Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Dorii 22:08, 01 kwi 2021

Japońskie poduchy z rododendronów
https://pin.it/4DxFuPQ
https://pin.it/2ryddhG
Agatorek 09:42, 02 kwi 2021

Dorii ale super te kulki rodkowe
U mnie raczej nierealne, moje zbyt mizerne są . Jak po przycięciu się nie poprawią, to będziemy się żegnać .

Basiu
udało mi się dziś zapisać na szczepienie 19 maja. Ciężko było (serwery pewnie im się grzały), ale dałam radę (ja i eM tego samego dnia, w jednym miejscu, 5 minut odstępu, niedaleko moich rodziców, więc wpadniemy na wizytę ).
Judith 11:24, 02 kwi 2021

Właśnie z głupia frant sie zalogowałam i mam termin na 29 kwietnia... Małżonek jest w innej grupie wiekowej i terminy ma bardziej odległe...
Zobaczymy jak to będzie...
Agatorek 15:28, 02 kwi 2021

Na kwiecień? Ale gdzieś w Twojej okolicy?
Przecież „młodsi” (40-60) mają mieć terminy w drugiej połowie maja.
Jeden wielki bur... bałagan
Judith 15:58, 02 kwi 2021

W mojej jak najbardziej - 10 minut autem. Mąż ma z kolei na połowę maja w Warszawie - też można powiedzieć, ze w okolicy.
Pytanie czy te szczepienia faktycznie bedą. Pożyjemy, zobaczymy.
Judith 16:22, 02 kwi 2021

W temacie rodków - nie miałam pojęcia, ze takie efekty można osiągnąć. Pytanie ile lat trzeba czekać, by taka poducha powstała? I czy w naszym klimacie to jest możliwe do osiagniecia? Czytałam, ze rododendrony bardzo powoli wracja do formy po przycięciu. Na tyle powoli, ze zaleca sie przycinać jednego roku tylko jedna stronę... Hmmm. Trochę jestem zagubiona...

Edit: Dori, praktykowałaś takie mocne przycinanie rodkow?
Kasya 16:35, 02 kwi 2021

Dorii napisał(a)
Japońskie poduchy z rododendronów
https://pin.it/4DxFuPQ
https://pin.it/2ryddhG

To wyglada bardziej na azalie, to tez są rododendrony
Basieksp 17:02, 02 kwi 2021

My z mężem też już my terminy, ja po zmianie z wczorajszego żartu 24 maj, a do mojego męża sami zadzwonili i ma termin na 21 kwietnia, on był tylko zgłoszony jako chętny, bo wczoraj nie zdążyłam go zapisać, serwery padły, także jesteśmy zaskoczeni że do niego zadzwonili przed terminem mam tylko nadzieję że to nie jest kolejny błąd systemu
Dorii 18:14, 02 kwi 2021

Judith napisał(a)
W temacie rodków - nie miałam pojęcia, ze takie efekty można osiągnąć. Pytanie ile lat trzeba czekać, by taka poducha powstała? I czy w naszym klimacie to jest możliwe do osiagniecia? Czytałam, ze rododendrony bardzo powoli wracja do formy po przycięciu. Na tyle powoli, ze zaleca sie przycinać jednego roku tylko jedna stronę... Hmmm. Trochę jestem zagubiona...

Edit: Dori, praktykowałaś takie mocne przycinanie rodkow?

Sama nie przycinałam. Na razie mam trzy sztuki od Tarci zadołowane, czekają na docelową miejscówkę.
Taki efekt to na pewno lata systematycznego przycinania. Żeby osiągnąć poduchy nie można zostawić rośliny samej sobie a potem radykalnie przyciąć bo będzie łysa, jak z bukszpanem czy cisem. Dla większości krzewów czy drzew odbudowanie się po radykalnym cięciu to ogromny wysiłek. Zazwyczaj zaleca się żeby robić to na połowie rośliny np stare rzywopłoty grabowe, wszystko poto by nie pozbawić liści czy igieł całkowicie. Przycięta strona spokojnie odrasta karmiona tą drugą. Szczególnie ważne u roślin które wolno rosną.
Judith 18:25, 02 kwi 2021

Hmm. Nie można porównywać postępowania z rodkami z postępowaniem z innymi krzewami, takimi które przycina sie rutynowo.
Agnieszko, zrób jak Ci intuicja podpowiada, nie licz jednak na to, ze - w przypadku rodkow - cięcie będzie remedium na ich marność. Moje tez są marne, sporo dobrych rad w tym temacie udzieliła mi Marta - w tym roku daję im ostatnią szansę, zastosuje sie do jej rad. Realizacja najważniejszej już jest - phmetr zamówiony .