Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

olciamanolcia 16:20, 19 kwi 2023

Plan tarsu super. Wpadnę posiedzieć
An_na 17:03, 19 kwi 2023

Czy Anabelle i hakone na szer. 1,7 się zmieszczą?
Pytam bo ja mam 1,9 od tui i myślałam, że za wąsko będzie. Zaplanowałam przed Anabelle żurawki ale wolałabym hakonki
Wiaan 20:23, 19 kwi 2023

Judith napisał(a)
Fajna ta inspirka z dechą. U mnie problemem jest to, że kran wyprowadzony z kotłowni na zewnątrz jest unieruchomiony wstrętna pianką i nie ma pomysłu jak to zasłonić bez wiercenia w murze. Decha wymaga wprawdzie wiercenia w murze, ale za to będzie ładnie wyglądać . Muszę omówić temat z małżonkiem .

Omów koniecznie bo ładny patent, ja się napaliłam
Wiaan 20:25, 19 kwi 2023

olciamanolcia napisał(a)
Plan tarsu super. Wpadnę posiedzieć

Zapraszam będzie nieźle rozkopane i trawnik ucierpiał podczas robót ale za to później będzie miło
Wiaan 20:34, 19 kwi 2023

An_na napisał(a)
Czy Anabelle i hakone na szer. 1,7 się zmieszczą?
Pytam bo ja mam 1,9 od tui i myślałam, że za wąsko będzie. Zaplanowałam przed Anabelle żurawki ale wolałabym hakonki

Sama nie wiem hakonki All Gold, one najmniejsze są, tutaj jest sporo cienia i będzie im dobrze.
anuska2507 22:03, 19 kwi 2023

Mnie się wydaje, że 1,7m jest w sam raz: ok. 1-1,2 m na hortensje i reszta na hakone.
Agatorek 00:25, 20 kwi 2023

Wiaan napisał(a)
Jak macie rozwiązane podlewanie z węża, czy któraś z Was ma kran na zewnątrz przy ścianie budynku? U mnie tak jest i do tego mam wózek z wężem. Planuję zakupić coś wygodnego, myślałam o samozwijającym się, czy macie może coś takiego, ciekawa jestem jak to się sprawdza.
Chcę zabudować kran bo nieciekawie wygląda, a teraz na nowej części tarasowej będzie na widoku. Nie przemyślane było u nas od początku. Poszukuję inspiracji i wygodnych rozwiązań

mam kran na zewnątrz i wąż zwijany na wózku. Wąż sam się nie zwija, ale wózek ma taki "pedał" i jak się go naciska, to wąż się zwija. Niestety po 2 latach się "trochę" popsuł (mechanizm się zacina, ciężko chodzi, czasami trzeba ręcznie mu pomagać), a kosztował niemało (kilka stów).
O wężach samozwijających się słyszałam (od znajomych) uwagi, że po pewnym czasie to też się psuje. Nie wiem dokładnie co się dzieje, ale nie polecają.
Węże (nasz na wózku i ich) były kupowane jakiś czas temu (2-3 lata), może teraz mniej się psują.

An_na 00:41, 20 kwi 2023

anuska2507 napisał(a)
Mnie się wydaje, że 1,7m jest w sam raz: ok. 1-1,2 m na hortensje i reszta na hakone.

To mnie uspokoiłyście, posadzę hakonki zamiast żurawek
Muszelka 06:33, 20 kwi 2023

Mam od kilku lat (5, 6?) wąż samozwijający się i bardzo go chwalę. Nic się nie psuje. Na zimę chowamy bęben z wężem do ciepłego pomieszczenia. Może w tym tkwi sukces jego dobrego stanu?
Wiolka5_7 07:44, 20 kwi 2023

An_na napisał(a)

To mnie uspokoiłyście, posadzę hakonki zamiast żurawek

A ta rabata będzie cienista? Bo All gold w słońcu przypali