Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

tulucy 19:26, 27 paź 2025

Jolu sąsiedztwa nowego współczuję.

Marcinki cudne. Te przy podjeździe takie niskie są faktycznie, czy tylko wrażenie? Wiosną się uśmiechnę o kawalątek. I służę moimi, mam głównie ciemny fiolet. I białe. I wrzosolistne.
LIDKA 20:27, 27 paź 2025

Wszyscy znamy tę sytuację z sąsiadami. Dochodzę do wniosku że działki pod zabudowy powinny mieć min 2 tys M2 bo mój 1300m2 za mały. Już z 3 stron mam sasiadów a wkrótce będę mieć z 4 strony. Jedni z sasiadów mają 6 okien w moją stronę.

Dlatego mam te betonowe 2 M płoty i tuje. A pomyślec że kiedyś myślalam o tych betonach że szpetne. Teraz się cieszę że je mam.
TAR 20:53, 27 paź 2025

Lidzia ja mam prawie 3 tys. I nadal za malo. Ale juz mi sie nie chce przeprowadzac. Bo budowac bym mogla ale juz nie mam sil na przeprowadzke i zalozenie nowego ogrodu. Pesel robi swoje
Ale w zyciu bym nie spodziewala sie ze 3 domy zbuduje. Za panienskich czasow marzylo sie o kawalerce a nie o domu
April 06:50, 28 paź 2025

MartaCho napisał(a)
Masz rację- drzew jest ogromnie szkoda, w ogóle brak wrażliwości ludzi na naturę przeraża- czy to u Ciebie teraz, czy wcześniej u Sylwii z Rancza. I też całkowicie się z tym zgadzam, dokładnie tak, jak w przypadku naszego sąsiedztwa- jak to jest możliwe, że gmina się na to zgadza? Zero wyobraźni! Żeby tak przez myśl im przeszło dobro pozostałych mieszkańców okolicy, to raczej się nie zdarza. O spadku wartości działki w przypadku takiego sąsiedztwa jak w naszym przypadku, w ogóle nie wspominam.
Myślisz, że Twoje nowe sąsiedztwo to na własny użytek buduje dom, czy będzie to inwestycja na sprzedaż?

No cóż, ludzie muszą gdzieś mieszkać. Każdy ma inne priorytety. Dla mnie była to możliwie maksymalna prywatność. Dlatego wyprowadziłam się 40 km od centrum Warszawy, mimo że codziennie jeżdżę tam do pracy. Działkę kupiliśmy 3 tys metrów w nadziei, że to wystarczy. Generalnie mam bardzo przytulnie. Do nowej sytuacji trzeba będzie się dostosować.
Sąsiedzi budują bliźniaka dla siebie i dla córki nastolatki.
April 06:51, 28 paź 2025

ewsyg napisał(a)
To nie gmina, to reguluje prawo budowlane. Plan zagospodarowanie przestrzennego musi opierać się o prawo budowlane. Skoro tak przewidziane są działki budowlane , to mogą i już. Nowy dom, nowy podatek od nieruchomości do budżetu gminy. Ja ma długi dom sąsiada w odległości 1,5 m od granicy. I tak mi łaskę zrobili, że nie wybudowali się w granicy.
Jola, masz w swoim leśnym ogrodzie grzyby ?

Ewo, nas dzieli jeszcze dodatkowo 4 metrowa droga dojazdowa do innej działki. Sąsiadowi po drugiej stronie pobudowali się w ostrej granicy działki.
U mnie grzybów nie ma, ogród pochłonął cały las
April 06:54, 28 paź 2025

mirkaka napisał(a)
Piękny las
Ja też znam ból nowego sąsiedztwa, u mnie 3 piętrowy blok
Twoi sąsiedzi będą mieli piękne widoki z okien na twój las

Dzięki Mirko. Bloku współczuję, u mnie nie byłoby takiej możliwości, na szczęście.
Sąsiedzi widoków mieć nie będą bo się zamierzam szczelnie zasłonić
No chyba że zaproszę ich na grilla
April 06:57, 28 paź 2025

TAR napisał(a)
Choiny troche beda rosly. Bys mogla tam tez dac jakies drzewo z wieksza korona szybko rosnace. Moze graba albo sliwe nigra. Szybko rosna.

Wiesz co, u mnie choiny są najszybciej rosnącymi drzewami. Na tej fotce są właśnie 4 choiny, a po prawej od nich grab. Sadzone razem. Ale grab jest chudy, rachityczny, mimo że wysoki. A choiny fajnie się zagęszczają jak je ciąć. Zamierzam te małe choiny dobrze dokarmić i napoić, to się postarają

April 07:00, 28 paź 2025

tulucy napisał(a)
Jolu sąsiedztwa nowego współczuję.

Marcinki cudne. Te przy podjeździe takie niskie są faktycznie, czy tylko wrażenie? Wiosną się uśmiechnę o kawalątek. I służę moimi, mam głównie ciemny fiolet. I białe. I wrzosolistne.

Marcinki przy wjeździe są takie niskie. Dostałam od Kwarteta. Nie pamiętam co to za odmiana, Ania też pewnie już nie. Przypomnij się wiosną bo ja nie mam pamięci. Musisz przyjechać, dawno nie byłaś
April 07:02, 28 paź 2025

LIDKA napisał(a)
Wszyscy znamy tę sytuację z sąsiadami. Dochodzę do wniosku że działki pod zabudowy powinny mieć min 2 tys M2 bo mój 1300m2 za mały. Już z 3 stron mam sasiadów a wkrótce będę mieć z 4 strony. Jedni z sasiadów mają 6 okien w moją stronę.

Dlatego mam te betonowe 2 M płoty i tuje. A pomyślec że kiedyś myślalam o tych betonach że szpetne. Teraz się cieszę że je mam.

Lidka, ja mam 3 tysiące metrów. Jak widać, mogłoby być więcej
Ja będę miała tylko tych jednych tak blisko. Z innych stron drogi, do tego mocno osłonięte. Tutaj tylko ten rosnący las mnie tak zmylił, wydawało mi się że jest gęsto. Pomyliłam się. Jak wycięli drzewa, ukazała się naga prawda
April 07:03, 28 paź 2025

TAR napisał(a)
Lidzia ja mam prawie 3 tys. I nadal za malo. Ale juz mi sie nie chce przeprowadzac. Bo budowac bym mogla ale juz nie mam sil na przeprowadzke i zalozenie nowego ogrodu. Pesel robi swoje
Ale w zyciu bym nie spodziewala sie ze 3 domy zbuduje. Za panienskich czasow marzylo sie o kawalerce a nie o domu

No właśnie, 3 tys w pewnych warunkach może być nadal za mało Obrośniesz niedługo i będzie dobrze. Już jest u ciebie bardzo przytulnie