Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Gosialuk 17:14, 14 mar 2022

Agnieszka o Hot Red chodziło mi o to, że hortensja sama w sobie wygląda na dużą. Moje sadzonki w doniczkach max 2l miały po dwa grube pędy wysokie na 70-80 cm i duże mięsiste liście w kolorze borodowym, bo kupowałam je jesienią dla tych przebarwiających się liści właśnie.
Zdjęcie wstawię u siebie.
Agatorek 19:35, 14 mar 2022

Dziękuję Gosiu, byłam, widziałam . Pięknie się przebarwiają. Nawet nie wiedziałam o tym. Kupiłam w sumie dla kwiatów (o ile zakwitną kiedyś ). Ale teraz widzę, że na jesieni będzie szał .

Anna_I 15:00, 15 mar 2022

Aga widzę, że i u Ciebie będzie się działo na działce i w donicach
Masz jakiegoś sprawdzonego dostawcę hortensji? Ciekawa jestem sadzonek jakie Ci przyjdą
Agatorek 17:43, 15 mar 2022

Aniu, co do bukietowych, to mam jeden sklep, z którego przychodziły mi ładne sadzonki. Wyślę Ci na priv.

A co do ogrodowych, to szukałam po odmianie, która akurat mnie interesowała. Więc będzie „niespodzianka” .
Jutro/pojutrze przyjdą 3 sztuki z zamówionych 5. Wstawię fotki .
Anna_I 18:36, 15 mar 2022

Super , dziękuję. Bardzo ładnie wyglądają te hortki, no i duże z nich okazy.
Czekam w takim razie na Twoje fotki z niecierpliwością
anuska2507 19:25, 15 mar 2022

Aga, chwaliłaś się kiedyś, że masz różne odmiany turzyc. Czy polecisz którąś jako tworzącą ładne zielone kępy? Niekoniecznie tak rozlazłą jak Ice Dance.
Agatorek 19:35, 15 mar 2022

Aniu I, jak tylko dojadą, to wstawię fotki ogrodowych .

Aniu, moje turzyce mają dopiero pierwszy sezon (sadzone były w ubiegłym roku), więc jeszcze nie wiem, które się nie rozłażą. Na razie nie mam żadnych odrostów.
Jeśli chodzi o ładne i zielone (bez pasków) kępy, to na pewno byłaby to turzyca pagórkowata (Carex Montana - gatunek, lub odmiana Raureif z delikatnymi paseczkami). Chyba się nie rozłazi.

Ice dance to podobno królowa odrostów i rozłażania się, więc każda inna będzie od niej w tej kwestii lepsza .
Napia 21:47, 15 mar 2022

Judith napisał(a)
Ja ze stoickim spokojem podchodzę już do wiosennego przemarzania hortensji ogrodowych, bo nawet jako zielone kule są piękne. Jak zakwitną dobrze, jak nie zakwitną - tez dobrze . Z okrywaniem ich zwyczajnie - mówiąc brzydko - nie chce mi się kombinować...

Ooo... ja mam podobnie Zielone też ładne
Agatorek 18:06, 16 mar 2022

Agnieszka, oby tylko były chociaż zielone

Dziś przyszły 3 szt hortensji ogrodowych.

O ile 2 sztuki You&Me Love wyglądają normalnie, na zdjęciu jedna z nich

Do Red Beauty mam pewne zastrzeżenia.

pąki ma czarne, wyglądają na suche, ale w środku są zielone (jeden poświęciłam).
Przycięłam kilka mniejszych pędów i środek jest biały, można dostrzec cieniutką zieloną otoczkę.

Będzie żyć?
Gosialuk 18:27, 16 mar 2022

Według mnie będzie żyć, choć na kwiaty pewnie przyjdzie poczekać. Ten ucięty pęd wygląda ok.
Moje okryłam włókniną, ale wiatr trochę to okrycie potarmosił i też niektóre pąki tak wyglądają.