Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

LIDKA 19:15, 13 paź 2024

Podziałałaś fest.
Na różance luźniej to lepiej dla róż. ,,

Po informacji o odętce 2 szt wywaliłam ale ona taka ładna mam jeszcze z 10. Sadzone niedawno z podziału 3 szt. Chyba wykopie i wsadze w te spore doniczki z dino i do Ziemi. Chyba dopiero wiosną bo teraz wracam jak juz ciemno a dni wolne rzadkie i zawsze coś do załatwienia.
Wiaan 08:40, 15 paź 2024

Wafel napisał(a)
Ja bym ją odsunęła od katalpy w lewo i trochę do przodu wysunęła.

Ta hortensja ma 2 metry wysokości i ogromne kwiaty. Zasługuje na widoczne miejsce w ogrodzie, a jest tak upchana. Z racji, iż jest na pniu myślałam nawet, aby w trawniku ją posadzić
Jest oczywiście opcja odsunięcia w lewo od katalpy. Mam tu róże i nie chcę aby je pożarła
Wiaan 08:43, 15 paź 2024

Joann napisał(a)
Stipy jak fajnie powiazane też bym przesadziła hortensje.
Tez nie mam jak popracować w ogrodzie, od września znów na wysokich obrotach jestem, może w weekend coś porobię.

Asia wiem coś o braku czasu i pewnie chętnie byś podziałała. Musiałam urlop jeden dzień przeznaczyć, bo inaczej nie mam jak. Każdy dodatkowy dzień wolnego to z kolei zaległości zawodowe, ciężki mam rok zawodowy i liczę, że się ustabilizuje
Wiaan 08:46, 15 paź 2024

Judith napisał(a)
Aneta, świetnie rozumiem Twój dylemat w temacie hortensji...
Mam podobna sytuacje ze świerkiem, który rosnie zbyt blisko kaliny oraz klona. No i powinnam go przesunąć o 1metr, ale bardzo mi na nim zależy (posadzony 5 lat temu jako mały pikutek ma teraz około 3 metrów), ale obawiam się, ze go zabiję...
Dumam już 2 rok nad nim, a sytuacja jest coraz gorsza. Rozwiązaniem i dla Ciebie, i dla mnie byłoby podcięcie korzeni... Ale to takie trudne zadanie mi się wydaje... A potem czekać i koparkę zamawiać... No i tak trwam w niepewności jak Ty z hortensją .

No widzisz, że to nie tak łatwo przesadzić, jestem ciekawa jakie ma korzenie. Dodatkowo przy okazji fajnie byłoby ją wyeksponować
Wiaan 08:55, 15 paź 2024

olciamanolcia napisał(a)
Ja tego szczepińca hortensjowego dałabym na srodek i na sam przód pomiędzy te kule danikowe i stipy i dała tam rozplecice nawet te co masz obok bym podzieliła

Justynka ja tu mam róże, dorodne krzewy Hortensja je zasłoni z przodu, już bardziej myślałam za rozplenicami nad rozchodnikiem, tam po lewej. Teraz jest w tym miejscu efekt dziury, bo róże przesadzałam i są skrócone. Mogłabym jeszcze małe roszady zrobić i tam ją dać, myślę wciąż
Tutaj z przodu przed stipami to nie kulki tylko maleńki żywopłot cisowy
Za nim z kolei teraz wydaje się pusto, ale wiosną kwitnie szałwia, za nią dołączają róże.
Wafel 08:57, 15 paź 2024

No jak tam róże to gorzej, bo to chyba też inne wymagania wodne... Nie mam róż, to się nie znam, ale mokro to chyba nie lubią W sobotę przesadziłam 4 letniego derenia Ivory Halo i byłam zdziwiona jak daleko i głęboko zapuścił korzenie po takim czasie to trudno nie uszkodzić korzeni, te jego "macki" jak sznury wyciągałam z pomiędzy roślin Hortensja chyba tak się nie korzeni szeroko, moja po dwóch latach nie miała szerokiego bardzo systemu.
Wiaan 09:01, 15 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Podziałałaś fest.
Na różance luźniej to lepiej dla róż. ,,

Po informacji o odętce 2 szt wywaliłam ale ona taka ładna mam jeszcze z 10. Sadzone niedawno z podziału 3 szt. Chyba wykopie i wsadze w te spore doniczki z dino i do Ziemi. Chyba dopiero wiosną bo teraz wracam jak juz ciemno a dni wolne rzadkie i zawsze coś do załatwienia.

Mnie na początku też odętka urzekła, ale później była wyższa ode mnie i róż Miałam tam dodatkowo niezły bałagan, dużo mojej winy, bo nie zaglądałam w sezonie, rzadko też róże ogławiałam. Poprawię się w przyszłym sezonie
Wafel 09:07, 15 paź 2024

W tych różach to ta hortensja, też będzie jakby upchana... Za rozplenicami będzie dobrze O tym miejscu po lewej właśnie myślałam, tylko nie wiem ile tam miejsca.
Wiaan 09:07, 15 paź 2024

Wafel napisał(a)
No jak tam róże to gorzej, bo to chyba też inne wymagania wodne... Nie mam róż, to się nie znam, ale mokro to chyba nie lubią W sobotę przesadziłam 4 letniego derenia Ivory Halo i byłam zdziwiona jak daleko i głęboko zapuścił korzenie po takim czasie to trudno nie uszkodzić korzeni, te jego "macki" jak sznury wyciągałam z pomiędzy roślin Hortensja chyba tak się nie korzeni szeroko, moja po dwóch latach nie miała szerokiego bardzo systemu.

Z wodą jest ok, mam tutaj nawadnianie, jednym i drugim się podoba raczej bo rosną ładnie
Widziałam na IG jak przesadzali wielkie hortensje i nawet mnie zaskoczył nie tak ogromny rozmiar bryły. Jesień jest dobra na przesadzanki
Wiaan 09:10, 15 paź 2024

Wafel napisał(a)
W tych różach to ta hortensja, też będzie jakby upchana... Za rozplenicami będzie dobrze O tym miejscu po lewej właśnie myślałam, tylko nie wiem ile tam miejsca.

Z racji, że ona na pniu to zmieści się spokojnie i to chyba najlepsza opcja O widzisz, czyli też pomyślałaś tak samo
Dzisiaj mam chociaż chwilę na pisanie bo sobie pociągiem podróżuję
Tutaj myślałam, tylko wysadzilabym już przesadzone róże jeszcze w inne miejsce