Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Wiolka5_7 14:11, 11 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Informuję, że wczoraj przy czyszczeniu rabat dostrzegłam siewki werbeny patagońskiej. Mimo mroźnych nocy i zmarzniętej gliny miały się bardzo dobrze.

Wow! Ale wcześnie ,rok temu pokazały się w kwietniu
Agatorek 15:13, 11 mar 2022

Irenko, fajnie, zapraszam serdecznie

Ooo Haniu, No to nieźle. Będę musiała uważać przy pieleniu , bo ze względu na pogodę, jeszcze nie doszłam do rabat z werbeną

Wiolka, wiosna jednak chyba przyjdzie wcześniej, niż pokazują to temperatury .

Napia 22:33, 11 mar 2022

U mnie też już widać siewki werbeny. Także listki przy zeszłorocznych roślinach, tak że mimo mrozów, werbena patagońska ładnie przezimowała
Agatorek 23:15, 11 mar 2022

Aga, nie wiem, jak u Ciebie, ale u nas była bardzo „słaba” zima. Teraz tylko te przymrozki są niepotrzebne .
sylwia_slomc... 23:35, 11 mar 2022

Te przymrozki to lepiej teraz niż w maju U mnie werbeny nie widać, ale ziemia cięzka rok temu dopiero w maju się pokazywały
Agatorek 23:45, 11 mar 2022

W sumie masz rację Sylwia

Dziś zauważyłam, że hortensja ogrodowa (mam jedną, raz tylko kwitła, później przemarzała), powoli wypuszcza listki.
Niestety nie mogę jej okrywać, bo rośnie pod domem i okrycie długo by nie przetrwało.
Ale zamówiłam kilka sztuk do donic na taras .
Magara 23:54, 11 mar 2022

Aga, mieszkając w "mieście" miałam na tarasie, w skrzyniach, hortensje ogrodowe - kwitły co roku, nigdy ich nie okrywałam, bo nie wiedziałam, że są takie praktyki Przeniosłam je na działkę, obraziły się (miejskie panny widać ), przemarzają, nie kwitną. Okrywać ich już nie planuję bo ostatnie okrywanie skończyło się i tak majowymi przymrozkami...
A piszę o tym, bo może w Twojej taktyce jest właśnie klucz do sukcesu - ogrodowe na taras Ciekawa jestem jak Ci z nimi pójdzie
Agatorek 00:01, 12 mar 2022

Daga, najwyżej będą ładne kępki liści na tarasie . To jedyny powód, dlaczego jeszcze nie wykopałam tej nie kwitnącej .
Na tarasie będą miały cień przez większość dnia, od popołudnia słońce. Ta nie kwitnąca ma rano słońce, później cień do końca dnia.
Wiesz, ja pierwszego, czy drugiego roku przycięłam tą hortensje, bo gdzieś wyczytałam, że hortensje się przycina na wiosnę. Nie doczytałam tylko, że akurat nie dotyczy to ogrodowych .
Magara 01:03, 12 mar 2022

Ja właśnie wierzę, że te na tarasie będą u Ciebie miały szanse robić za gwiazdy A co do błędów ogrodowych - no nie rzucaj mi rękawicy
Basieksp 08:02, 12 mar 2022

Ta hortensja pewnie nie zakwitła, przez to cięcie ona kwitnie na zaszlorocznych pędach, ja wycinam im tylko przekwitłe kwiaty nad ostatnim pędem też swoich zbytnio nie okrywam, myślę, że z tego samego powodu co Ty, muszą sobie radzić, jedynie trochę stroiszu czasami się sprawdza