Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

Bee 11:38, 18 sie 2026

O tak Dziewczyny, napracowałam się rzetelnie. Problem był w tym, że taka praca z kancikiem była co roku i właśnie dotarł do mnie bezsens tej pracy. Niestety, kancik może być w zadbanym przydomowym ogrodzie, a u mnie się zupełnie nie sprawdził.

Najpierw zrobiłam kant nożem do darni i wyczyściłam brzeg rabaty a następnie wąską łopatką wykopałam rowek tuż przy linii darni. Wkopywałam obrzeże tak aby wystawało max 1-2 cm nad powierzchnię gruntu. Jeżeli nornice i mrówki mi tego nie zrujnują to mam nadzieję, że da się przejechać kosiarkę powyżej. Brzeg rabaty będę obsadzać bylinami i szykuje mi się dużo tetrisów.

W trakcie pracy blokowałam plastikową rolkę dużymi kamieniami aby nie przesuwała się przy zasypywaniu ziemią. Na rabatę angielską poszły 2 rolki po 9 m i jeszcze muszą co najmniej 1 dokupić aby ją skończyć.

Pozbywam się z rabaty angielskiej oregano bo okazało się być zbyt ekspansywnym po podsypaniu kompostem. To też będzie pracochłonne ze względu na zwarte karpy i korzenie sięgające chyba do jądra ziemi

Wkopałam też obrzeże przy części rabaty półcienistej, która nie była wcześniej wykończona. Zrobiło się trochę fajnego miejsca na obsadzanie. Posadziłam wyprzedażowe maki wschodnie Raspberry Queen i bergenie.

Basieksp 17:56, 18 sie 2026

Oj, cieszą takie prace A jak jeszcze przy okazji jakieś miejsce się wygospodaruje, na nowe roślinki to radość podwójna
LIDKA 17:58, 18 sie 2026

Kawał pracy wykonałaś efekty super,.
Bee 08:23, 19 sie 2026

O tak Basiu, nowe miejsce na nowe rośliny zawsze cieszy.

Lidka

Nie robiłam dużo zdjęć zajęta pracą w ogrodzie ale jest jeszcze parę sierpniowych migawek z rabaty angielskiej. Jak widać latem królują u mnie floksy.

Bee 08:29, 19 sie 2026

I powoli zaczyna się sezon wrzosowy...

Tak mi się zawsze kojarzy, gdy pierwszy wrzos zaczyna pokazywać kolor:

"Raz staruszek, spacerując w lesie,
Ujrzał listek przywiędły i blady
I pomyślał: – Znowu idzie jesień,
Jesień idzie, nie ma na to rady!

A był sierpień. Pogoda prześliczna.
Wszystko w złocie trwało i w zieleni,
Prócz staruszków nikt chyba nie myślał
O mającej nastąpić jesieni
."

Basieksp 09:13, 19 sie 2026

Ja czekam na Twoje wrzosy U nas w lasach już zaczynają kwitnąć
Bee 09:12, 20 sie 2026

O tak, ja też czekam na barwny dywan z wrzosów. Choć trochę smutno, że przepowiada schyłek lata i nadejście jesieni.