Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 08:17, 20 kwi 2026

GingerO napisał(a)

Mają 4 lata, podlewamy, nawozimy. Jedyny problem to perz który je opanował, choć plewiony wiele razy... zamierzamy je znów wypieli i przykryć wloknina niestety.

Perz pod wlólniną będzie żył. Będą zbitki takich białych dlugasnych kłączy na samym wierzchu.
Miałam i doświadczyłam.
Ja swój wykopywałam widełkami aż do skutku. I trochę pryskalam z małego opryskiwacza tuż przy ziemi i trzymałam w drugiej ręce kawał dykty w pionie żeby nie oberwały tujki i inne. Cierpliwość się opłaciła.

Za to skrzyp mam. Zaczyna właśnie wyłazić.
April 08:34, 20 kwi 2026

Ale ci zazdroszczę, moje gaury chyba wszystkie padły, nie marzę nawet o siewkach.
A masz przetacznikowce? Bardzo by pasowały do twojej działki.
pestka56 09:29, 20 kwi 2026

LIDKA napisał(a)

Perz pod wlólniną będzie żył. Będą zbitki takich białych dlugasnych kłączy na samym wierzchu.
Miałam i doświadczyłam.
Ja swój wykopywałam widełkami aż do skutku. I trochę pryskalam z małego opryskiwacza tuż przy ziemi i trzymałam w drugiej ręce kawał dykty w pionie żeby nie oberwały tujki i inne. Cierpliwość się opłaciła.

Za to skrzyp mam. Zaczyna właśnie wyłazić.

To jedyny sposób na perz. Zresztą na skrzyp też skuteczne jest tylko wyciąganie.
Włókninę perz potrafi przebić, a korzenie pod spodem rosną jakby to lubiły.
mrokasia 10:52, 20 kwi 2026

U mnie niektóre gaury już wylazły, ale nie wszystkie. Na razie nie ruszam. O siewkach też mogę pomarzyć...
TAR 11:00, 20 kwi 2026

U mnie czesc gaur wyszla i to te mlode, slabsze sadzonki a te stare dorodne jeszcze w uspieniu. W maju sie moze pokażą.
olciamanolcia 11:02, 20 kwi 2026

Mam trzy gaury ale w tym poim buszu pod grabami nie widzę aby ruszyły
Ichigo 14:06, 20 kwi 2026

Lidka, wspaniała wycieczka . Najbardziej mi się podoba, że Paryż jest taki zielony, a zieleń miejska jest pięknie wkomponowana w architekturę. I te cudne kasztanowce! Różowe! Faktycznie cała roślinność wygląda tak, jakby wystartowała wcześniej niż u nas.
Ogrody Wersalu rzeczywiście wyglądają tak sobie, żadnych kwiatów, żadnego koloru. Poza zielonym. Pewnie bym zwiedziła, ale to Luwr byłby dla mnie na szczycie listy. Uwielbiam malarstwo i sztukę.
Cieszę się, że Paryż Ci się podobał. Fajnie, że podzieliłaś się z nami fotkami .
Patrycja_KG_Lu 20:16, 20 kwi 2026

U mnie gaury ruszyły, mają listki i jakieś małe dzieci w niewielkiej gromadce. Będę sadzić je na froncie i zachodzie.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
LIDKA 20:18, 20 kwi 2026

Popadało u mnie od wczoraj wieczora z przerwami do dziś popołudnia. Ogród i okolica się zieleni w oczach. Byłam na spacerku z psiurkiem. Wilgoć unosi się w powietrzu.
LIDKA 20:19, 20 kwi 2026

mrokasia napisał(a)
U mnie niektóre gaury już wylazły, ale nie wszystkie. Na razie nie ruszam. O siewkach też mogę pomarzyć...

Kasia a może jeszcze czasu trzeba. Ja nie mogłam się doczekać werbeny a teraz mogę mieć jej po dziurki w nosie.