Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Magleska 22:59, 09 lip 2023

Agatorek napisał(a)
Kilka fotek z „przedogródka”. Ta część jest trudna w fotografowaniu. Za duży busz

dochodzisz do wprawy w fotkach

co to za ciemno fioletowa roślina na tym drugim zdjęciu ?

a werbeny faktycznie na maksa

i jeszcze -magic rococo ze stipą -boskie połączenie
Basieksp 23:03, 09 lip 2023

Fajne to przejście zaprasza by się wychylić i zajrzeć dalej, zaprasza do zwiedzania moja katalpa nie kwitnie, ale rośnie sobie ładnie, cieszę się bo długo startowała, ale tak jak kiedyś wspominałaś one później startują
Magara 23:26, 09 lip 2023

Aga, Ty jakiś inny świat teraz pokazujesz
To wpływ Jolanki???
Ja się chyba do Niej na jakiś kurs online zapiszę
Agatorek 23:59, 09 lip 2023

Ewa, bardzo dziękuję

Judith, dzięki! Tą rabatę muszę jednak ciut wcześniej fotografować, jak jeszcze dociera do niej światło. Spróbuję kiedyś też rano

Aniu, liście katalpy są świetne, wyglądają bardzo egzotycznie

Alicjo, dziękuję
Przedogródek (rabata z werbeną i ze stipami) powstawała w tym samym czasie, co reszta nowych rabat, czyli od wiosny 2021. Rzeczywiście szybko poszło!

Marysiu, widocznie, wbrew temu, co piszą, werbena lubi glinę

Madzia, to fioletowe coś, to szałwia Schwellenburg. Minus jest taki, że na koniec kwitnienia trochę się pokłada, ale jest bardzo ładna
Śmiem stwierdzić, że większość róż wygląda bosko ze stipą

Basiu, na kwitnienie niestety troszkę poczekasz. Ale myślę, że maksymalnie 3 - 4 lata. Katalpy bardzo szybko rosną. U mnie to drzewisko rośnie około 6-7 lat. Sadzony był patyk . Kwitnie od jakichś 2 lat.

Magarku, tak to wpływ Jolanki . W skrócie : trzymać aparat (telefon) poziomo, robić zdjęcia wcześnie rano lub późnym popołudniem, najlepiej przy zachodzie słońca i trzymać telefon nieco niżej (nie na wysokości oczu).
Kurs podstawowy masz już zaliczony

LIDKA 08:06, 10 lip 2023

Nie miałam świadomości że masz taki busz z przodu. Piękne.

Mi na razie z werbeną słabo idzie.

A stipa z różami cud.

Pojechałam przez Ciebie wczoraj po te róże. Nie było magic rokoko to przywiozłam candy rokoko 3 szt.

Bedę mieszać na jednej rabacie.

Za tydzień urlop to podziałam.
Agatorek 08:39, 10 lip 2023

Lidka, busz jest, bo nasadzenia wokół małych oczek były robione zaraz po budowie domu, czyli jakoś w okolicach roku 2016 .

Z róż rokoko będziesz zadowolona, ładne są i bujnie kwitną
Gosialuk 17:13, 10 lip 2023

Haha, ten skrócony kurs fotografowania mi też się przyda.
Dzięki
Agatorek 19:26, 10 lip 2023

Trenować do skutku
Gruszka_na_w... 20:18, 10 lip 2023

Z tego przedogródka wyszło już fajne założenie parkowe. Kiedy rabaty w głębi ogrodu dojrzeją, to będzie z tego całkiem przyjemna trasa spacerowa, z łukami, tajemniczymi przejściami, światłocieniem.
Potwierdzam, że werbena uwielbia glinę. Niektóre werbenki zimują mi już trzeci rok.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:49, 10 lip 2023

Agatorek napisał(a)

Magarku, tak to wpływ Jolanki . W skrócie : trzymać aparat (telefon) poziomo, robić zdjęcia wcześnie rano lub późnym popołudniem, najlepiej przy zachodzie słońca i trzymać telefon nieco niżej (nie na wysokości oczu).
Kurs podstawowy masz już zaliczony

Wcześnie rano znaczy, o której??? Bo ja z tych, którzy świt od drugiej strony raczej oglądają