Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

TAR 12:09, 25 mar 2026

Agatorek napisał(a)

Są powierzchnie, na których prawie wcale nie widać. Np na mojej podłodze (ciemno szara, o strukturze drewna) lub na moim blacie kuchennym (kamień o dość wyrazistym rysunku)

Na tych meblach, o których pisałam wcześniej, nie widać, bo ich nie „palcuję”. Ale w kuchni teź mam fronty o wysokim połysku i na nich „pod światło” widzę moje odciski .

Kurz jest niewidoczny chyba tylko na jasnoszarych meblach . A szarych mebli nie chcę. Cóż zrobić?

Fakt, na moich kaflach w lazienkach i kuchni widac dopiero jak wylewam wode z wiadra po myciu. Panele chociaz bardzo jasne tez sa spoko. Meble w kuchni troche mnie denerwuja, bo zacieki na nich widac. Szczegolnie na tych gladkich antracytowych, o satynowej powierzchni. Te wymienie z czasem na inne. W ogole mysle czy by nowych frontow nie zamowic. Ale poczekam jeszcze ze dwa lata Blaty mam z plyty i na razie jest ok. Docelowo wymiana bedzie na konglomerat lub granit. U mnie o tyle to kosztowne, ze jest wyspa z bokami, duzo blatow i jeszcze na scianie by trzeba. Nie bede tam na pewno ukladac kafli.
Kurde latwiej by było nowy dom zbudowac
Agatorek 13:28, 25 mar 2026

Tarciu, ja nie mogę mieć jasnych podłóg. Widać każdy pojedynczy włos . A nie mam zamiaru codziennie odkurzać.
Tutaj też mam ten sam kamień na ścianie, co na blatach. Na pewno nie jest tak dużo, jakby było potrzebne u Ciebie, ale Ty masz ogromną kuchnię

Gosia, jeszcze nie wiem, ile to wyjdzie, jak będzie za drogo, to wezmę wtedy kamień (który też tani nie jest, oczywiście w zależności od rodzaju).
TAR 15:41, 25 mar 2026

No ja wiem, ze u Ciebie inne podlogi wchodza w gre. Ale o dziwo te jasne u mnie sa spoko jesli chodzi o widocznosc brudu. Mialam raz biale kafle na podlodze. To dopiero horror widac wszystko. A na wynajetym kafle ala bialy marmur i do tego blyszczace - mozna sie pociac takie zamaziaje i wiecznie kłaki bylo widac. Do tego draznilo mnie ich ulozenie, nie dosc ze wzor niezachowany to jeszcze fugi sie nie zgrywaly. Jakis amator to kladl.
Nad konglomeratem nie myslalas jako blat? Piekne sa. Dla mnie to taka opcja ekonomiczna do kamienia.
Judith 15:47, 25 mar 2026

Wspaniałe te blaty! Podobnie jak Polon tez widziałam takie dzieła tylko jako stoły. Jako blaty to będzie po prostu opad szczeny! .
Agatorek 19:19, 25 mar 2026

Tarciu, dlatego na podłogę tylko matowe płytki.
Chociaż mam schody z granitu (w połysku) i nie widać smug. Ale to tylko dlatego, że mają dobry „wzór” .

O konglomeracie jeszcze nie myślałam. Ale może będę musiała, jak dostanę wycenę blatu z żywicy epoksydowej
Sprawdzę sobie cenę takiego blatu z żywicy i np granitowego
Magma Gold też by pasował

Judith, tak jak napisałam wyżej, to wszystko zależy od wyceny, jeszcze nie nie jestem na tym etapie .

Teraz jestem na etapie poznawania cen za ułożenie płytek (na podłogę i w łazienkach). Zwłaszcza tych 120x120. Oczywiście zdawałam sobie sprawę, że skoro płytki są duże (niestandardowe), to i ich koszt będzie wyższy. Ale nie zdawałam sobie sprawy, że aż tyle …. Sprawdzam oczywiście w kilku miejscach. I niektórzy dają cenę ułożenia za 1m2 dużo wyższą niż zapłaciłam za 1 m2 tych płytek …
Agatorek 19:27, 25 mar 2026

A wracając do ogrodu, fiołki się pojawiły

Przy basenie są rzeczki , trochę słabo widać, ale są.

TAR 21:09, 25 mar 2026

Napisalam i skasowalam bo mi net sie zwiesil. Drugi raz nie pisze
TAR 21:10, 25 mar 2026

Cudne fiolki. U mnie jeszcze nie ma. Za to pada
LIDKA 21:12, 25 mar 2026

Lubię zapach fiolków. Fajna rzeczka. Agnieszka gust masz doskonały. Meblowe inspiracje super.
Agatorek 09:50, 26 mar 2026

Tarciu, u mnie wczoraj też trochę popadało. Nie za dużo.

Dzięki Lidka