Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

An_na 11:33, 20 kwi 2023

Też kupiłam Pissardi szczepioną właśnie, żeby nie była wielkim drzewem. Mam ją pierwszy rok, jest urocza z tymi różowymi kwiatkami.
Joann 16:48, 20 kwi 2023

Wiaan napisał(a)

Taki zwijany też mam, korzystam z przodu podłączając się do kotłowni, nie pytaj proszę dlaczego tam na szczęście będzie nowy kran na zewnątrz w niewidocznym miejscu z przodu aby nie ciągnąć węża od tarasu

Widziałam też takie cudeńko

https://pl.pinterest.com/pin/672091944362937873/

Ładna ta inspirka! Właśnie o takim czymś myślałam, żeby było praktycznie i ladnie
Wiolka5_7 19:07, 20 kwi 2023

An_na napisał(a)

Taka najbardziej cienista w moim ogrodzie, słońce do 10 a potem dopiero od 15.
Kupiłam hakonechloa greenhills

A to jak Greenhills to spoko
Wiaan 21:19, 20 kwi 2023

No kusi mnie pissardi, ale pomysł z jabłonką też fajny. Jak powstanie nowy taras wtedy zdecyduję Potrzebuję tylko jedno drzewo bo na więcej nie mam już miejsca. Jak w przyszłości urosną graby i ŚŚ to będzie fajny klimat, bo na razie tylko duże są brzozy i katalpy, no one nie takie duże w sumie
Miałam pomysł na ambrowca ale chyba zbyt wielki będzie kiedyś. Jeszcze dereń kuszący, ale najbliżej jest mi do pissardi.
Wiaan 21:30, 20 kwi 2023

Poprawił mi się humor bo wreszcie zrobiło się ładnie. Po pracy udało mi się zrobić kilka rzeczy
Weekend będę tyrać do bólu, w sobotę wertykulacja, a jutro cięcie tuji i czyszczenie ich. Mężuś umyje wszystko co mu wpadnie w ręce, tak myślę oczywiście
Chwasty zostawiam na deser, ja się przy tym relaksuję Oby nic mi planów nie pokrzyżowało, obiad będzie zamawiany bo czasu szkoda
Kasya 21:55, 20 kwi 2023

Wiaan napisał(a)
Marta miejmy nadzieję, że do lata się wyrobimy Dla mnie ukojeniem będą róże
Wzdłuż sciany będzie długa rabata z hortensjami annabelle i hakone. Szerokość 1.70m
Ona jest bardzo długa i przy schodku pewnie niewidocznym na zdjęciu będzie ścianka z laurowiśni. Stanie też taka szafka ogrodowa na wąż, konewkę, itp. muszę mieć wszystko pochowane bo mnie to denerwuje Laurowiśnia będzie powtórzona pomiędzy tarasem z kostki, a częścią z paleniskiem.
Dziś umówiłam się z panami brukarzami najpóźniej na połowę czerwca, jeśli im się uda to może będą wcześniej. Zawsze byli słowni.

Edit, Tutaj widać plany nasadzeń:

Jaka jest szerokosc tej brązowej rabaty ? To ta z hortensjami, tak ?
170 ?
Od płotu ?
Wiaan 23:57, 20 kwi 2023

Kasya napisał(a)

Jaka jest szerokosc tej brązowej rabaty ? To ta z hortensjami, tak ?
170 ?
Od płotu ?

Przypomniałaś mi, że miałam pomierzyć odległości na tej brązowej rabacie jutro będę tam buszować to zmierzę.

Tak to ona z hortkami pamiętam, że od płotu ma ok 2 m i mogłaby być szersza ale moja działka nie jest duża i tak musi zostać. Hortensje bardzo zacieniają tuje u dołu i tam mają one gorszą kondycję. Zawsze można je jednak trochę podkrzesać od dołu jak coś
Wiaan 21:10, 21 kwi 2023

Dziewczyny pytałyście jakie mam odległości na rabacie z hortensjami. Od ogrodzenia jest 206 cm hortki rosną 120 cm od siatki i 70 cm od środka tuji na mijankę z nimi. Blisko, ale teraz już nawet nie myślę o przesadzaniu hortensji. Na przodzie mam małe rozplenice hameln gold i kulki danica. Dosadzilam też kilka rozchodników Jest sporo, ale mega ścisku nie ma.

Wiaan 21:15, 21 kwi 2023

Uwaga będzie coś brzydkiego najlepiej zobaczyć i zapomnieć

Przed myciem kostki:

Po i z nowym domkiem na kosze, nawiązuje do domku narzędziowego

Wiaan 21:18, 21 kwi 2023

Teraz ładniejsze widoczki