Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

TAR 13:38, 04 lut 2025

No oczywiscie klona pokazujesz ale model siersciowy sam sie ustawil, ma parcie na szklo jak moja pierwsza parka bialasow, obecne dwa male to wichry nieustawne

Utnij te galaz zobaczymy czy wertycilioza. Bo na przemarzniecie to nie wyglada. Tak mi rok temu padl North Wind. Moim zdaniem zarazony juz ze szkolki przyszedł. Jak nie wertycilioza to jakims grzybowym spryskaj i podlej mikstura czosnkowa, previcur tez nie zaszkodzi albo jakis proplant grzybowy, no i funaben na rane. Czasem mozna odratowac. Ja swoj Sango-kaku tak odratowalam. Poszły w diabły 2 głowne galezie i zostal kikut pnia i z niego puscił gałazki. Ma 4 lata i na razie odpukac rosna. A dostał w palnik po 3 krotnym przesadzeniu i zabraniu z poprzedniego ogrodu. Moje rosliny nie maja ze mna lekko. Przeprowadzaja sie tak czesto jak ja
sylwia_slomc... 18:59, 04 lut 2025

April napisał(a)
Fotka dla Tarci.
Mój zdychający Shirashawy. Obcięta w zeszłym roku gałąź. I widać że kolejna, ta po prawej jest czarna.
Nie wiem czy ciąć czy czekać.

Tnij, nie czekaj. Jak ziemia odmarznie lej Magicurem lub Previcurem dokładnie klona i ziemię wokół raz w miesiącu, przynajmniej trzy miesiące z rzędu. I narzędzia dokładnie odkażaj te co do grzebania w ziemi też.
ewsyg 19:06, 04 lut 2025

Jolu, zdrówka życzę.
Ty masz oczara w donicy ?
Makao 19:07, 04 lut 2025

A co to za kotek na zdjęciu? Nie znam
April 11:06, 05 lut 2025

Makao napisał(a)
Bardzo ładne masz oczary.

Aniu dzięki
April 11:09, 05 lut 2025

TAR napisał(a)
Jola, oczary wymiataja. Moj tez zakwitl ale nie tak spektakularnie. I kalina Dawn ma kwiaty.

Tarcia, na zdjęciu to lepiej wygląda. Generalnie gdyby nie to że kwitną o takiej porze że nawet kolorowy papierek w śniegu cieszy, bo myślisz że to kwiatek, to bym nie kupiła. Szału nie ma, jest ok.
Szkoda że u mnie za sucho bo ta twoja kalina bardzo ładna.
April 11:12, 05 lut 2025

nicol21 napisał(a)
Wróciłam do zdjęć jesiennych - piękny park masz! a te późnojesienne widoki na pewno bardzo cieszyły!!

Bardzo dziękuję
Mało jesień mnie cieszyła bo nie miałam czasu oglądać ogrodu. Może dwa razy wyszłam zrobić zdjęcia i to tyle. Ale przynajmniej teraz mogę do tych zdjęć wrócić I to cieszy
April 11:16, 05 lut 2025

Magara napisał(a)

Jola, ścięłam już swoje dwa dni temu chyba, bo strasznie śmieciowo wyglądały... Szkoda, że nie poczekałam na Twoją odpowiedź - nie wiedziałam, że one takie "siejne" i wrzuciłam do kompostownika Będę mieć nowego wroga w postaci sryliarda siewek w warzywniku???

Myślę że tragedii nie będzie, choć faktycznie lepiej nie wrzucać do kompostownika tych kłosów. No ja wrzucam, ale nie używam kompostu w warzywniku (nie tylko dlatego że nie posiadam warzywnika) Swój kompost używam do dołków do sadzenia. Więc te nasiona raczej mi nie wyrosną z głębi 50-80 cm Toteż nie zastanawiałam się nad tym tak głęboko.
Poza tym pewnie sporo już i tak ci się do stycznia wysiało na rabatę
April 11:17, 05 lut 2025

TAR napisał(a)
No oczywiscie klona pokazujesz ale model siersciowy sam sie ustawil, ma parcie na szklo jak moja pierwsza parka bialasow, obecne dwa male to wichry nieustawne

Utnij te galaz zobaczymy czy wertycilioza. Bo na przemarzniecie to nie wyglada. Tak mi rok temu padl North Wind. Moim zdaniem zarazony juz ze szkolki przyszedł. Jak nie wertycilioza to jakims grzybowym spryskaj i podlej mikstura czosnkowa, previcur tez nie zaszkodzi albo jakis proplant grzybowy, no i funaben na rane. Czasem mozna odratowac. Ja swoj Sango-kaku tak odratowalam. Poszły w diabły 2 głowne galezie i zostal kikut pnia i z niego puscił gałazki. Ma 4 lata i na razie odpukac rosna. A dostał w palnik po 3 krotnym przesadzeniu i zabraniu z poprzedniego ogrodu. Moje rosliny nie maja ze mna lekko. Przeprowadzaja sie tak czesto jak ja

Dzięki za rady. Może coś w weekend powalczę. Mus tylko ogrodniczy z listą tych mikstur zaliczyć
April 11:19, 05 lut 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tnij, nie czekaj. Jak ziemia odmarznie lej Magicurem lub Previcurem dokładnie klona i ziemię wokół raz w miesiącu, przynajmniej trzy miesiące z rzędu. I narzędzia dokładnie odkażaj te co do grzebania w ziemi też.

Sylwia, nigdy jakoś nabożnie to czyszczenia narzędzi nie podchodziłam i rzadko na grzyba coś używałam bo w moich suchym lesie problem praktycznie nie istniał.
Muszę zatem nabyć specyfiki. Dzięki.