Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

beamilusia 09:55, 07 kwi 2021

Witaj Agnieszko. Ładne kulki kupiłaś, każda innej wielkości. I już rosną w ogrodzie.
I zdobią rabaty. Nie wiem, jak gęsto posadziłaś te bukszpany. Jeśli chcesz posadzić między bukszpanami berberysy, radzę je rozsadzić. Mam na klombie posadzone berberysy Admiration. One rosną niskie w takich półkulkach. Rosną u mnie kilka (-naście) lat i każdy zajmuje okrąg ok 80 cm. Ostatniej wiosny trochę je przycięła, bo wrastały w bukszpany. Miłego dnia, u mnie zimowo za oknem .
Agatorek 10:19, 07 kwi 2021

Beatko, zmieniłam trochę plany, przez wpis Sylwii i Twój .
Te bukszpany przed domem mają między sobą przerwę około 50 cm (mniej więcej). Więc nie będę między je nic sadzić. Trochę podrosną, i będę starać się je utrzymywać tak, żeby się nie stykały ze sobą.
Myślałam o berberysach thunberga concorde, są chyba trochę mniejsze od Twoich ale posadzę je od strony domu.

Miłego dnia, u mnie +1, bez śniegu póki co.
Pozdrawiam
Agatorek 10:22, 07 kwi 2021

Basiu, ja lepinox i mospilan kupowałam na Allegro.
Spróbuję dziś kupić ten nawóz na start z ukorzeniaczem, o którym pisała Asia.

Hej Ewa
Myślałam mocno nad cisami, mam nawet kilka większych krzaczków, ale jednak bukszpany „musiałam” kupić .
Kasya 10:25, 07 kwi 2021

Ja jak się spóźnię z lepinoxem i zobaczę juz gasiennice to pryskam spintorem bo działa tez na jaja
Agatorek 10:36, 07 kwi 2021

Milka 13:47, 07 kwi 2021

Agatorek napisał(a)
Ale zamiast fotek traktorka wrzucę coś innego.
Wbrew wszelkiej logice kupiłam bukszpany .
Zrobiłam wcześniej ankietę we wsi i ćmy jeszcze tu nie było (a bukszpany są w kilku gospodarstwach). Trudno, jak już kiedyś pisałam: No risk, No fun (No money )

Przed świętami przyjechały (elegancko, Pan sprzedający wcisnął wszystko do suva, vw touarega , także miały komfortową podróż).

I posadziłam

Na rabatkach przed domem - mniejsze „kulki”

Od strony trawy będą jeszcze posadzone kulki, jak tylko przyjdą. Między nimi chcę posadzić berberys, nie pamietam w tej chwili nazwy, w każdym razie jest bordowy, rośnie nie za duży i w kulkę.

Za rzędem kulek od strony trawy (tych kulek jeszcze nie mam) posadzę hortensje ruby annabelle. Od strony kostki będzie najprawdopodobniej magnolia na pniu, Genie albo Black Tulip (jest w tej szkółce niedaleko mnie, juź się dowiadywałam). Do tego jakaś trawa ozdobna. Albo sesleria jesienna albo sporobolus różnołuskowy.

Udane zakupy kulki musisz pilnować, ja mimo pilnowania ponad 20-letnie straciłam.
Magnolia Black tulip jest niezła, ale raczej bym tu posadziła Sunsation, rośnie kolumnowo i jest mega, kwitnie bajecznie. reszta planu podoba mi się bardzo No i te lampy, cudo.
Agatorek 13:57, 07 kwi 2021

Dziękuję Irenko .
Jak będę w szkółce z Magnoliami, to się porozglądam. Genie albo black tulip byłyby szczepione na pniu, ich wzrost byłby pod kontrolą.

Wracamy właśnie z castoramy ze stożkami bukszpanowymi . Większe przyjadą kurierem.
Mieliśmy jechać jeszcze do Pęchcina, ale uznaliśmy, że to bez sensu. Pada gesty śnieg, jest bardzo zimno, więc nie byłoby tej przyjemności. Zresztą u nas jeszcze nic prawie nie ruszyło. A patyków w zimnicę oglądać mi się nie chce.

Traktorkiem też dzis nie wyjedziemy
Judith 14:07, 07 kwi 2021

Niesamowita różnica w pogodzie na Mazowszu . U mnie słońce i trochę chmur i 10 stopni!
mrokasia 14:27, 07 kwi 2021

U mnie aktualnie 6 stopni i słońce ale przed chwila padał śnieg. Na niedzielę prognoza pokazuje 18 stopni. Zwariować można.
Judith 14:45, 07 kwi 2021

A u mnie właśnie sypało przed chwila . Już po - teraz znów słońce. Stad wnioskuje, ze Ty Mrokasia bliżej Warszawy ode mnie .