę wannę spuszczasz na ziemię.

Pszczelarnia 10:32, 08 gru 2014

Marzena2007 napisał(a)
Pszczółko jak sądzisz czy pluskwica/świecznica Brunetka pasowalaby w plecy purpurowych róż?

Jeśli te świecznice będą miały trochę cienia, to tak. Biały kwiat świecznicy ładnie skontrastuje z purpurą róż a kolor liści złagodzi ostrość przejścia (purpura kwiatów róż i brudna biel świecznicy). Ładnie też będę kontrastować kształtem te kwiaty). Jeśli róże nie będą wyższe niż świecznice to też OK.
Chyba wszystko przemawia na korzyść takiego połączenia.
Joku 12:56, 08 gru 2014

Ewa, na pytania odpowiedziałam u siebie.
Vernonia to ta roślina, którą widziałyście w angielskich ogrodach? Pamiętam z relacji coś, ale niedokładnie
justi 13:00, 08 gru 2014

Ach te makowce ... ach ten piec, ale cudnie i klimatycznie