Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 20:05, 23 lut 2021

MiluniaB napisał(a)
Coraz więcej osób odwiedzających na Twoim wątku - fajnie

Jestem ciekawa w jakim kierunku Twoje prace nad tworzeniem ogrodu pójdą

Czy cebulowe wiosną będą u Ciebie?

Na razie nie planuję, może kiedyś .
Chociaż nie ukrywam, że czosnki główkowate mi się podobają. Plusem jest to, że nie trzeba (chyba?) ich wykopywać po roku.
Agatorek 20:21, 23 lut 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Uff, przeczytałam wszystko Ależ początki emocjonalne były, aż się denerwowałam kilka razy Baardzo jestem ciekawa Twoich dalszych posunięć, bo mam wrażenie, że masz duży luz i jeszcze może pójść w różne strony O frontowej rabacie nie napiszę nic A rabaty wokół oczka za domem rzeczywiście rysujesz coraz ładniejsze.
Jeszcze taka myśl mi przyszła do głowy - skoro masz tak wielki teren, to nie mogłabyś wydzielić dużego terenu tylko dla psów tak, by nie musiały/mogły biegać po całym ogrodzie? Czy nie bierzesz takiej opcji pod uwagę?
I chyba, poza realizacją zamierzonej rabaty, pomyślałabym na Twoim miejscu w tym roku o posadzeniu jakiś dwóch - trzech zagajników świerkowych w rogach działki, żeby już sobie rosło piękne zimozielone tło. Ale to ja, bo ja kocham drzewa, a zwłaszcza świerki, sosny i brzozy.
Pozdrawiam serdecznie

Hej .

Tak, jak piszesz, raczej podchodzę na luzie . Sama chyba jeszcze nie wiem, jak to będzie wszystko wyglądać . Ale idę w kierunku fal i zawijasków, to się nie zmieni.
Psów raczej nie będę ograniczać, już się przyzwyczaiłam do ich „szkodnictwa”. Z biegiem czasu jest tego coraz mniej (a tak naprawdę, to moja wymówka, żeby nie zakładać trawnika, ale piszę to w tajemnicy ).
O zagajnikach pomyślę, to dobry pomysł.
Przed domem, a raczej trochę z boku (kiedyś wrzucę fotki), są już posadzone sosny w grupie. Na razie małe.
A z tyłu działki są mamutowce i metasekwoje (te akurat zrzucają igły).

Pozdrawiam również
Agatorek 20:28, 23 lut 2021

AlinaP napisał(a)
Hej Agnieszko. Zima już prawie za nami, ale to, co mogę doradzić w związku z odśnieżaniem długiej drogi dojazdowej: Najlepiej sprawdza się dmuchawa. Kiedy odsniezasz pługiem powstaje niecka-koryto, które w czasie zawiei szybko zapełnia się śniegiem. Dmuchawa wyrzuca śnieg na pewna odległość. Nie jest to takie proste, bo tak można działać przy suchym śniegu. Przy mokrym lepszy pług lub odpowiednio duża moc ciagnika Doświadczenie z tej zimy.
Poza tym Brzozowadziewczyna pisze, o czym ja też myślałam. W związku z psami również. Miałam podobne do Ciebie podejście do ogrodu-na luzie. Ale ważne było, żeby osłonić się od uciążliwych podmuchów wiatru i coś tam przysłonić.
Moje dwa ulubione słowa: docelowo i funkcjonalnie
Pozdrawiam

Nie odśnieżaliśmy w tym roku (w poprzednich nie było czego ) tej drogi dojazdowej, zazwyczaj śnieg jest zdmuchiwany przez wiatr, bo droga jest na nasypie. A po świeżym fajnie się jeździ .
Ale odśnieżanie mechaniczne przydałoby się „wewnątrz” , trochę odgarnialiśmy spod garażu i bramy, ale ciężko to szło .

I macie racje z osłanianiem się od wiatrów, działka jest odsłonięta i bywało już, że mi kanapa (taka z technorattanu) jeździła po tarasie. Raz nawet strąciła drewnianą huśtawkę w rabaty, a sama przeleciała przez trawnik, zerwała panel ogrodzeniowy i wylądowała u sąsiada na polu. To jeszcze było zanim ogrodziliśmy taras. Aż żałuję, że nie zrobiłam żadnych zdjęć wtedy .
Agatorek 20:29, 23 lut 2021

Alija napisał(a)
Agnieszko! Zerknęłam na "ogród pod chmurką" o którym pisałaś, dużo hortensji, traw, przestrzeń, ładnie. Można czerpać inspiracje.

