Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wafel 16:54, 06 paź 2024

Ojej, jaki piękny ogród odkryłam dziś dzięki "leśnemu odkryciu się" Judith!
Witam się serdecznie i cieplutko pozdrawiam właścicielkę
Wiaan 18:49, 06 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Rabaty jak segmenty a wsYstko ze sobą pasuje. Ta przy domku przepiękna , hortki to zachwycają a cała reszta mniam.

Buziaki

Dziekuję Buziaku
Wiaan 18:51, 06 paź 2024

olciamanolcia napisał(a)
Ale horty masz ładnie wybarwione . Moje takie piękne tylko pod brzozami- reszta popalona słońcem
Mont Blanc pod platanami brązowiutkie

W tym roku mają intensywniejszy róż faktycznie.
Wiaan 18:52, 06 paź 2024

Monika83 napisał(a)
Ale pięknie ❤ Aneta u Ciebie jeszcze rozchodniki kwitną? Kurcze u mnie już od jakiegoś czasu przekwitły..

Dziękuję Tak kwitną, jakieś pojedyńcze tylko zbrązowiały, ale na tej rabacie przy domku właśnie tak świeciły kolorem, że fotki cyknęłam
Wiaan 18:55, 06 paź 2024

Monika83 napisał(a)
Aneta mnie się wydaje że to są dwie różne odmiany klonów, patrząc po kształcie i ząbkowaniach liścia one różnią się..

Jeden i drugi kupowany w biedrze, także mnie pomyłka nie dziwi Też tak uważam, bo liście się znacznie różnią i to mnie cieszy, bo ten czerwony ma piękny kolor, będę obserwować, zimę z mrozem spędzi w garażu
Wiaan 19:04, 06 paź 2024

Judith napisał(a)

Powiem Ci, ze ja - w przeciwieństwie do większości forumek - nie lubię lasu . Mogę iść, ale ustalonymi drogami, ewentualnie ścieżkami. Nigdy nie zapuszczam się głębiej. Nie ze strachu przed jakimś stworzeniem (ludzkim lub nie-ludzkim, choć to właściwie też nie bez znaczenia), a z niechęci do bliskości leśnej roślinności. Takie zgubienie jak Twoje chyba sparaliżowałoby mnie całkowicie...

Ja las odwiedzam tylko w celu grzybobrania Mnie z kolei obrzydzają pajęczyny, nie znoszę, brrr. Na szczęście było deszczowo i zero pajęczyn, ale stracha miałam, bateria w telefonie 30% i wizja, że to potrwa do późna, na samą myśl mi niedobrze. Mąż oczywiście się nawyzywał, że pędziłam jak dzika
Wiaan 19:08, 06 paź 2024

olciamanolcia napisał(a)

Hahaha ja mam tak świetną orientację w lesie że mówiłam mojemu Nieżonowi że jak będzie się chciał mnie pozbyć to może mnie w lesie zostawić
Raz się okręcę i już nie wiem gdzie jestem dlatego zawsze idę z kimś i robię za plecak

Czyli tak jak ja
Wiaan 19:09, 06 paź 2024

Wafel napisał(a)
Ojej, jaki piękny ogród odkryłam dziś dzięki "leśnemu odkryciu się" Judith!
Witam się serdecznie i cieplutko pozdrawiam właścicielkę

Hej, witam serdecznie w moim ogrodzie bardzo mi miło i wpadnę z rewizytą
Wiaan 15:10, 09 paź 2024

Wczoraj miałam urlop, inaczej nie jestem w stanie nic zrobić w ogrodzie

Na początek rabata z domkiem, jedna z moich ulubionych
Po wysadzeniu kostki cisowej powstała dziura i wypełnię ją gaurą pozostałą z donicy na tarasie, wszystkie u mnie przezimowały, a jak nie, to i tak się wysiały. Fajnie się przebarwiła - jesiennie.
Została mi jeszcze jedna kostka, a raczej prostokąt cisowy i nie wysadzam, nie mam miejsca i tak sobie wymodziłam, że poczekam jak zrobi się ścianka, może wpadnie pomysł na aranżację
Tu trochę ciągle zmieniam, wiosną doszły piwonie, dosadzałam szałwie, wymieniałam fioletową lawendę. Z bylinami tak właśnie jest i dlaczego ja tu kory nie dałam głupia ja.

Wiaan 15:17, 09 paź 2024

Dzień był pracowity, na różance zrobiłam porządki, strasznie się wszystko rozrosło, wywaliłam wielkie odętki, które na szczęście rosły w donicach, jedna i tak się rozlazła, teraz będę ją pewnie eliminować bez końca, ona się wije rozłogami, no cóż będę tępić i przestrzegam Was jeśli nie chcecie, aby zdominowała jakieś miejsce.

Wysadziłam częściowo rozlenice, stipy i wszystkie trzcinniki, przesadziłam róże 2szt.
Brakuje mi tych wykrzykników z trzcinnika, ale zabierały sporo miejsca. Nie wiem czy będę uzupełniać, może inaczej posadzę, zastanowię się. Po wywaleniu odętki i rozplenic ze stipami z drugiej linii zwolniło się miejsce
Kusi mnie jeszcze wysadzenie stąd hortensji na pniu, jest ogromna w tym roku, konkuruje wzrostem z katalpą