Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Basia_KRK 07:22, 25 mar 2021

Milka napisał(a)
Ja też jestem pierwszy raz i pieję z zachwytu, cudowny ogród

Milka, dziękuję, witaj w moim ogrodzie pełnym zmian
Basia_KRK 07:28, 25 mar 2021

MiluniaB napisał(a)

Co to za trawa?

Milunia, to Liriope muscari 'Big Blue', zimozielona, pięknie wygląda.

A ta poniżej, to Liriope muscari 'Moneymaker', troszkę inny pokrój.

Basia_KRK 07:32, 25 mar 2021

MiluniaB napisał(a)
Piękne masz kulki cisowe. Możesz napisać gdzie kupiłaś?

Milunia, chodzi Ci o to pierwsze zdjęcie czy o zdjęcie kulek cisowych na mojej nowej rabacie? Na tym pierwszym zdjęciu, to buksy, może tego tak nie widać

Kulki cisowe, kupowałam w lokalnej szkółce niedaleko mojego domu
Joku 11:20, 25 mar 2021

Dziękuję za info, czyli na moje niewielkie miejsce szukam niewielkiego klona.
TAR 12:31, 25 mar 2021

Joku napisał(a)
Dziękuję za info, czyli na moje niewielkie miejsce szukam niewielkiego klona.

Moge polecic tego niewielkiego klona rosnie nieduzy, ma dosc zwarty pokroj i przebarwia sie oblednie, jak dla mnie najpiekniej ze wszystkich moich klonow. u mnie rosnie od polnocnej strony na skarpie, latem i jesienia ma zachodnie słonce. tfu, tfu odpukac rosnie calkiem przyzwoicie i mrozy go nie ruszyly
Joku 17:38, 25 mar 2021

Tar dziękuję za propozycję. Jednak chyba za niski.
Johanka77 19:04, 25 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

Ale żeś mi pojechała To tak po krakosku

Muszę powiedzieć, że ogromnie dużo nauczyłam się i wprowadziłam właśnie z Ogrodowiska, to tak naprawdę dzięki Wam! ♥ Co nie zmienia faktu, że jestem uparta i pewnie upcham gdzieś te róże, a potem okaże się, że będę żałowała i przekopywała ♥ Takie życie ogrodniczki

Nigdy nie żałuj, tylko upychaj
Będziesz mieć piękne róże, a my będziemy Ci zazdrościć
Magara 23:45, 25 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

Magara, ta Twoja wygląda mi trochę inaczej, mają bardziej wyprostowany pokrój, coś w stylu Carex Buchananii? Jak ona u Ciebie zmienia kolor? Bo jeżeli ciągle wyglądają jak zasuszone, to może to być właśnie tego typu odmiana

Basia, no może masz rację Jak się kupuje trawki na cmentarzu to niczego niemożna być pewnym
Martka 18:55, 26 mar 2021

Basiu, kwestia stylu Twego ogrodu wywołała fajną dyskusję ja bym powiedziała, że masz ogród w Twoim i bardzo wyjątkowym stylu, potrafisz pomieszkać klony z rabatami angielskimi, sosnami i jabłoniami tak, że to wszystko gra! Ilekroć mam ochotę pooglądać sobie roślinne piękno, ale takie w super zestawieniu, zaglądam tu do Ciebie! Ja bym z tą rabatą różaną chyba poczekała do realizacji planów z kaskadami i oceniła, czy wprowadzać te róże ale zgadzam się też z Sylwią, że jeśli róże, to biel byłaby idealna. Będzie polskie ChFS
Mary 07:54, 27 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)
Turzyce 'Frosted Curls', o nich pisałam już jesienią, że chyba nie przetrwają, jakoś dziwnie już wtedy zaczęły wyglądać. Nie mam pojęcia czy coś z tego jeszcze będzie? Wyglądają na padnięte.. Zetnę i zobaczymy czy coś odbije.

To nie wygląda na 'Frosted Curls'. 'Frosted Curls' jest zielona.
To wygląda raczej na 'Bronze Form', ewentualnie 'Bronzita' albo 'Milk Chocolate'.
Żywe źdźbła powinny być w środku kępy lśniące. Tak mi jakoś kiedyś Toszka tłumaczyła. Tutaj o Bronze Form.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6461-ogrod-bez-roweru?page=15#post_3