Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 22:36, 18 kwi 2023

Marta miejmy nadzieję, że do lata się wyrobimy Dla mnie ukojeniem będą róże
Wzdłuż sciany będzie długa rabata z hortensjami annabelle i hakone. Szerokość 1.70m
Ona jest bardzo długa i przy schodku pewnie niewidocznym na zdjęciu będzie ścianka z laurowiśni. Stanie też taka szafka ogrodowa na wąż, konewkę, itp. muszę mieć wszystko pochowane bo mnie to denerwuje Laurowiśnia będzie powtórzona pomiędzy tarasem z kostki, a częścią z paleniskiem.
Dziś umówiłam się z panami brukarzami najpóźniej na połowę czerwca, jeśli im się uda to może będą wcześniej. Zawsze byli słowni.

Edit, Tutaj widać plany nasadzeń:

Wiaan 10:27, 19 kwi 2023

Jak macie rozwiązane podlewanie z węża, czy któraś z Was ma kran na zewnątrz przy ścianie budynku? U mnie tak jest i do tego mam wózek z wężem. Planuję zakupić coś wygodnego, myślałam o samozwijającym się, czy macie może coś takiego, ciekawa jestem jak to się sprawdza.
Chcę zabudować kran bo nieciekawie wygląda, a teraz na nowej części tarasowej będzie na widoku. Nie przemyślane było u nas od początku. Poszukuję inspiracji i wygodnych rozwiązań
Martka 12:24, 19 kwi 2023

Pięknie będzie z hortensją. Bardzo podoba mi się rozwiązanie projektantki.
Ja mam kran przy tarasie i też rozwiązany tak jak u Ciebie, na razie nie mam pomysłu. Masz już na oku jakąś szafkę na narzędzia?
Judith 12:29, 19 kwi 2023

Ja mam kran na ścianie na zewnątrz (mój też wygląda nieciekawie i tez chcę cos z nim zrobić ), a prócz tego w wielu miejscach w ogrodzie mam możliwość podpięcia się wężem. Wąż do podlewania na kołowrotku, ale bez wózka .
Joann 13:15, 19 kwi 2023

Wiola zakupiła wąż w L., zwijany od 10 do 30m i pisała, że na razie się sprawdza. Ale ładny jest, czarny

Kran można jakiś ladny kupić i może podstawic jakaś misę z kamieniami pod nim? Widziałam kiedyś coś takiego, nawet fajnie to wyglada, bo kapiąca woda moczy kamienie, podkreślając je. Myslalm u siebie o czymś takim, misa tylko w oko mi nie wpadła, bo nie moze byc duza.
Wiaan 13:53, 19 kwi 2023

Martka napisał(a)
Pięknie będzie z hortensją. Bardzo podoba mi się rozwiązanie projektantki.
Ja mam kran przy tarasie i też rozwiązany tak jak u Ciebie, na razie nie mam pomysłu. Masz już na oku jakąś szafkę na narzędzia?

Muszę kupić hortki, nie mam annabelek u siebie Wreszcie przeniesiemy się na tył domu, tam zrobiły się ładne widoki na rabaty

Nie mam konkretnej szafki na oku, pomysł przyszedł jak kupiliśmy taką na kosze na śmieci, jak mój eM w końcu ją złoży to cyknę fotki
Tak sobie kombinuję w głowie z desek kmpozytowych, albo nawet takie rozwiazanie jak poniżej, mam deskę na elewacji więc byłoby spójnie, może nawet z tego samego materiału dałoby radę zrobić, tylko bez prysznica w zamian bęben ze zwijanym wężem

https://pl.pinterest.com/pin/27936460189083242/
Wiaan 13:57, 19 kwi 2023

Judith napisał(a)
Ja mam kran na ścianie na zewnątrz (mój też wygląda nieciekawie i tez chcę cos z nim zrobić ), a prócz tego w wielu miejscach w ogrodzie mam możliwość podpięcia się wężem. Wąż do podlewania na kołowrotku, ale bez wózka .

Judith tak jak napisałam Marcie skłaniam się ku takiej wersji, na zdjęciu zaznaczyłam to miejsce do zakrycia na ścianie.
Nazwałam wózek z wężem, to raczej też kołowrotek jest jak u Ciebie wózek byłby wygodniejszy. Super masz z możliwością podpięcia się w różnych miejscach, mąż dorobi mi takie cosik na przodzie

https://pl.pinterest.com/pin/27936460189083242/

Wiaan 14:04, 19 kwi 2023

Joann napisał(a)
Wiola zakupiła wąż w L., zwijany od 10 do 30m i pisała, że na razie się sprawdza. Ale ładny jest, czarny

Kran można jakiś ladny kupić i może podstawic jakaś misę z kamieniami pod nim? Widziałam kiedyś coś takiego, nawet fajnie to wyglada, bo kapiąca woda moczy kamienie, podkreślając je. Myslalm u siebie o czymś takim, misa tylko w oko mi nie wpadła, bo nie moze byc duza.

Taki zwijany też mam, korzystam z przodu podłączając się do kotłowni, nie pytaj proszę dlaczego tam na szczęście będzie nowy kran na zewnątrz w niewidocznym miejscu z przodu aby nie ciągnąć węża od tarasu

Widziałam też takie cudeńko

https://pl.pinterest.com/pin/672091944362937873/

Judith 16:11, 19 kwi 2023

Fajna ta inspirka z dechą. U mnie problemem jest to, że kran wyprowadzony z kotłowni na zewnątrz jest unieruchomiony wstrętna pianką i nie ma pomysłu jak to zasłonić bez wiercenia w murze. Decha wymaga wprawdzie wiercenia w murze, ale za to będzie ładnie wyglądać . Muszę omówić temat z małżonkiem .
olciamanolcia 16:12, 19 kwi 2023

Też mam kran zewnętrzny. Jest umiejscowiony na bocznej ścianie budynku. To miejsce prawie nieużytkowe więc nie rzuca się w oczy i nie drażni.. super sprawa. Używam zwykłego węża (50 m)