Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Martka 11:26, 02 cze 2021

Wiaan, dziś na świeżo i pomyślałam, jeśli chcesz klon, to:

a) znalazłam zdjęcie klona z kulkami: https://www.pinterest.de/pin/803751864719609453/
b) zdjęcie klona z kostkami: https://www.pinterest.de/pin/525302744033523622/

Moim zdaniem kostki potrzebują więcej przestrzeni, a ta rabata faktycznie malutka. Jedna kostka, która już robi jakąś masę, to 60 lub 90 cm, żeby miała sens. Dwie kostki to 2 m. plus przerwy pomiędzy. To już chyba dylemat rozwiązuje...? Ponieważ masz już kulki, to byłoby moim zdaniem ciekawe nawiązanie. Jestem u Ciebie za kulkami
Oraz ewentualnie lekki akcent Hakonechloa (którą uwielbiam i wszędzie bym ją proponowała . I tyle. Klon na tle drewna, hakonechloa i ewentualnie 3 kulki po jednej stronie. Nie symetrycznie. Tak mi się to widzi.

Oraz: jestem kiepska w tych sprawach kompozycyjnych, więc przeczytaj z mocnym przymróżeniem oka
Pozdrawiam!
Wiaan 12:00, 02 cze 2021

Marta ale mi miło, że zgłębiłaś temat i wszystko jasne, nawet wizualnie kulki lepiej wyglądają tak na żywo, a nie jak na rysunku nierzeczywistym, hakonki też uwielbiam. Mam też zrzuty kulek z klonami w swojej bibliotece Doniczki przydadzą się na tarasie z drugiej strony.

Byłoby powtórzenie innej rabaty z klonem, a katalpy po obu stronach nie będą przeszkadzać. Zrobiłam fotkę z góry po obu stronach placyku jest bardzo minimalistycznie, są miskanty kleine silberspinne po 3szt. Były podzielone i zobaczę jak to będzie z nimi, a na przyszłą wiosnę zdecyduję czy zostają. Musiałam je odsunąć od tujek, ale nie wiem czy nie za bardzo. Zobaczę jak będzie całość zrobiona. Od lewej: rabata z klonem, różanka, miskantowa, placyk, miskantowa, hortensjowa.

Martka 14:34, 02 cze 2021

Wiaan, panoramka super jako zdjęcie poglądowe! Wreszcie widzę u Ciebie, gdzie która rabata Też myślę, że wędrówka donic na taras to dobry pomysł, a w ich miejsce aż się prosi jakieś "rozwichrzone" drzewko, aby przełamać rytm tujek. Klon byłby super! Może nawet zielony?...

Bardzo mi się podoba Twój minimalizm. Komponowanie na zasadzie "rabaty szalone / rabaty wyciszone", tak jak u Miluni. Jak mawia Judith, taki minimalizm "wzbogacony"

Miskant Silberspinne lekko zajmie Ci 1,5 m średnicy. W jakiej odległości od tuj? One też będą rosły, weź pod uwagę wizualnie wydaje mi się, że wcale nie masz za dużo miejsca.

Wiaan 17:43, 02 cze 2021

Właśnie mój eM oznajmił, że nie wie kiedy będzie pergola ale nie prędko z braku czasu ☹ i nie wiem czy sadzić, wysypać kamień a ścianka w swoim czasie, czy przykryć ziemię bo straszy i zrobić to we właściwej kolejności. Tylko całe lato będę patrzeć na rozgrzebane miejsce, ale mi smutno ☹
Martka 23:10, 02 cze 2021

Wiaan. Może przegadacie temat, jak może wyglądać montaż i czy bardzo by przeszkadzały nasadzenia, gdyby już były. Może nie będzie tak źle. Jeśli jednak miejsce będzie przez jakiś czas rozgrzebane, to na pewno będzie tyle nowości na pozostałych rabatach do podziwiania, że nie będzie aż tak drażniło. Piękny masz ogród!
Agatorek 23:13, 02 cze 2021

A dlaczego nie mogłabyś sadzić roślin przed zrobieniem ścianki?

Zdjęcie panoramiczne ładnie pokazuje cały bok działki. Wszystko współgra ze sobą.
LIDKA 23:28, 02 cze 2021

Taaak. Pieknie jest. I fajnie to widać na panoramie.
I Twoje rabatki nie sa nudne.
Wiaan 10:17, 04 cze 2021

Sezon letni rozpoczęty, kawka w wolny dzień miodzio kwiaty na tarasie w moich ulubionych kolorach

edi75 10:40, 04 cze 2021

Piękny taras i widoki tarasowe.
Kaha565 13:07, 04 cze 2021

Wiaan co to za zadaszenie tarasu?