Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 16:24, 18 maj 2025

Asia zobacz to jest to miejsce widziane od strony ogrodu w sezonie, wtedy była tam jeszcze brzoza. Rośnie mała wierzba, ale to maleńkie drzewko, brakuje mi tej korony w tle, nie tak wielkiej oczywiście od frontu jest pusto bardzo z tej strony, aż mi nie pasuje do drugiego końca frontu. Dlatego też krążę z tematem drzewa, a masz fajny pomysł, aby przełamać nawet zielone drzewo czymś bordo, ja jeszcze myślałam o ambrowcu Silhouette Slender.

Nie potrzebuję się zasłonić od ulicy, tyle tu widać co na tej fotce, a z tyłu przy domku narzędziowym mam fajną rabatę latem całą w trawach i jeżówkach
Wafel 17:23, 18 maj 2025

Czyli jednak brakuje Ci tej wielkiej korony...To kolumnowe się nie sprawdzi. Może wiśnia piłkowana Kanzan i bordowe pęcherznice albo wiśnia Royal Burgundy i zielono-żołte pęcherznice np. Tiny Wine Gold Bo jak kolumnowe to widzę 3, ale trzeba by chyba iglaki przesunąć/usunąć...
Wafel 20:35, 18 maj 2025

Jeśli zależy Ci, aby gałęzie nie wchodziły do sąsiada to Amanogawa będzie też fajna bo ona się lekko poszerza ku górze, osiąga chyba nie więcej niż 6-7 m, ale dałabym jej jako tło jakieś krzewy bordowe, bo jest taka ażurowa. U mnie ma z tyłu właśnie pęcherznicę Lady in Red Z ambrowcami nie mam doświadczenia, myślę że drzewko powinno w tym miejscu poszerzać się ku górze.
Wiaan 22:30, 18 maj 2025

Tak, Asia brakuje mi korony drzewa oczywiście
Jeśli chodzi o iglaki to one tak sobie po prostu rosły od początku, jeszcze przed pojawieniem się tu na Ogrodowisku i nie muszą tu być.
Można tu zrobić całkowitą metamorfozę. Myślę, że będę musiała je wysadzić, bo w miejscu po brzozie jest pień frezowany, aby było płasko i tam nie posadzę nic.Zostaje więc przestrzeń w okolicy iglaków. Są to świerki Conica i o dziwo nie mam z nimi problemu, ale słyszałam, że przesadzenia to one raczej nie znoszą.
Royal Burgundy spełnia moje oczekiwania
Co do kolumnowych to jedno dziwnie, a trzy nie wejdą, krąg się zawęża na szczęście
Będę szczera, że kusi mnie posiadany na razie w donicy judaszowiec Eternal Flame. On ponoć rośnie do 4 m max. Kolory ma bajeczne. Wtedy w nóżkach niskie trawy i nawet iglaki mogłyby zostać
Wiaan 22:43, 18 maj 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Tak piwonie to zapach dzieciństwa. Kiedyś kwitły w czerwcu na Boże Ciało.
Też mam 5 krzaków mają ładne paczusie. Jak się spiszą to dokupie. Oferta spora.

Masz klęskę urodzaju werbeny. Też już usuwam ale ja przesadzam poza ogrodzenie niech tam rośnie i się rizsiewa.

Masz bardzo ładny porzadeczek tylko pozazdrościć

Elu przestrzegałaś mnie przed werbeną na różance.
Piwonie posadziłam zeszłej wiosny, bardzo się cieszę

Porządek jest, ale rozmiar ogrodu jest do ogarnięcia
ajka 23:22, 18 maj 2025

Wiaan napisał(a)
Wracam z tematem drzewa na froncie, chciałabym posprzątać i obsadzić miejsce po wyciętej brzozie. To jest tutaj dla przypomnienia, fotki z marca. Narysuję co planuję, ale co do drzewa przemyślałam i posadzenie w donicy będzie uciążliwe i ogranicza w wyborze gatunku.
Nie zapeszając ruszył mój judaszowiec Eternal Flame, którego myślałam, że zniszczyłam zostawiając w donicy na zimę. Może jego tutaj? Czy ktoś z Was widział większy okaz jak wygląda, czy ma szansę być sporym drzewkiem?
Chce mi się tu kwitnące, z liśćmi innymi niż zielone, mam większość zielonych. Fajnie też coś nie na pniu tylko wielopniowe diabli z kostką, mam odkurzacz

Mam 4 judaszowce (miałam 5): Eternal Flame mam od dwóch sezonów i wciąż mi przemarza i odbija od pnia Ja bym go nie sadziła na froncie. Chyba, że mam jakiś pechowy egzemplarz. Poza tym jego pokrój nie do końca by mi odpowiadał na front. Polecam z judaszowców Forest Pansy, uwielbiam jego pokrój, kwiaty i kolor liści.
Wafel 11:53, 19 maj 2025

Eternal Flame to chyba wycackane musi być, ja bym go posadziła w zacisznym miejscu raczej, z tego co obserwuję u dziewczyn kapryśny jest. Kibicuję w takim razie w wyborze. A na ten płot gdzie pień brzozy to puściłabym powojnika
Wiaan 14:20, 19 maj 2025

ajka napisał(a)

Mam 4 judaszowce (miałam 5): Eternal Flame mam od dwóch sezonów i wciąż mi przemarza i odbija od pnia Ja bym go nie sadziła na froncie. Chyba, że mam jakiś pechowy egzemplarz. Poza tym jego pokrój nie do końca by mi odpowiadał na front. Polecam z judaszowców Forest Pansy, uwielbiam jego pokrój, kwiaty i kolor liści.

Właśnie poszukuję osób, które mają z judaszowcami doświadczenie Ja mam Ruby Falls i ma się dobrze, jest w osłoniętym miejscu, w tym roku zachwycił mnie kwitnieniem.
Wobec tego Eternal Flame bedzie sobie rósł na tarasie

Wiaan 14:32, 19 maj 2025

Wafel napisał(a)
Eternal Flame to chyba wycackane musi być, ja bym go posadziła w zacisznym miejscu raczej, z tego co obserwuję u dziewczyn kapryśny jest. Kibicuję w takim razie w wyborze. A na ten płot gdzie pień brzozy to puściłabym powojnika

No właśnie Ania mnie uświadomiła jak może się zdarzyć. Planuję odwiedzić lokalne szkółki i coś wybiorę i wówczas dostosuję "wypełniacze" rabaty.

Płot to siatka, sąsiedzi mają matę bambusową na niej, od naszej strony nie wygląda to atrakcyjnie. Planujemy ładnie ją zasłonić i wstępnie myślałam po obu stronach schowka na kosze posadzić wąskie trawy, np. trzcinnkiki lub inne, ale najpierw muszę zobaczyć jak z kopaniem dołków. Po prawej stronie schowka rosną niskie hortensje i trzmielina na pniu, ale od dawna chciałam zmienić ten kawałek. Ciekawa jestem czy ta bordowa pęcherznica mogłaby tutaj rosnąć, zamiast traw. Ile od siatki misiałabym ją posadzić? Fajnie korespondowałaby z wierzbą hakuro i dodałaby koloru

Wafel 17:40, 19 maj 2025

Ja mam posadzoną praktycznie pod samym płotem, może ze 30 cm zostawiłam, ale moja jest mniejsza. Te zwykłe to wielkie rosną, ale można je ciąć.