Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

MiluniaB 18:31, 06 maj 2021

'Salmon Van Eijk' - kojarzy mi się z wydmuszkami z jajek, nawet kolor podobny

Basiu chyba mam takie same - piękne są w swoim delikatnym kolorze
Basia_KRK 18:33, 06 maj 2021

Rench napisał(a)
Rabata tulipanowa imponująca U mnie dużo pomyłek

Chciałam dodać jeszcze słówko, odnośnie róży Madame Anisette, ona ma aspiracje do dużo wyższych rozmiarów niż 120cm, jak podają w szkółce

Reniu, ślicznie dziękuję! Tak, to podobno standard z pomyłkami, niezależnie czy sadzisz dużo czy niewiele cebul..

Dziękuję za info odnośnie Madame Anisette. Faktycznie znalazłam informację, że ona lubi wypuścić jakieś wyższe baty, może akurat będzie to u mnie dobrze wyglądało i przełamie rabatę.
Basia_KRK 18:37, 06 maj 2021

Kokesz napisał(a)
Piękne

Ja się nie mogę zdecydować czy podobają mi się pomieszane kolory czy hednolite plamy kolorów więc ciągle mieszam w nasadzeniach wychodzi to z różnym skutkiem
Wczoraj jeszcze przesadzałam tulipany z jednego miejsca w inne

Haha, skąd ja to znam

Mam dwie nowe olbrzymie słoneczne rabaty do nasadzeń cebulowych i teraz codziennie chodzę po ogrodzie i się zastanawiam co na nich posadzić, czy iść w mix, czy jednolite plamy.. i naprawdę nie wiem Do jesieni jeszcze trochę czasu jest, ale chyba teraz jest najlepszy moment na tego typu notatki
Basia_KRK 18:42, 06 maj 2021

Aggaa napisał(a)
Fsntastyczny zestaw kolorów, pięknie to wyszło

MartaCho napisał(a)
Przepięknie Basiu! Przepiękne odmiany wybrałaś. Inspirujesz!

BASIA8 napisał(a)
Tulipanki piękności

Aga, Marta, Basia, bardzo Wam dziękuję!
Mary 21:04, 06 maj 2021

Posadziłam w ubiegłym roku Orange Emperor. I tak się zastanawiałam czy to co wyrosło to rzeczywiście ten tulipan. Zupełnie inny niż Twoje. Ten Twój, ze względu na podobieństwo do EE, wydaje się być prawdziwym Emperorem.
Mój to jakaś podróba... Buuuu...
Basia_KRK napisał(a)
Tulipan 'Apricot Beauty' na słonecznej rabacie jest niższy niż ten w półcieniu. Góruje nad nim bardzo wysoki, wczesny 'Orange Emperor' (60 cm).
...
Basia_KRK 22:07, 06 maj 2021

inka74 napisał(a)
Basia, ja się nie upieram bo rzeczywiście u ciebie wszystkie zdjęcia mają ogólnie cieplejszą barwę i może jest to przekłamanie z aparatu. Lub druga opcja - to co u nas sprzedają jako Salmony to trochę inny tulipan. Bo ty chyba je z Holandii brałaś. Ja Salmona pamiętam jako chłodny w barwie tulipan o bardziej szpiczastym kształcie końca płatków na początku jak jest w pąku.

Dla porównania zobacz moje Salmony
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=618#post_9
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=605#post_2

Iwonka, wydaje mi się, że te Twoje to mogły być "Salmon Impression" , zobacz, są podobne
Basia_KRK 22:09, 06 maj 2021

Mary napisał(a)
Posadziłam w ubiegłym roku Orange Emperor. I tak się zastanawiałam czy to co wyrosło to rzeczywiście ten tulipan. Zupełnie inny niż Twoje. Ten Twój, ze względu na podobieństwo do EE, wydaje się być prawdziwym Emperorem.
Mój to jakaś podróba... Buuuu...

Marysiu, obawiam się, że pomyłki z cebulami są nieuniknione

Swoją drogą, czy ktoś z Was reklamował błędnie wysłane cebule?
Basia_KRK 22:28, 06 maj 2021

'Orange Emperor' + 'Apricot Beauty'

A to już inna rabata:
- Tulipan 'Rose'
- Tulipan 'Negrita'
- Tulipan 'Negrita Double'
- Tulipan 'Foxtrot Rose' (ponad 100 sztuk) -> który okazał się być 'Foxtrot Yellow'...
- Tulipan 'Angelique' (czekam na jego kwitnięcie, bo na tą chwilę zapowiada się totalnie biały, a miał być różowo-biały..

Do tego wszystkiego pojawił się na rabacie jakiś pomarańczowo-czerwono-żółty tulipan.... Na początku był jeden, ale na dzień dzisiejszy naliczyłam go chyba już z 20 sztuk...

Mary 23:09, 06 maj 2021

Basia_KRK napisał(a)

Marysiu, obawiam się, że pomyłki z cebulami są nieuniknione

Swoją drogą, czy ktoś z Was reklamował błędnie wysłane cebule?

Ja rozumiem, że pomyłki mogą się zdażyć. Ale czasem mam wrażenie, że tych pomyłek jest trochę za dużo.

Wiem, że dziewczyny próbowały reklamować
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2334#post_7
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=1293#post_8
Mary 23:10, 06 maj 2021

Czy z TulipStore też miałaś pomyłki, Basiu?