Dopasowałam się na moim planie do tego, co miałaś na Twoim planie. Wiele nie zmieniłam, jedynie trochę układ. Moim zdaniem nie powinnaś sadzić Annabelle, bo się pokładają. Mają bardzo wiotkie gałęzi i tak jak pisze Sylwia, są dość duże. Poszłabym raczej w mniejsze i sztywniejsze hortensje. Ewa777 ma piękną kolekcję. Zapytaj się jej, jakie poleciłaby na to miejsce. Wg mnie seria Magical four Seasons jest świetna, bo sztywna i niewielka. Mrozy jej też nie straszne
Dodałam zimozielone paprocie. Zimą pięknie zdobią i są raczej bezproblemowe. Jest parę rodzajów i odmian, więc wybór jest. Hosty na zimę zanikają, a goła ziemia czy też mulcz zimą wyglądają dość smutnie.
Cotula dioica jako wypełniacz/zadarniacz pomiędzy płytami i pod drzewem. Oczywiście mogłabyś pójść tu też w Ajugę. Tylko ta kwitnie i jest trochę wyższa jednak, ale ładna
Na takiej rabacie mogłabyś pójść w większą ilość rodzajów bylin, ale nie wiem, czy to Twój kierunek

Oczywiście przydałyby się na wiosnę jeszcze cebulowe, np. krokusy, Erythronium, Corydalis, Anemone nemorosa, Leucojum vernum, Ornithogalum nutans itp.
Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie.
Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i
Rosengarten Zweibrücken