Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

andzia458 22:04, 27 sie 2020

Dzisiaj to chyba będę odpowiadać zbiorowo, wszystkim razem. Mam nadzieję, że można tak od czasu do czasu. Ale zaraz znów się zagadam i nie poczytam kolejnych stron Waszych wątków, żeby się czegoś nauczyć.

Dziękuję za wszystkie dobre słowa, jeszcze bardziej chce się chcieć. Kompost fajny, trochę tylko zanieczyszczony. Warto było dać te pięć stówek za transport.
andzia458 22:09, 27 sie 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja Ci uczciwie powiem, że na rabatach też bym nie żałowała bo chcąc mieć zdrowo rosnące rośliny też trzeba o nie na starcie zadbać zwłaszcza, że będą przez lata rosły w tym samym miejscu. Nawet gdyby rabata miała być lekko wyniesiona w stosunku do trawnika to nic nie szkodzi, a roślinom będzie lepiej. Do tego musisz doliczyć jeszcze wysokość trawnika, bo trawa będzie podnosić poziom o kilka cm nawet jak będzie nisko koszona. Jaka warstwa poszła na rabacie?

Sylwia, na rabacie poszło 5-7cm. Pod trawę usypuję jeszcze powyżej poziomu krawężników, bo wiadomo, że to jeszcze wszystko siądzie, jak na sam koniec zagęszczarka pójdzie w ruch.
Jak dosypię na rabacie, to obawiam się, że roślinki będą za nisko w stosunku do terenu wokół i będę musiała wszystko wykopywać i podnosić do góry.
Ale jak ktoś się pośpieszył i chciał już sadzić to teraz takie właśnie kwiatki.
sylwia_slomc... 22:24, 27 sie 2020

Ja bym je jednak podniosła, a dodała jeszcze tego kompostu. To nie zawsze trzeba wykopywać by podnieść, a jeszcze jak Ty masz piaszczyście to może by wystarczyło złapać u podstawy i delikatnie potrząsając podciągnąć w górę, ziemia powinna się osypać pod bryłę korzeniową i wtedy mocno przycisnąć ją z powrotem wokół rośliny, ale już na właściwej wysokości. Nie mogły się w tak krótkim czasie ukorzenić by było to niemożliwe. Ja tak czasem robię w trakcie sadzenia jak mi się za głęboko posadzi. Tylko nie wiem czy mnie dobrze zrozumiesz Jeśli nie to lepiej dosypać teraz tego kompostu więcej i jeszcze raz posadzić wszystko, szybko pójdzie bo świeżo kopane i sadzone, a już wiadomo w którym miejscu ma rosnąć. Warto się teraz ciut pomęczyć by uzyskać zadowalający efekt
sylwik69 22:27, 27 sie 2020

Ania pięknie będzie wspaniały kompost i zobacz jak mobilizuje do działania piękne, czarne złoto Andzi gratuluję!
sylwik69 22:29, 27 sie 2020

kasiab napisał(a)
Piękna sterta! Zazdroszczę u nas nie ma kompletnie niczego

Łączę się w bólu
deszczowymaj 22:47, 27 sie 2020

to może by wystarczyło złapać u podstawy i delikatnie potrząsając podciągnąć w górę, ziemia powinna się osypać pod bryłę korzeniową i wtedy mocno przycisnąć ją z powrotem wokół rośliny, ale już na właściwej wysokości.

Też tak robię
andzia458 22:08, 28 sie 2020

Melduję, że kompost nawieziony na rabatę i pod trawnik. Zostało go jeszcze sporo, będzie na przyszły rok. Przykrywać go chyba nie powinnam prawda?
andzia458 22:12, 28 sie 2020

Ja bym je jednak podniosła, a dodała jeszcze tego kompostu. To nie zawsze trzeba wykopywać by podnieść, a jeszcze jak Ty masz piaszczyście to może by wystarczyło złapać u podstawy i delikatnie potrząsając podciągnąć w górę, ziemia powinna się osypać pod bryłę korzeniową i wtedy mocno przycisnąć ją z powrotem wokół rośliny, ale już na właściwej wysokości. Nie mogły się w tak krótkim czasie ukorzenić by było to niemożliwe. Ja tak czasem robię w trakcie sadzenia jak mi się za głęboko posadzi. Tylko nie wiem czy mnie dobrze zrozumiesz Jeśli nie to lepiej dosypać teraz tego kompostu więcej i jeszcze raz posadzić wszystko, szybko pójdzie bo świeżo kopane i sadzone, a już wiadomo w którym miejscu ma rosnąć. Warto się teraz ciut pomęczyć by uzyskać zadowalający efekt

Tak też dzisiaj zrobiłam,tylko jeszcze nie ze wszystkimi roślinami. Świerki musiałam jednak podkopywać, reszta tak,jak napisałaś.
Na rabacie miejscami i 25cm kompostu poszło. Ugrabię to teraz tylko żeby wyrównać,bo takiej grubej warstwy grabiami nie przemieszam...
andzia458 22:16, 28 sie 2020

sylwik69 napisał(a)
Ania pięknie będzie wspaniały kompost i zobacz jak mobilizuje do działania piękne, czarne złoto Andzi gratuluję!

Oj tak,masz rację. Jest mobilizacja. A jaka sensacja na wsi,bo nikt tu nigdy kompostu nie kupował.
andzia458 22:17, 28 sie 2020

sylwik69 napisał(a)

Łączę się w bólu

Do kompostowni mam 60km. A u Ciebie nic a nic nawet taki kawałek drogi?