Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 08:57, 20 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Mam od kilku lat (5, 6?) wąż samozwijający się i bardzo go chwalę. Nic się nie psuje. Na zimę chowamy bęben z wężem do ciepłego pomieszczenia. Może w tym tkwi sukces jego dobrego stanu?

Możesz polecić jakiś konkretny? Myślę, że to ma znaczenie, ja co roku załatwiam tak pistolet do węża ja k zostawię na mrozie. Ważne jest też w samozwijającym aby był czysty bo inaczej właśnie ten mechanizm się psuje ponoć.
Wiaan 08:57, 20 kwi 2023

anuska2507 napisał(a)
Mnie się wydaje, że 1,7m jest w sam raz: ok. 1-1,2 m na hortensje i reszta na hakone.

Cieszy mnie to bardzo
Wiaan 09:01, 20 kwi 2023

Agatorek napisał(a)

mam kran na zewnątrz i wąż zwijany na wózku. Wąż sam się nie zwija, ale wózek ma taki "pedał" i jak się go naciska, to wąż się zwija. Niestety po 2 latach się "trochę" popsuł (mechanizm się zacina, ciężko chodzi, czasami trzeba ręcznie mu pomagać), a kosztował niemało (kilka stów).
O wężach samozwijających się słyszałam (od znajomych) uwagi, że po pewnym czasie to też się psuje. Nie wiem dokładnie co się dzieje, ale nie polecają.
Węże (nasz na wózku i ich) były kupowane jakiś czas temu (2-3 lata), może teraz mniej się psują.

Aga to też fajny patent, ja to właśnie myślę, że kiedyś były lepsze sprzęty i to mnie martwi. Mój ma 7 lat, przeszedł wiele i ma się dobrze tylko siły mam coraz mniej i jest upierdliwe zwijanie tylu metrów przy moim kręgosłupie
Wiaan 09:03, 20 kwi 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

A ta rabata będzie cienista? Bo All gold w słońcu przypali

Ania Wiola dobrze radzi, w pełnym słońcu będzie się przypalać, ona w cienistych miejscach nawet lepiej rośnie i wtedy jest też bardziej limonkowa, aniżeli żółta.
Wiaan 09:19, 20 kwi 2023

Mój syn rozpływa się na widok śliwowiśni, a teraz w miastach jest prawdziwy spektakl
U mnie z miejscem na nią kiepska sprawa, choć od dawna planowałam ją tutaj, zdjęcie jeszcze przed projektem, tam jedynie mi pasuje. Miałaby słońce i dodatkowo po południu jest tutaj piękne światło. Tuje sąsiada i mój zielony żywopłot byłby przełamany kolorem, dodatkowo siedząc sobie tutaj po lewej widać będzie hortensje annabell i hakonki więc i tak będzie stonowany widok z bordo listkami. Dodatkowo bedę ją widziała z pokoju gdzie pracuję
Czy można ją ograniczać cięciem aby nie wyrosła na wielkie drzewo?

anuska2507 09:49, 20 kwi 2023

Na pewno można ją przycinać, dobrze to zniesie, ale nie wiem, na ile jest to skuteczne dla ograniczenia.
Effka (Od domowniczki do ogrodniczki) podkrzesywała swoje, żeby wyprowadzić koronę wyżej. Podobnie wyprowadzone widziałam wczoraj w szkółce. Ja rok temu kupiłam szczepioną na pniu na ok. 1,5 m i sama zastanawiam się, czy też będzie tak silnie rosła, czy może to szczepienie jednak trochę ją ograniczy.
MartaCho 09:53, 20 kwi 2023

Szczepiona na pniu to chyba dobry pomysł. Ewentualnie przyszło mi do głowy, żeby zamiast tej śliwowiśni wziąć jabłonkę np. Royality. One niższe rosną, a tez urocze są i ładnie kwitną. Tylko później.
Moją uśmierciłam przesadzając, ale ładna była wcześniej, bardzo
Judith 11:05, 20 kwi 2023

Jak Mówi Marta - szczepiona to w tym przypadku najlepszy pomysł.
W mojej okolicy rośnie taka właśnie szczepiona (chyba Pissardi) o średnicy pnia ze 30 cm albo więcej, ma piękną koronę - nie wiem czy przycinana, ale jest to bardzo zgrabne drzewo. Mam nadzieję, że moje maluchy na takie wyrosną .
olciamanolcia 11:16, 20 kwi 2023

Ja mam śliwy wisniowe - pissardi. Szczepione . Podcinam w miarę regularnie Teraz podetnę po kwitnieniu.
Piekne są Właśnie u mnie kwitną

Sadź❤️
An_na 11:28, 20 kwi 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

A ta rabata będzie cienista? Bo All gold w słońcu przypali

Taka najbardziej cienista w moim ogrodzie, słońce do 10 a potem dopiero od 15.
Kupiłam hakonechloa greenhills