Ciężki temat.. dość wymagająca kolorystycznie roślina Fajnie u mnie oświetla końcówkę ogrodu, pomimo, że ogród mam od południa, to na końcu jest ciemno bo są wysokie drzewa i zacieniają. Natomiast mam problem z czym zestawić tego derenia? jak z trawami, to w jakim kolorze / gatunku. Znalazłam ostatnio taką inspirację i drugą taką. Daje mi do myślenia
c.d. hortensji 'Diva Fiore' - mam trzy sztuki w ogrodzie, każda trochę inaczej rośnie, inaczej się zachowuje i wybarwia. Sadzonki posadzone w tym roku, wszystkie póki co mdleją (pomimo, iż rosną w ocienionym miejscu, pod sosnami). Przyznam, że mają zaskakująco dużo kwiatów, praktycznie na każdym pędzie, część jeszcze nie rozwinięta
Hortensja 'NN' - całkiem duże kule (większe niż 'Diva Fiore'), duże płatki kwiatków, lekko powycinane, kwitnie dość obficie, biorąc pod uwagę wiosenne przymrozki, które skasowały mi w tym roku pędy... Nie mam pojęcia co to za odmiana, przypuszczam, że jakaś starsza, bo krzew mam wykopany ze starego ogrodu
Chyba niezbyt dobrze rozsypałam nawóz, bo częściowo jest różowa, a w innej części lekko fioletowa
Hortensja Royalty® Collection 'Hot Red Violet' - po kilku sezonach u mnie z "violetu" nie wiele już pozostało A kiedyś wyglądała dokładnie tak, piękna była... Nie mam pojęcia co jej sypać, żeby tak się jeszcze kiedyś wybarwiła..
Hakonka będzie tu za wysoka, już przymierzałam wiosną, mam dość niskie "pierwsze piętro" gałęzi tego derenia, to musi być coś niskiego, a hakonki u mnie w ogrodzie nieźle bujają w górę
Jagoda, rozważam też taką opcję Nie mam jeszcze u siebie w ogrodzie runianki, już kilka osób mi ją polecało, może to właśnie będzie ten czas i to miejsce
Mocna odmiana! To dobra wiadomość, że jest taka wytrzymała. Tak właśnie przypuszczałam, że to kwestia pierwszego sezonu w ziemi W przyszłym roku zastosuję te same nawozy co Ty.