Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 21:44, 05 wrz 2021

Anda napisał(a)
Wg mnie nie musisz się przejmować mączniakiem. Za chwilę i tak róże stracą liście. Wiosną tą różę przytniesz krótko i w przyszłym sezonie będzie zdrowa, tak jak Twoje pozostałe róże.

Swoją drogą to róża ogólnie kiepsko wygląda. Tak jakby cały czas stała w tunelu. Tania była? W gruncie pewnie się szybko odbuduje

No właśnie kiepsko wygląda, kosztowała 42 zł doniczka 3L, ale ma 2 pączki
Ewa uspokoiłaś mnie, posadzę i wiosną dorówna innym

Edit, rozmawiałam dziś ze szkółką i pan żalił się, że pogoda przyczyniła się do takiego stanu, zalecił oprysk, aby na wiosnę było ok i kilka jeszcze różnych wskazówek typu dokładne pozbieranie liści ( to mnie przeraża ) i zabiegi na wiosnę
MiluniaB 16:35, 06 wrz 2021

Tak jak Ewa pisze nie ma co się przejmować, bo wiosną zetkniesz i będzie ok. Póki co ja bym prysnęła róża 2w1.

Co do zbierania liści to ja zbieram na bieżąco - jest to uciążliwe, ale od zawsze tak robię. Niestety pogoda tego roku nie była dobra dla róż.
Płatki róż też zbieram
Wiaan 17:13, 06 wrz 2021

MiluniaB napisał(a)
Tak jak Ewa pisze nie ma co się przejmować, bo wiosną zetkniesz i będzie ok. Póki co ja bym prysnęła róża 2w1.

Co do zbierania liści to ja zbieram na bieżąco - jest to uciążliwe, ale od zawsze tak robię. Niestety pogoda tego roku nie była dobra dla róż.
Płatki róż też zbieram

Liście jeszcze się trzymają, ale płatki też zbieram Prysnęłam tym właśnie specyfikiem zanim pan zalecił dziś posadzę ale tak mi to jakoś idzie jak krew z nosa
Wiaan 17:21, 06 wrz 2021

Mirella pytałaś o wysokość tych moich tulipanów białych, umknęło mi w tym szale zakupowym mają ok 40cm, może ciut więcej, najpierw są kremowe, później białe, ale nie taka biel bijąca po oczach
Anda 20:30, 06 wrz 2021

Zbieranie liści nie ma wpływu na zdrowotność róż. Zwłaszcza te leżące zimą są rozkładane przez mikroorganizmy. Tak podaje np. Rosarium Zweibrücken, gdzie nie stosuje się żadnej chemii. Wiosną i tak dajesz nowy mulcz na rabaty, więc liście znikają pod nim. Częściej roznosisz grzyb po ogrodzie, gdy nie dbasz o dezynfekcję sekatora
Co roku w szkółce rozstawiamy róże z tunelu na nowych, czystych matach i te, które w jednym roku były chore, w kolejnym są zdrowe i odwrotnie. Ten rok był dla róż niezbyt łaskawy niestety róże mocno chorują, mimo oprysków w szkółce. Ja u siebie w ogrodzie nie pryskam chemią

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
MiluniaB 20:34, 06 wrz 2021

Kiedyś już Ci chyba pisałam - ja nie lubię sadzić

Białe tulipany i czosnki na takie zakupy jesienne jestem zdecydowana
Wiaan 09:55, 07 wrz 2021

MiluniaB napisał(a)
Kiedyś już Ci chyba pisałam - ja nie lubię sadzić

Białe tulipany i czosnki na takie zakupy jesienne jestem zdecydowana

Tak jak mówisz z tym sadzeniem to nie znoszę, nie wspomnę o przesadzaniu. Lubię nawet chwasty wyrywać, przycinać, nawozić, itp, ale nie sadzić

Białe jest piękne, u mnie też trochę bieli się pojawi, ale fiolet także dokupiłam bo miałam bardzo mało, testowałam. Tak sobie myślę, że ładnie wyglądałby zestaw cebulowych właśnie białych: tulipany, czosnki, hiacynty, narcyzy ukryte za mocno zielonym bukszpanem aby podkreślić biel po ogrodzie Pawła tak mnie naszło
Judith 10:32, 07 wrz 2021

Ja nie zbieram płatków, ni liści róż . Gubią się w rabacie, poza tym najczęściej zanim płatki zaczną opadać to ja już odłamuję kwiaty. Kiedyś Monty pokazywał, ze powinno sie tak robić jak kwiat zaczyna więdnąć.
Tez jestem w klubie nielubiących sadzic . Najbardziej lubię kupować .
Wiaan 11:05, 07 wrz 2021

Judith napisał(a)
Ja nie zbieram płatków, ni liści róż . Gubią się w rabacie, poza tym najczęściej zanim płatki zaczną opadać to ja już odłamuję kwiaty. Kiedyś Monty pokazywał, ze powinno sie tak robić jak kwiat zaczyna więdnąć.
Tez jestem w klubie nielubiących sadzic . Najbardziej lubię kupować .

Tak po prostu odłamujesz? Jak widzę, że więdnie to obcinam kwiaty nad liściem właściwym, tym co ma 5 listków. Jeśli na jednym pędzie mam jeszcze inny kwiat i drugi, już przekwitnięty, to wtedy przekwitnięty kwiat usuwam też odłamując samą główkę. Kiedy wszystkie przekwitną, tnę cały kwiatostan nad liściem właściwym.
Może coś robię nie tak, jak coś to mówcie
Judith 11:10, 07 wrz 2021

Robię tak jak Ty z tą różnicą, że przycinam pędy dopiero wtedy, gdy juz wszystkie kwiaty na danym krzaczku przekwitną, a nie tylko na danym pędzie. Nie wiem czy to właściwy sposób. Może Anda podpowie?