Te nasadzenia właśnie zwróciły moją uwagę .
daszum 20:53, 23 lut 2021

Agnieszka, przeczytałam cały wątek. Zazwyczaj w projektowaniu się nie wypowiadam,ale dzisiaj robię wyjątek bo Ogród pod Chmurką to moje klimaty
Może zajrzyj jeszcze tutaj https://lukrecjowyogrod.blogspot.com/, może znajdziesz tam jakieś inspiracje. Lukrecja ma też swój wątek na Zielono zakręceni.

Mam do Ciebie jedno pytanie: dlaczego to oczko jest takie małe, ono ginie w tej wielkiej przestrzeni. Wiem, że wokół mają być szerokie rabaty, ale mając takie naturalne warunki zrobiłabym tam staw o pow.300 m2 otulony zielenią.
Napia 21:05, 23 lut 2021

Jeszcze nie oglądałam ogrodu pod chmurką, więc przyjemności jeszcze przede mną Natomiast doczytałam, że chcesz ogród planować etapami - to oczywiście ma swoje dobre strony, ale dobrze mieć najpierw jakiś ogólny zarys, a potem dopiero ogarniać kolejne rabaty. Mam nieduży ogród - ok. 1000 m2, a na początku plany zaczęły mi się wszystko rozjeżdżać, bo każda rabata była w innym stylu. I to sprawiło, że straciłam masę czasu i miałam dużo więcej pracy.
Agatorek 21:45, 23 lut 2021

daszum napisał(a)
Agnieszka, przeczytałam cały wątek. Zazwyczaj w projektowaniu się nie wypowiadam,ale dzisiaj robię wyjątek bo Ogród pod Chmurką to moje klimaty
Może zajrzyj jeszcze tutaj https://lukrecjowyogrod.blogspot.com/, może znajdziesz tam jakieś inspiracje. Lukrecja ma też swój wątek na Zielono zakręceni.

Mam do Ciebie jedno pytanie: dlaczego to oczko jest takie małe, ono ginie w tej wielkiej przestrzeni. Wiem, że wokół mają być szerokie rabaty, ale mając takie naturalne warunki zrobiłabym tam staw o pow.300 m2 otulony zielenią.

Dzięki, zaraz zajrzę do ogrodu Lukrecji .
Oczko jest takie małe, bo kopałam go sama .
Ale staw miał być, takie były plany na początku, jak się budowaliśmy. Ale taki duży staw wymaga miliona zezwoleń i papierków (przynajmniej w naszej gminie), tzn takie wrażenie odnieśliśmy, jak się orientowaliśmy w tym temacie w starostwie. Może teraz coś się pozmieniało, ale na razie mam się czym zajmować. Może kiedyś powstanie taki staw, między tylnym ogrodzeniem a laskiem. Ale to bardzo odległe i ewentualne plany .
Agatorek 21:49, 23 lut 2021

Napia napisał(a)
Jeszcze nie oglądałam ogrodu pod chmurką, więc przyjemności jeszcze przede mną Natomiast doczytałam, że chcesz ogród planować etapami - to oczywiście ma swoje dobre strony, ale dobrze mieć najpierw jakiś ogólny zarys, a potem dopiero ogarniać kolejne rabaty. Mam nieduży ogród - ok. 1000 m2, a na początku plany zaczęły mi się wszystko rozjeżdżać, bo każda rabata była w innym stylu. I to sprawiło, że straciłam masę czasu i miałam dużo więcej pracy.

Ogólny zarys mam . Będą (w sumie już są) elementy wspólne, powinno być Ok. .
Wokół domu mam już rabaty, które będę (za jakiś dluuuugi czas) liftingować w stylu tych obecnie planowanych .
Agatorek 23:30, 23 lut 2021

Danusiu, właśnie byłam w ogrodzie Lukrecji . Miałaś nosa . Bardzo mi się spodobał
Kasya 07:47, 24 lut 2021

Agatorek napisał(a)

Na razie nie planuję, może kiedyś .
Chociaż nie ukrywam, że czosnki główkowate mi się podobają. Plusem jest to, że nie trzeba (chyba?) ich wykopywać po roku.

Główkowate są na wiele lat, rozrastają sie