Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 16:22, 20 maj 2025

mrokasia napisał(a)
Tej wiśni nie mam ale mam dorosłą śliwę wiśniową Pissardi. Osiągają podobne rozmiary.

Właśnie Kasia - pestka56 wrzuciła swoje Pisarski dla rozeznania
Wiaan 16:29, 20 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

U mnie młodziutkie. Początkowo miały gałązki od dołu i chciałam je szerzej prowadzić, ale odwiedziła mnie Beatka z Ogrodowych Skarbów i namieszała tak w głowie, że odcięłam te boczne gałązki i dopiero od pewnej odległości od ziemi pozwalam im rosnąć. Moje kupiłam razem z drzewkami owocowymi w popularnym sklepie wysyłkowym po około 26 zł za sztukę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy?page=343#post_6

Patrycja z podkrzesaniem gałązek bardzo dobry pomysł. Ładne drzewko będzie. Ja się na nie zdecyduję, bo jeśli podobna korona do Pisardii to pasuje. Ona też ładna, ale Royal Burgundy ma piękne i spektakularne kwitnienie.
Wiaan 16:31, 20 maj 2025

MagdaLenka napisał(a)

Zdaje się, że Anulajda w raju ma. Strona 518 jej wątku.

Byłam, widziałam, spore drzewo, ale super akcent kolorystyczny.
Wiaan 16:41, 20 maj 2025

pestka56 napisał(a)
Pokażę ci moje 2 Pisardii (usunę jak obejrzysz).
Odmiana wielkością jest podobna, chociaż kolor liści ma wg mnie bardziej burgundowy niż Royal Burgundy.
Starszą posadziłam jesienią 2006. Jakieś 4 lata temu osiągnęła ponad 7 m wysokości i objętość korony jak na zdjęciu, które zrobiłam przed chwilą.
Młodsza posadzona wiosną 2016 jest teraz o połowę niższa od tej starszej.
Mam nadzieję, że te zdjęcia pomogą ci wyrobić sobie pojęcie o tej odmianie śliwy wiśniowej.

Kasiu dziękuję bardzo za fotki, nie usuwaj ich
Ładne masz te drzewa i pokrój taki mi odpowiada, rozmiar także. Zamierzam korygować nieco cięciem, nawet orzecha udało nam się wyprowadzić na nieduże drzewo.
Dziś jechałam w miejscu gdzie było mnóstwo ogrodów, głowa chciała mi się odkręcić Akcent czerwono-bordowych liści wśród samych zielonych drzew jest pożądany. Nie mogłam się napatrzeć Jestem lekko uwiązana w domu, ale w weekend odwiedzę szkółki w poszukiwaniu swojej bordo dziewczyny
Wiaan 16:50, 20 maj 2025

Wafel napisał(a)
Przyszło mi na myśl, że trzmielinę Fortune'a zielono-białą też możesz puścić na ten płot, będzie zimozielona przesłona i też możesz ją ciąć do wysokości płotu.

Ciekawa jestem co ostatecznie posadzisz Takie rozkminki na forum fajnie ułatwiają decyzję, bo człowiek powoli dochodzi co mu pasuje a co nie

Asia takie rozkminki tutaj są nieocenione, metodą eliminacji stawiam na Royal Burgundy. Posadzę 2 metry od sąsiadów i zrobię jakieś dolne piętro,ale tak raczej minimalistycznie. To co pod płotem będzie zależało od możliwości wbicia łopaty
Trochę szkoda tych iglaków, ale dwa są od czapy
Zaraz wrzucę świeże fotki tego miejsca.
Wiaan 16:57, 20 maj 2025

Dla mnie pusto bardzo bez drzewa

Drewno pocięte oczywiście zniknie z tego miejsca. Na zdjęciu po prawej stronie pojemnika jest mikro rabatka, gdzie chodzi mi po głowie pęcherznica Lady in Red.

Tak z daleka z innego miejsca
Judith 17:07, 20 maj 2025

Ja dałabym na tej wąskiej rabacie cisy kolumnowe . Zasłoną to, co Ci się nie podoba i nie będzie wrażenia upychania kolanem .
Albo cisa sztuk 1, tysz piknie
Wiaan 17:13, 20 maj 2025

Judith napisał(a)
Ja dałabym na tej wąskiej rabacie cisy kolumnowe . Zasłoną to, co Ci się nie podoba i nie będzie wrażenia upychania kolanem .
Albo cisa sztuk 1, tysz piknie

Obecne rośliny byłyby do wysadzenia stąd, dlatego chciałam zastąpić czerwonym.
Nie pociągnelismy żywopłotu bo zawsze tutaj z sąsiadami rozmawiamy i lubimy się widzieć.
Cis był brany pod uwagę na początku, ale jakoś tak wyszło, to jedna z pierwszych rabat
Wafel 17:15, 20 maj 2025

Tą skrzynkę bardziej zasłoni chyba pęcherznica, bo będzie się przewieszała ładnie A co do pnia i korzeni po brzozie, to można kupić taką grzybnię, która rozkłada drewno.
edi75 17:59, 20 maj 2025

Anetka ciekawa jestem na jakie drzewo się zdecydujesz
Ja jak widzisz nie pomogę bo mam ten sam problem