Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Basia_KRK 21:01, 27 mar 2021

Mary napisał(a)

To nie wygląda na 'Frosted Curls'. 'Frosted Curls' jest zielona.
To wygląda raczej na 'Bronze Form', ewentualnie 'Bronzita' albo 'Milk Chocolate'.
Żywe źdźbła powinny być w środku kępy lśniące. Tak mi jakoś kiedyś Toszka tłumaczyła. Tutaj o Bronze Form.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6461-ogrod-bez-roweru?page=15#post_3

Marysiu, dziękuję za informację, ale to jest na 100000% 'Frosted Curls' właśnie. Tylko pisałam, że właśnie coś się z nią działo od jesieni i obawiam się, że nie przetrwała zimy Stąd taki jej wygląd. Prawdopodobnie już przegniwała na jesieni od ilości wody (zrobiłam bardzo słaby drenaż), albo nie wiem co? Tak więc to na pewno ona, a tak ładnie wyglądała w sezonie:

Basia_KRK 21:08, 27 mar 2021

Martka napisał(a)
Basiu, kwestia stylu Twego ogrodu wywołała fajną dyskusję ja bym powiedziała, że masz ogród w Twoim i bardzo wyjątkowym stylu, potrafisz pomieszkać klony z rabatami angielskimi, sosnami i jabłoniami tak, że to wszystko gra! Ilekroć mam ochotę pooglądać sobie roślinne piękno, ale takie w super zestawieniu, zaglądam tu do Ciebie! Ja bym z tą rabatą różaną chyba poczekała do realizacji planów z kaskadami i oceniła, czy wprowadzać te róże ale zgadzam się też z Sylwią, że jeśli róże, to biel byłaby idealna. Będzie polskie ChFS

Witaj Martka Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa Ciesze się, że zaglądasz do mnie.
Chyba najważniejsze w tym wszystkim jest to, aby dobrze czuć się w swoim ogrodzie, lubić w nim przebywać, cieszyć się roślinkami, no i mieć co w nim robić (oprócz odpoczynku oczywiście).
Basia_KRK 22:05, 27 mar 2021

Wreszcie piękny słoneczny dzień! Zaczynam planowanie nowych rabat Taśma rozciągnięta i widzę, jak ku mojej radości, znika trawnik!
Przyjechały też pierwsze roślinki, reszta dostawy w poniedziałek (kule cisowe) Póki co puste doniczki imitują małe i duże kulki cisowe. Hakone marca (nieodmianowa, ta zielona) rozkładam w odległości ok. 50 cm jedna od drugiej, czy tak będzie OK? Tak ze wstępnych wyliczeń wychodzi mi, że brakuje jeszcze 42 sztuki na całą rabatę... przyjedzie po świętach.

Na zdjęciu naniosłam białe linie, żeby lepiej było widać nowe rabaty aczkolwiek trochę proporcje i linie się zniekształcają. Mam nadzieję, że wreszcie ta skarpa jakoś ożyje.

Mam też pierwszą "partię" liriope muscari 'Moneymaker' pod derenia pogodowego variegata. Obawiam się, że drugie tyle to jest minimum, które muszę jeszcze zamówić...

Basia_KRK 22:15, 27 mar 2021

Zrobiłam pierwsze, takie ogólne porządki na rabatach. Padam ze zmęczenia Tulipany z dnia na dzień coraz większe, wyglądają zjawiskowo!!!

sylwia_slomc... 22:23, 27 mar 2021

Liriope po dwóch -trzech latach mocno nabiera rozpędu w zadarnianiu powierzchni, więc może nie będzie za mało o ile zdołasz na efekt tyle poczekać
Johanka77 22:39, 27 mar 2021

Ty to masz rozmach! Jak hakone, to trzydzieści
Fajnie będzie

Edit.
Ale Ty wiesz, że te bezodmianowe duże rosną...?
Johanka77 22:44, 27 mar 2021

Dopiero doczytałam!
50cm między hakone to moim zdaniem za mało.
Chyba że chcesz, żeby się nakładały,
Ja Macrę bym tak co 70-80 sadziła. Moim zdaniem to nic Ci nie brakuje.

Ona się rozrasta kłączami, więc najpóźniej w trzecim roku będziesz miała aż nadto.

Wiem, niecierpliwa jesteś, ale nie przesadź. Szkoda kasy.
Basia_KRK 23:01, 27 mar 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Liriope po dwóch -trzech latach mocno nabiera rozpędu w zadarnianiu powierzchni, więc może nie będzie za mało o ile zdołasz na efekt tyle poczekać

Sylwia, zacznę układać i zobaczymy jak mi to wyjdzie. Akurat w tamym miejscu mogę poczekać
Basia_KRK 23:06, 27 mar 2021

Johanka77 napisał(a)
Ty to masz rozmach! Jak hakone, to trzydzieści
Fajnie będzie

Edit.
Ale Ty wiesz, że te bezodmianowe duże rosną...?

No bo chodzi mi o taki efekt. Ta rabata ma ok. 28 m2, po odjęciu skarpy, która jest już nasadzona. Kulek cisowych będzie tam 10 sztuk. No i reszta hakone. W sumie to nie chce mi się grzebać w tej rabacie za 3 lata, więc porozsuwam jutro te doniczki szerzej. Zobaczymy jak wyjdzie.
Wiolka5_7 08:25, 28 mar 2021

Ale piękne zakupy ! moje ulubione roślinki
Hakone sadź co 80 cm minimim,bo ona duża rośnie... 50 cm to zdecydowanie za mało...