Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

ajka 22:00, 02 kwi 2021

O widzę temat rododendronów, niestety mój największy okaz po zeszłym lecie marnieje w oczach, próbowałam go dopieścić, torfem kwaśnym, nawozem, podlewaniem. Wszystkie rododendrony (mam 3) dostały szczepionkę mikoryzy, środek na nicienie, niestety ten jeden wygląda coraz gorzej, zapowiada się, że wyleci OUT A chyba ze 2-3 stówy za niego dałam
Alija 22:58, 02 kwi 2021

Agnieszko! Wesołych świąt i dużo zdrówka!
Dorii 23:02, 02 kwi 2021

Judith napisał(a)

Kurczę, już napisałam post, ze racja, ze sie wycofuję, ale...
Ale jednak ten artykuł jest o czyms innym, niż ja napisałam. Nie napisałam, ze rododendronów nie wolno nigdy ciąć. Ja napisałam, ze do nich niezbędne jest odmienne podejście niż do innych krzewów. I ze z marnego nie zrobimy cięciem bujnego. A marny rozumiem jako słabo rosnący. Jak wspomniałam - ja mam kilka marnych. 3 lata temu jednemu z nich niechcący ułamałam gałązkę, zaraz to ułamanie wyrównałam przycięciem,. Dziura w krzaczku jest w tym miejscu do dziś...

Ja nie polemizuję, wypowiedziałam się tylko na temat cięcia a nie ratowania stanu rośliny. Żadnej rośliny nie uleczysz cięciem a dla rodków z tego co pisała Toszka bardzo ważna jest gleba. Kwaśna ale lepiej niż torf dać igły sosnowe, rozdrobnione suche liście dębowe i siarkę. Gleba powinna być lekka próchnicza. Najpierw jednak warto sprawdzić jakie pH ma gleba bo może jednak to nie to. A i jeszcze podlewanie bo one mają płytki system korzeniowy i jak z nieba nie dostają regularnie, bądź rosną pod drzewami to trzeba je podlewać.

A o oprysku wiosennym dla rodków czytałaś? Nie pamiętam z czego to było ale jak mają braki to właśnie ten oprysk jest pierwszym i najszybciej działającym sposobem. Poprawienie gleby zadziała z opóźnieniem.
Dorii 23:03, 02 kwi 2021

Znalazłam, mam nadzieję że podawana pocztą pantoflową nie została zmieniona

Kokesz napisał(a)
Ku pamięci:

Mikstura Bogdzi na Rh

Stosuję tylko (jak oczywiście nie zapomnę) „pryskaną” miksturę Bogdzi i po przekwitnięciu obrywam zwiędnięte kwiaty.
Miksturę Bogdzi pewnie pamiętasz, ale gdy nie, to dla przypomnienia : 2,5 ml nawozu FLOROVIT + 10 ml ŻELAZA ogrodniczego + 10 ml nawozu PINIVIT + 1 litr wody.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1012
greg66 10:32, 03 kwi 2021

Agnieszko dużo zdrowia i spokoju
Agatorek 11:17, 03 kwi 2021

Basiu korytko miewa się dobrze, gotowe już jest (ale jeszcze u kowala), zdjęć robionych przeze mnie nie mam, więc trzeba troszkę poczekać.

Kasiu zrobię fotki, przed pracą, bo czyściutki jest jeszcze .

Aniu szkoda, gdyby Twój okaz wyleciał. Troszkę kosztował. Moje były przesadzane od mojej mamy, więc „darmowe”.

Alicjo dziękuję i wzajemnie

Dori super, że znalazłaś ten przepis od Bogdzi. Dzięki

Dziękuję Grzesiek, wzajemnie zdrowych i spokojnych Świąt
antracyt 12:30, 03 kwi 2021

Agatorek napisał(a)
Mam już traktorek , z glebogryzareczką .
Po Świętach pierwsze próby

Chyba byłaś bardzo grzeczna, że zając Ci taki fajny wielkanocny prezent przyniósł
Basieksp 13:38, 03 kwi 2021

Również skladam świąteczne życzenia, dużo słońca życzę
Juzia 14:51, 03 kwi 2021

Tobie również Wesołych Świąt!

sarenka 14:53, 03 kwi 2021

Agnieszko, dziękuję za życzenia. Dla Ciebie i Twoich bliskich zdrowych i błogosławionych świąt Wielkanocnych

Muszę Twój ogród obejrzeć cały