Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Napia 20:52, 07 mar 2022

Werbena bardzo późno rusza i nawet jeśli przemarza, to wokół pojawia się dużo siewek. Także werbena z nasion potrzebuje czasu, dużo czasu i ciepła

W tym roku kupiłam pierwsze miskanty (poza ML, który specjalnie nie przyrasta) i jak rozumiem, musze się zaopatrzyć w odpowiednie narzędzia do podziału - piłę, siekierę, młotek - brzmi, jakbym urządzała salę tortur
Agatorek 21:41, 07 mar 2022

Aga, tak, ale to zależy jakie trawy kupisz. Jak mniejsze sadzonki, to narzędzia tortur nie będą Ci potrzebne w tym i przyszłym sezonie .
Rumianka 12:14, 08 mar 2022

Oprócz tych delikatnych narzędzi ogrodowych, my kobitki, słaba płeć musimy mieć również pod ręką, te srogie "narzędzia tortur"...Ha,ha...:
Gruszka_na_w... 12:20, 08 mar 2022

Napia, dzielenie miskantów czeka Cię za jakieś 5 lat. Masz czas.

Aga, u mnie da się podłubać w ziemi tylko na rabatach podokiennych. Warzywnik i reszta ozdobnych rabat wciąż ma ją zmarznięta glebę. Od paru dni dzienne temperatury nie są wyższe niż 2 stopnie, nawet jeśli wyjdzie słoneczko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
April 14:00, 08 mar 2022

Agnieszko, fajne te twoje rękawiczki
Ja tam cały czas korzystam z patentu na nitrylowe i potem grubsze. Do pielenia podwójne nitrylowe. Wtedy dobrze czuję co skubię.
Ja generalnie ręce MUSZĘ mieć zawsze czyste, takie natręctwo Bez rękawiczek to bym chyba co dziesięć sekund latała żeby umyć.

Chciałabym też wysiać werbenę i chyba jednak nie do doniczek czy skrzynek ale od razu na rabaty. Ze skrzynek nigdy nie mam czasu przesadzić i umierają nawet jak coś wzejdzie.
Rzucam się na te wysiewy wczesną wiosną chyba tylko po to żeby coś robić, bo potem niewiele trafia na rabaty
Agatorek 15:38, 08 mar 2022

Elisko, te narzędzia tortur są bardzo przydatne .

Haniu, u mnie tylko można działać na wybranych rabatach. Tam, gdzie jest słońce od samego rana, to można coś powydłubywać. Tam, gdzie jest chociaż odrobina cienia, to niestety kamień.

Aprilku, też zakładam gumowe/nitrylowe rękawiczki pod zwykle, szczególnie do pielenia.
A w to, że później niewiele trafi na rabaty, to ciężko uwierzyć. Widziałam, że pytałaś o ambrowca kolumnowego . U Kalisiaka (w necie) widziałam mniejsze okazy .
Narsilia 09:40, 09 mar 2022

Hej przyszłam się przywitać w Twoim wątku, piękna duża działka, sam podjazd robi wrażenie WOW
super motyw we wszelkich okuciach i małej architekturze z motywem róży,
a historia z myszką wel szczurkiem mnie rozbawiła do łez
Pięknie urządzasz ogród i wykrawasz nowe rabaty , ja wczytuje się dalej bo tego troszkę jest i oczywiście będę zaglądać.
Agatorek 18:27, 09 mar 2022

Hej Klaudia

Na razie masz szansę być w miarę na bieżąco .
Jeszcze z miesiąc będę pielić na rabatach. Później się zacznie kopanie fosy i wytyczanie nowych rabat .
Milka 15:51, 10 mar 2022

Fosa brzmi interesująco, będę podglądać
Gruszka_na_w... 14:06, 11 mar 2022

Informuję, że wczoraj przy czyszczeniu rabat dostrzegłam siewki werbeny patagońskiej. Mimo mroźnych nocy i zmarzniętej gliny miały się bardzo dobrze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies