Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

TAR 09:06, 05 wrz 2025

Tez mam drewniaki, wejscie od zachodu ale we wnece, wiec wielkich opadow na drzwi nie ma. Mieszkam w bardziej wilgotnym rejonie niz Wy i z moimi drewniakami nie dzieje sie nic, nawet przy zmianach temperatur.
Lidziu na pewno masz ładne drzwi, jednak ja jestem mocno zrazona do stolarzy, jeden mnie oszukal na kase inny byl nieslowny i nieterminowy, jeszcze inny paprak okropny. No nie mam do nich szczescia I mowie tu o stolarzu a nie meblarzu co z plyt skreca.

Co do cen. Ja zaczelam budowe w 2022 kiedy wlasnie ruskie napadly na Ukraine, ceny stali przez noc zwyzkowały kilkukrotnie, podobnie jak okna (szkło), dachowka. Do tego polityka gospodarki lesnej (drzewo) poprzedniego rzadu byla taka, ze drewno wyprzedawane bylo za bezcen do Chin, Stanow, Niemiec itp. a w Polsce horrendalne ceny. Bardzie oplacalo sie drewno przywieźć ze Skandynawii. Teraz jest taniej. Te same okna kosztowałyby mnie dzisiaj mniej, moze bylyby lepsze. Podobnie jak usługi. Ja przez wojne i boom covidowy doplacilam do budowy 20% wiecej.
Agatorek 09:23, 05 wrz 2025

Zgadzam się ze wszystkimi Waszymi wpisami.

I z tym, że drzwi to wizytówka domu, i z tym, że muszą być bezpieczne (tak jak i okna).
Dlatego też zdecydowałam się na dodatkowe zabezpieczenie w postaci rolet zewnętrznych. Do tego na pewno dojdzie alarm (z umową z firmą ochroniarską) i pewnie kamery (które tak naprawdę służą tylko po to, żeby sobie później w razie czego obejrzeć nagranie). Ale nie oszukujmy się, złodziej na pewno nie przyjdzie bez kominiarki, czy nie zaparkuje przed obiektywem, żeby móc później odczytać numery rejestracyjne.

Judith 09:58, 05 wrz 2025

Złodziej przez drzwi też wchodzi, ale bynajmniej nie te frontowe, lecz przez tylne lub garażowe - te takich zabezpieczeń raczej nie mają, do tego często zostawiane są otwarte (w sensie zamknięte tylko na klamkę) .
No i okna dachowe oraz uchylne.
TAR 10:52, 05 wrz 2025

Judith 10:57, 05 wrz 2025

Tarcia, bądź ostrożna, to forum publiczne.
sylwia_slomc... 11:49, 05 wrz 2025

Judith napisał(a)
Tarcia, bądź ostrożna, to forum publiczne.

Popieram, poprzednimi laty już na tym forum były do domów włamania. Za dużo nie należy pisać, ani pokazywać dla własnego bezpieczeństwa. Forum czytają osoby nie posiadające własnych wątków.
TAR 12:15, 05 wrz 2025

W sumie nic wielkiego tam nie bylo ale macie buziaka Domu staram sie nie pokazywac.
Agatorek 13:59, 05 wrz 2025

Byłam właśnie na szczepieniu z Hadesem. Klusek waży już 15,2 kg , a 3 miesiące skończy za 10 dni.

TAR 14:08, 05 wrz 2025

wow, moje 2,5 i 2,8 kg
Agatorek 14:12, 05 wrz 2025

TAR napisał(a)
wow, moje 2,5 i 2,8 kg

Koło 3 kg to ważyła moja yorczka .