Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

JoannA 15:17, 21 mar 2021

Johanka77 napisał(a)

Nie zgodzę się… U. mnie w tym roku hakone dała najpiękniejszy spektakl jesienią i zimą.
Piękny Słomowo-złoty kolor zdominował ogród. Dla mnie mega!

https://www.instagram.com/p/CH3o0rlhFCO/?utm_source=ig_web_copy_link

W fazie jesiennej i zimowej widok hakone jest ok, ale w fazie wczesno-wiosennej u mnie tragedia. Poszarpana przez wiatr i wszędzie walające się źdźbła nie są miłym dla oka widokiem.
Johanka77 15:35, 21 mar 2021

JoannA napisał(a)

W fazie jesiennej i zimowej widok hakone jest ok, ale w fazie wczesno-wiosennej u mnie tragedia. Poszarpana przez wiatr i wszędzie walające się źdźbła nie są miłym dla oka widokiem.

Pewnie. każdy nas ma swoje doświadczenia.
Ja lubię.

A wczesną wiosną to tnę wszystko jak leci Więc tak czy. siak jest u mnie łyso
TAR 16:04, 21 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

Może trochę na siłę szukam miejsc, gdzie mogę dać róże, ale akurat tu mam dość słoneczne miejsce, rabata wzniesiona lekko na skarpie, stąd taki pomysł.

Widziałam m.in. u Zany (W ogrodzie z rzeźbą) róże z hakone. Może więc ja u siebie je trochę odsunę, żeby jednak nie wplątywały się w róże.

Basiu, u Zany roze wygladaja cudownie. Jednakze wg. tego jak postrzegam Twoj ogrod to idzie w klimaty japonskie, zarowno ukladem rabat, nasadzeniami i otoczeniem. Zana ma zupelnie inny ogrod, dla mnie fantastyczny ale i mocno romantyczny.I to co u niej wyglada zjawiskowo niekoniecznie sprawdzi sie w innym ogrodzie. Jak dla mnie powinnas isc w jednym kierunku, nie mieszac az tak stylow. Spojrz na ogrod jako spojna calosc a nie wycinek jakiejs rabaty
TAR 16:15, 21 mar 2021

JoannA napisał(a)

w fazie wczesno-wiosnennej wszystkie trawy poza turzycami wygladaja paskudnie
u mnie miedzy hakonkami rosna szafirki zeby nie bylo pusto, poza tym iglakami ogrod nadrabia. na rabacie klonowej mam 2 rodki i z zieleniny kulki jodly balsamicznej, wiosna wychodza ranniki, przebisniegi i krokusy (nie razą stylem bo nim cos tam sie zazieleni one koncza kwitnienie i zanikaja)
sylwia_slomc... 17:40, 21 mar 2021

Witam Krajankę Popołudnie spędziłam w Twoim ogrodzie od samego początku wątku do teraz.
Faktycznie projektantka nie poszalała za bardzo, ale Ty masz niesamowite wyczucie struktur, kolorów, faktur i do tego rytm razem świetne połączenie z roślinami, które i ja lubię
Zaznaczam do oglądania. Grupa Krakowska jest mocno już rozrośnięta, ale z przyjemnością taką Ogrodniczkę witamy
Basia_KRK 13:35, 24 mar 2021

Johanka77 napisał(a)

Kulki Danica powinny dać radę. Andżela Na zielonej trawce ma ich sporo i wyglądają na słońcolubne.

Nie podobają mi się Mam już tyle tuj wokół u sobie w ogrodzie, że za więcej podziękuję Śmiecą okrutnie, non-stop. Przyznam, że mam ich dość... ale to takie egzemplarze co mają po 60 lat...
Basia_KRK 13:36, 24 mar 2021

Johanka77 napisał(a)

Nie zgodzę się… U. mnie w tym roku hakone dała najpiękniejszy spektakl jesienią i zimą.
Piękny Słomowo-złoty kolor zdominował ogród. Dla mnie mega!

https://www.instagram.com/p/CH3o0rlhFCO/?utm_source=ig_web_copy_link

Johanka, to fakt, przepięknie wygląda!!! u mnie tez ślicznie zakwitły i potem bardzo ładnie się ususzyły na jesień. Z tego wynika, że im u mnie pasuje
dzika_roza 13:37, 24 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

Nie podobają mi się Mam już tyle tuj wokół u sobie w ogrodzie, że za więcej podziękuję Śmiecą okrutnie, non-stop. Przyznam, że mam ich dość... ale to takie egzemplarze co mają po 60 lat...

ja swoje w tym roku pierwszy raz tnę, o niebo lepiej wyglądają
Basia_KRK 13:55, 24 mar 2021

Margerytka40 napisał(a)
Basiu cisy uwielbiają słońce, cień tylko znoszą i chyba dlatego przyjęło się, że to krzewy do cienia. Ja obiema rękoma głosuję za cisami

Iwonka napisał(a)
Kule cisowe to fantastyczny pomysł. U mnie dwa sezony 5 kul cisowych ładnie przetrwało na przysłowiowej patelni, przy wykuszu. Wcale nie podsychały. W nowym ogrodzie Daniusi na otwartej przestrzeni bez cienia jest mnóstwo cisa, super daje radę.

JoannA napisał(a)
Cisy mogą rosnąć w pełnym słońcu, pół cieniu, jak i w miejscu całkowicie zacienionym.
Pomysł na kule cisowe w trawach bardzo mi się podoba. Dosadziłabym trochę wiosennych tulipanów i czosnki ozdobne.

UlaB napisał(a)
W konrekscie wiosennejbiedy hakonkiwej - u mnie w hakone siedzą szafirki, duzo szafirków. Wiosną gdy usuwamsuchą hakone szafirki juz mają zielone spore listki. Przycinam je razem z hakone bo mnie potem draznią - zostają takie na 2-4 cm. Za chwile jest tam las szafirkow, ktore potem zakrywa hakone. Generalnie cebule zalatwiaja sprawe.

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja mam hakonki + cisy + tulipany Exotic Emperor a potem czosnki
Jestem za

Oooo jaaa.... jaka zgodność Dziękuję za Waszą pomoc!!! Zatem postanowione, jest plan - będą kule cisowe oraz zielona hakone + cebulowe.
Tulipsy testuję w tym roku po raz pierwszy na innych rabatach, EE już pięknie wystają z ziemi Po wiosennej selekcji, będę wybierać co posadzić jesienią.

Wiolka5_7 14:33, 24 mar 2021

Będzie pięknie !